Krimi

Hjul på biler skrues løs: Politiet kalder det livsfarligt

Flere bilister i området omkring Jyllinge og Roskilde har oplevet, at hjulbolte eller møtrikker er blevet skruet løst på deres biler. Claus Bech / Scanpix Denmark

Politiet advarer om fænomenet, hvor hærværksmænd skruer hjulene løs på biler.

Lørdag aften ringede Christina Brygmann​s mand hjem og fortalte, at han var på vej hjem.

Flere timer senere var han dog ikke dukket op endnu, så Christina Brygmann blev bekymret og ringede til ham.

- Han fortalte, at han var kørt galt. Jeg var helt rundt på gulvet. Jeg spurgte, om der var sket noget med bilen. Jeg tror ikke, jeg fik spurgt til, om han var okay, siger Christina Brygmann til SN.dk.

På vejen hjem var et af hjulene på familiens Peugeot 308 pludselig faldet af, mens Torben Brygmann kørte i bilen.

Familien er ikke i tvivl om, at der var blevet pillet ved hjulboltene. Hjulene på bilen var blevet skiftet få dage forinden og var efterfølgende også blevet efterspændt.

- Det er en meget dårlig spøg at 'hygge' sig med at løsne bolte på bilerne. Det skal simpelthen stoppes, siger hun.

Et fænomen, der er blevet udbredt

Ifølge Midt- og Vestsjællands Politi kan det tyde på, at en eller flere gerningsmænd går og løsner hjulbolte og møtrikker på biler i området omkring Jyllinge.

Mistanken bliver kun forstærket af, at politiet har fået flere henvendelser om løse hjul i løbet af den seneste tid.

Tirsdag røg hjulet af en varebil i samme område. Føreren var en 66-årig mand, der dog slap uden skader.

Samme dag oplevede en 32-årig kvinde, at hendes forhjul sad løst, fordi hjulboltene var skruet delvis af. Hun opdagede det dog, inden hun begyndte at køre.

- Nogle betragter det som drengestreger, men vi ser det med langt større alvor. Eksemplet med varevogne, hvor hjulet faldt af, understreger kun alvoren i den her kriminalitet. Man sætter både bilistens og andre bilisters liv og helbred i fare. Den forbrydelse er beskrevet i straffeloven, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Sket flere steder på Sjælland

Det er ikke kun i området omkring Jyllinge, bilister har opdaget, at deres hjulbolte er blevet skruet løs.

Der har også været et enkelt tilfælde i Roskilde. I starten af maj var det en række biler på parkeringspladsen ved Hvalsø Station, og før det var der en lignende episode i Ringsted.

- Vi må nok erkende, at vi er lidt på bar bund i forhold til gerningsmænd, for langt de fleste tilfælde er foregået i nattens mulm og mørke. Hvis du som gerningsmand laver det nummer her, så larmer det ikke så meget. Vores bedste råd er, at hvis man mener, at man bor i et plaget område - i det her tilfælde i Jyllinge – så skal man lave et starteftersyn på bilen, hvor man udover lys og så videre også tjekker boltene på hjulene.

Politiet opfordrer borgere, der ser personer skrue bolte løst på biler, til at ringe 114.