Tidligere ansat i Skat fængslet i kæmpe sag: Udbetalte formue - og fik millioner retur

En tidligere medarbejder i Skat er sigtet for at have modtaget 1,7 millioner kroner af en af de sigtede i sagen om svindel med udbytteskat.

I en ny udvikling i skandalen om udbytteskat for 12 milliarder er to personer varetægtsfængslet.

Én af de fængslede er en tidligere ansat i Skat.

Dokumenter, som TV 2 er kommet i besiddelse af, viser, at en tidligere ansat i Skat er sigtet for at have modtaget 'løn' på 1.728.000 kroner fra en person, som uberettiget skal have modtaget tilbagebetaling af udbytteskat for 37 millioner kroner.

Den tidligere ansatte nægter sig skyldig, men er nu varetægtsfængslet.

Jeg kan ikke huske at have set en så stor sag om bestikkelse i Danmark

Christian Ougaard, Transparency International

Ekspert: Korruption

Ifølge ekspert i strafferet og centerleder ved Københavns Universitet Trine Baumbach er det en skærpende omstændighed, hvis offentligt ansatte misbruger deres stilling til at berige private interesser.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

- Hvis man som offentligt ansat misbruger sin stilling til at hive penge ud af statskassen, så kan det godt falde ind under korruptionsbegrebet. Korruption er i dansk ret ikke et juridisk begreb, men hvis man som offentligt ansat forvalter penge for at tjene private interesser, kan man populært sagt godt kalde det korruption, siger Trine Baumbach.

Modstridende forklaringer

Den tidligere medarbejder i Skat har før afvist, at han har modtaget penge fra private, mens han var ansat i Skat.

Anklagemyndigheden har altså en helt anden opfattelse af sagen.  

I sigtelsen, som TV 2 er i besiddelse af, bliver det oplistet, hvordan 1,7 millioner kroner gennem flere år er strømmet ind på den tidligere skatte-ansattes bankkonto i Nordea.

I 2006 var det 130.000 kroner.

I 2007 var det 505.000 kroner.

I 2008 var det 493.000 kroner.

I 2009 var det 600.000 kroner. 

I alt 1.728.000 kroner.

Af sigtelsen fremgår det også, at den tidligere ansatte i Skat ikke har oplyst om sin indtægt og på den måde har unddraget den danske stat for 867.203 kroner i skat samt arbejdsmarkedsbidrag for 138.240 kroner. I alt en unddragelse på 1.005.443 kroner.

Den tidligere ansatte er sigtet for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og for berigelseskriminalitet rettet mod offentlige midler.

Svindel for 37 millioner

I forrige uge blev to mænd ved Retten i Lyngby varetægtsfængslet i sagen. Én af de to sigtede er altså ifølge TV 2s oplysninger den tidligere ansatte i Skat.

- Anholdelserne er et af resultaterne af den omfattende efterforskning, som har stået på, siden Skat politianmeldte sagen om den formodede svindel med refusion af udbytteskat, skrev statsadvokat Morten Niels Jakobsen (SØIK) i en pressemeddelelse den 27. maj i år.

Men sagen begyndte at rulle allerede i august 2015, hvor Skat første gang oplyste, at en omfattende milliardsvindel med udbytteskat havde fundet sted.

I den nye sigtelse står der, at den tidligere ansatte i Skat, i forening med en medsigtet i udbyttesagen, i foråret 2007 i 14 tilfælde skal have tilbagesøgt danske udbytteskatter og på den måde uberettiget fået udbetalt 37.416.285 kroner.

- Jeg kan ikke huske at have set så stor en sag

Ifølge de oplysninger, der tidligere har været fremme i udbyttesagen, er hovedparten af svindlen med udbytteskat primært foregået i årene 2012 til 2015.

Denne sag trækker imidlertid tråde tilbage til 2006 og kommer altså før den større svindelsag, som hidtil har koncentreret sig om den britiske forretningsmand Sanjay Shah.

Ifølge NGO'en Transparency International Danmark, som bekæmper korruption og bestikkelse, er sagen usædvanlig.

- Jeg kan ikke huske at have set en så stor sag om bestikkelse i Danmark. Det er meget sjældent, at der foregår direkte betalinger. Vi har tidligere set sager om, at man har hjulpet venner og bekendte eller har modtaget gaver. Men direkte at blive betalt er meget sjældent i Danmark, siger formand Christian Ougaard.

Den tidligere ansatte i Skat er varetægtsfængslet indtil den 19. juni.