Krimi

Hjemløse: Romaer opkræver 500 kroner per nat for at lade os sove på gaden

Flere hjemløse oplever at blive opkrævet beskyttelsespenge for at få lov at sove på gaden, oplyser hjemløseforening.

Hvis du vil sove her og have dine ting i fred, så skal du betale os 500 kroner per nat.

Sådan lød beskeden nogenlunde til André Christiansen, der har været hjemløs i Københavns gader i over syv år, da han for nylig blev vækket af tre mænd, mens han sov ved Nørreport Station.

- Det var lidt svært, for de står tre store mænd. De er på den anden side af 50, så det er jo det, vi kalder mafiaen. Og så kræver de penge. Da jeg så sagde nej, tog den ene et baseballbat frem og truede mig, fortæller han til TV 2.

Heldigvis havde André Christiansen hunden Odin ved hånden, og da han truede de tre mænd med hunden, forduftede de.

- Men jeg er da ked af, at jeg skal bruge min hund til at true mennesker.

Større problem

André Christiansen er langt fra den eneste hjemløse i København, der bliver truet til at betale beskyttelsespenge. Berlingske har talt med flere andre, der har oplevet det samme, og de hjemløses landsforening bekræfter det.

- Det er desværre en problematik, vi kender til, og metoden bliver mere og mere udbredt. Uden at være racistisk, for det er vi ikke, må man bare sige, at problemet bliver større, jo flere romaer og østeuropæere, der kommer til København, siger Michael Høyer, der er formand for SAND Hovedstaden, til Berlingske.

Han skyder på, at foreningen har kendskab til mellem 10 og 12 sager det seneste år.

Politiet kan imidlertid ikke bekræfte historien, da man stort set ikke har set nogen anmeldelser af episoderne. Københavns Politi vil nu undersøge sagerne og opfordrer de hjemløse til at anmelde det, hvis de bliver truet.

Mere utrygt på gaden

Michael Høyer vurderer, at miljøet på gaden generelt er blevet mere utrygt og råt. Det mærker mennesker som André Christiansen, der har boet i København alle sine 51 år og altså på gaden i de seneste syv.

- De skal jo ikke sige til mig, at jeg skal betale for at sove her. Jeg er jo hjemløs. De skal da ikke sige, at jeg skal betale for at bo på gaden i mit eget land, siger han.