Ekspert: Bestikkelse i Skat er stor og ganske usædvanlig

Tidligere ansat i Skat er sigtet for at have modtaget 1,7 millioner 'sorte' kroner - usædvanlig sag om bestikkelse, mener Transparency International.

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

Milliardskandalen om tilbageholdt udbytteskat, hvor Skat er blevet svindlet for mere end 12 milliarder kroner, har tilsyneladende også et lag af bestikkelse.

Det vurderer formand Christian Ougaard fra NGO'en Transparency International Danmark, som bekæmper korruption og bestikkelse, efter en tidligere medarbejder i Skat 27. maj blev varetægtsfængslet sigtet for blandt andet bedrageri af særlig grov beskaffenhed.

Ifølge sigtelsen mod manden har han i kraft af sin ansættelse hos Skat medvirket til, at 37,4 millioner kroner uretmæssigt er blevet udbetalt som tilbageholdt udbytteskat til et selskab i caribisk skattely - mens han sideløbende modtog 'løn' fra en medsigtet udlandsdansker, der ifølge anklagemyndigheden indsatte 1,7 millioner kroner på mandens konto i Nordea.

- Jeg kan ikke huske at have set en så stor sag om bestikkelse i Danmark. Det er meget sjældent, at der foregår direkte betalinger, siger Christian Ougaard fra Transparency International Danmark.

Usædvanlig bestikkelse

Almindeligvis handler sager, hvor offentligt ansatte bliver sigtet og tiltalt for korruption, nemlig ikke om kontante beløb, men om gaver, rejser eller andre ydelser.

Alternativt ved, at de har taget penge til sig selv i form af bedrageri eller underslæb.

- Hvis der et tale om, at han har fået penge, så er sagen ganske usædvanlig, siger Christian Ougaard og henviser til den såkaldte Atea-sag, hvor en række offentligt ansatte blandt andet er tiltalt for at have taget imod luksusrejser og spist på Michelinrestauranter.

- Vi har meget lidt korruption i Danmark, og det skal vi være glade for. Men det betyder ikke, at der ikke er korruption, siger Christian Ougaard.

En udløber af de tabte milliarder

Skat har ikke ønsket at kommentere sigtelsen overfor TV 2 - fra Bagmandspolitiet, der efterforsker sagen, lyder svaret også:

- Ingen kommentarer.

I en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med, at den tidligere ansatte i Skat blev varetægtsfængslet bag lukkede døre, gør bagmandspolitiet det imidlertid klart, at den nuværende sag kan forbindes med den tidligere afdækkede skandale om udbytteskat.

- Indtil videre tyder det på, at denne sag er en udløber af den store udbyttesag, der handler om formodet svindel for op mod 12,3 milliarder. Efterforskningen i begge sager fortsætter med fuldt fokus, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen i pressemeddelelsen.

Ifølge TV 2s oplysninger er der tale om et personsammenfald mellem de to sager.

Mangler at finde penge

Den ansatte i Skat nægter sig skyldig, men er indtil videre varetægtsfængslet frem til den 19. juni. Fængslingen er blandt andet begrundet med, at der kan være tale om en flugtrisiko.

Samt, at den sigtede på fri fod, vil kunne gemme et eventuelt udbytte eller andre spor i sagen fra myndighederne.

Den medsigtede udlandsdansker er ligeledes varetægtsfængslet bag lukkede døre.