Station 2

Politiet: Derfor er kortsvindlerne svære at fange

Der bliver svindel for millioner af kroner hvert år. Bax Lindhardt / Scanpix Danmark

Kreditkortoplysninger sælges på nettet og er svære at spore, lyder det fra politiet.

Der bliver svindlet med kreditkort for millioner af kroner hvert år i Danmark.

Alene i 2016 havde netbutikkerne et direkte tab på 55 millioner kroner, og det er en stigning på 86 procent, viser tal fra Nets.

- Det er et stort problem, det er et rigtig stort problem. Dels er det svære sager at efterforske. Dels har vi mange gange svært ved at få de oplysninger, vi skal bruge på de personer, hvis kreditkort er blevet misbrugt, siger politiassistent Torben Heckmann fra afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i København.

Torben Heckmann efterforskede sidste år en stor svindelsag, hvor østeuropæiske bagmænd bestilte varer – blandt andet kaffemaskiner, dyre tasker og designersolbriller – med stjålne kreditkortoplysninger.

Dygtige forretningsmænd

Varerne fik bagmændene leveret til forskellige pakkeudleveringer i det indre København, og de blev efterfølgende afhentet af såkaldte ”muldyr”, hvis eneste funktion var at hente pakker og sende dem videre til bagmændene.

- Altså, det er jo en hel virksomhed, de har, hvor man skal bestille nogle bestillinger, man skal have nogle folk til at sende dem af sted, og man skal have nogle ruter, hvor man kommer til og så tilbage igen. Og så skal man have et sted, hvor man kan sælge de varer, så man kan få en fortjeneste. Så det er dygtige forretningsmænd, vi taler om her, siger Torben Heckmann fra Økonomisk kriminalitet.

Sælges på nettet

Stjålne kreditkortoplysninger bliver i stor stil solgt på internettet via browseren Tor, hvor det er sværere at spore både køberen og sælgeren. De kriminelle skaffer sig adgang til oplysningerne via hacking, phishing eller malware, og kreditkortoplysningerne sælges herefter på den kriminelle udgave af E-bay på Tor-netværket.

- Vi har over de senere år set, at de kriminelle er blevet mere aktive. De er meget dygtige til at få fat i kortoplysningerne, siger Kaspar Kock Kristensen, der er vicedirektør i Nets med ansvar for at bekæmpe misbrug.

Denne form for svindel er en stor forretning, fordi gevinsten er stor, og risikoen for at blive taget er lille. Samtidig gemmer bagmændene sig bag de såkaldte ”muldyr”, og derfor er sagerne svære at opklare, lyder det fra politiet.

- Det her det er en god forretning for svindlerne, fordi personer, de sender af sted, deres transport bliver brugt - eller betalt med stjålne kreditoplysninger. Deres mad og deres hoteller bliver også betalt med stjålne kreditoplysninger, så de har ingen udgifter til dem, der er kun gevinst.

Se om Torben Heckmann fik fat i svindlerne med kaffemaskinerne torsdag aften i Station 2 klokken 21 på TV 2. 

Det er nødvendigt med endnu mere sikkerhed ved køb på nettet, mener vicedirektør i Nets. Video: Esben Christensen