Krimi

Politiet advarer mod billethajer

Billede fra Smukfest i Skanderborg 2016. Smukfest / Smukfest

Gerningsmand bruger stjålet pas til at snyde håbefulde festivalgængere for tusindvis af kroner

Sol, sommerstemning og god musik trækker hvert år rigtig mange danskere til landets festivaler. Poul fra Ringkøbing er en af dem, der vil med som gæst på årets Smukfest i Skanderborg. Billetterne til festivalen blev udsolgt på fem timer, så Poul, der til daglig arbejder som maskinfører, forsøger som mange andre at købe billetter uden om de autoriserede forhandlere.

Begrundelse for anonymitet

Poul og Tina medvirker kun med fornavn i artiklen, og kvinden der fik stjålet sit pas, har ønsket at være helt anonym, da de frygter repressalier fra billethajen. 

TV2  kender de tre medvirkendes identiteter.

På Den Blå Avis finder Poul en aften to billetter til Smukfest. Han kontakter sælger på SMS, og de aftaler en samlet pris på 5000 kroner. Først foreslår Poul, at de kan handle via Smukfests hjemmeside, hvor privatpersoner sikkert kan udveksle penge med billetter. Sælgeren fortæller Poul, at pengene først bliver overført efter en uge, hvis de handler over Smukfests hjemmeside. Så under påskud af at have brug for pengene inden weekenden forsøger sælgeren at få Poul til at lave en straksoverførsel via netbank.

I første omgang er Poul mistænksom, men da han får tilsendt et billede af sælgers pas, begynder han at tro på, at han ikke er ved at blive snydt. På SMS får Poul også navnet på sælgers kæreste, og han kan se på Facebook, at sælgeren faktisk er kærester med den navngivne person. Det er nok til at få Poul overtalt.

- Så fik jeg tilsendt et billede af et pas. Navnet på passet var det samme som på profilen på DBA (Den Blå Avis, red.), og på Facebook var hun i et forhold med den rigtige, fortæller Poul til TV 2.

Men Poul har aldrig modtaget billetterne.

Det falske pas

Da billetterne aldrig dukker op som aftalt, bliver Poul mistænksom.

- Så kan jeg lære af det, siger han.

Men Poul vil ikke give op uden kamp, så han tager kontakt til den person på Facebook, hvis pas han fik sendt billeder af. Det viste sig at være en helt uskyldig kvinde, som havde fået stjålet sit pas ved et indbrud i hendes i hjem. Hendes pas er efterfølgende blevet misbrugt flere gange, og gerningsmanden har oprettet en falsk Facebook profil i hendes navn.

En anden der er blevet snydt af den samme svindler, er Tina, der er læge og bor i Aarhus. Her var svindlerens fremgangsmåde anderledes. Tina ledte efter billetter til North Side, så hun lavede opslag på Den Blå Avis og Facebook, om at hun manglede to billetter. En dag blev hun kontaktet af en person på SMS, som heldigvis havde de to billetter til salg, som Tina efterspurgte.

Tina blev også overtalt til at lave en straksoverførsel via netbank for billetterne. Ligesom Poul fik hun nemlig tilsendt et billede af det pas, som hun troede tilhørte sælgeren.

- Det var måske dumt, men jeg stolede på det, da jeg fik billedet af passet, fortæller Tina.

Tina har heller ikke fået billetterne.

Ved hvem gerningsmanden er

I løbet af 2017 har Østjyllands Politi fået næsten 45 henvendelser om billetsnyd.

- Min fornemmelse er, at det er en lille smule stigende, siger Nicki S. Pedersen, politikommissær i Østjyllands Politi til TV 2.

Nicki S. Pedersen mener, at fire-fem gerningsmænd står bag flertallet af de mange sager om billetsnyd, og han tror, at den gerningsmand der har snydt både Poul og Tina, står for størstedelen af sagerne. Politiet ved, hvem gerningsmanden er, og har sigtet ham i en række af sagerne, men de har endnu ikke haft mulighed for at gribe ind.

- Vi ved, hvem han er, og hvis han fortsætter, skal vi selvfølgelig se på muligheden for at få ham fremstillet for retten, så vi kan få ham varetægtsfængslet. Men der er nogle særlige betingelser, der skal være opfyldt, for at han kan blive varetægtsfængslet, og de betingelser har indtil videre ikke været opfyldt, siger Nicki S. Pedersen.

Hvorfor er gerningsmanden ikke anholdt

Ifølge retsplejeloven kan man i nogle tilfælde varetægtsfængsle en mulig gerningsmand, hvis strafferammen for forbrydelsen er over halvandet år, og hvis der er risiko for, at gerningsmanden vil begå kriminalitet igen. Bedrageri, som er det den formodede gerningsmand kan straffes for, har netop en strafferamme på halvandet år.

En af årsagerne til, at politiet og anklagemyndigheden ikke kan rykke ud, og forsøge at få retten til at varetægtsfængsle gerningsmanden, er, at han er ustraffet, og at han endnu ikke har svindlet for så store summer, som det kræves for, at man kan varetægtsfængsle ham.

- Udfordringen er, at han ikke er tidligere straffet. Derudover er der en grænse på 400.000-500.000 kroner, før man kan kalde det groft bedrageri, og så højt oppe er vi ikke, og så kan det være svært at overbevise retten om at varetægtsfængsle, fortæller Peter Rydder, anklager i Østjyllands Politi.

Den seneste uge er kvinden, der fik stjålet sit pas, blevet kontaktet af syv personer, angående salg af festivalbilletter. 

- Lige nu kan vi ikke gøre andet end at vente på, at han bliver dømt for de verserende sager. Vi samarbejder tæt med anklagemyndigheden i den forbindelse, siger Nicki S. Pedersen, politikommissær i Østjyllands Politi.

Station 2 har forsøgt at komme i kontakt med gerningsmanden på de forskellige telefonnumre, han har benyttet, når han har snydt Poul og Tina, men det har ikke været muligt.