Station 2

Sådan sikrer du de ældre i din familie mod dyre fupopkald

Svindlere skyr ingen midler, når de forsøger at lokke penge ud af ældre. Opfinder ulykker og beder derefter om penge.

Elin Hansen bor i Brevduebanens ældreboliger på Frederiksberg i København. Hun blev forrige mandag ringet op, og fik at vide hendes barnebarn havde været i en ulykke. Hun fik at vide, at hun kunne tale med ham, men han lød lidt mærkelig, da han havde fået slået fire tænder ud og havde en klud i munden. Da hun talte med, hvad hun troede var hendes barnebarn, sagde han, at han skulle låne 40.000 kroner til at få sin bil flyttet, da den holdt på motorvejen.

Elin Hansen ville hæve pengene næste dag, men nåede heldigvis at finde ud af, at det var fup og svindel.

- Jeg synes, det er så groft, at nogen udnytter os ældre på den måde. Vi bliver jo kede af at høre, vores børnebørn har været i en ulykke, og vi vil gøre hvad som helst for at hjælpe, siger 78-årige Elin Hansen til Station 2 Efterlyst.

I de ældreboliger Elin Hansen bor i, har der i den seneste uge været mindst 12 episoder, hvor ældre er blevet ringet op, og forsøgt franarret penge. Københavns Politi efterforsker sagerne og har i øjeblikket to sigtet i sagen, men mener, der kan være flere gerningsmænd på spil. Også i Nordsjælland har man i de to seneste ugers tid set mange af de her sager.

Station 2 Efterlyst har talt med barnebarnet til en dame i Hørsholm, der blev franarret 30.000 kroner. Familien har ikke lyst til at stå frem og fortælle om sagen, da det har taget hårdt på den ældre dame, der blev snydt. Hun blev kørt rundt i taxa for først at hæve 15.000 kroner et sted, og derefter kørt mange kilometer videre for at hæve 15.000 kroner et andet sted. Derefter blev hun bedt om at aflevere pengene i en anden taxa, så de kunne blive sendt til hendes barnebarn, hun havde fået at vide skulle bruge dem og som lå på hospitalet. Sagen er meldt til Nordsjællands Politi.

Sådan kan man sikre sig

Vi har spurgt politikommissær Ove Randrup, fra økonomisk kriminalitet ved Københavns Politi, om hvordan man kan sikre sig, så man ikke bliver snydt af kriminelle svindlere, eller forsøge at sikre sig at de ældre i ens familie heller ikke bliver det.

 Ove Randrup slår fast at:

  • Politiet, Falck og så videre aldrig vil bede om penge over telefonen, for at få fjernet et køretøj eller lignende efter en ulykke.
  • Hvis man får et opkald, hvor nogen beder om penge, skal man dobbelttjekke med familiemedlemmer om historien stemmer, og om det nu virkelig kan passe.
  • Pårørende skal tage fat i deres forældre og bedsteforældre og advare dem om, at de ikke skal reagere på sådan nogle opkald som dem her. 

Elin Hansen snakkede tilfældigvis med en nabo samme aften, hun havde modtaget opkaldet. Og naboen kunne fortælle hende, at det var et fupopkald, da mange andre i opgange også var blevet ringet op. Elin Hansen fik derefter fat i sit barnebarn, der kunne bekræfte, at han havde det fint, og at han ikke havde været i en ulykke. Svindlerne forsøgte dagen efter to gange at få Elin Hansen i en taxa og ned og hæve penge i banken.

- Heldigvis lykkedes det dem ikke at snyde mig, men de lyder virkelig overbevisende i telefonen, og da jeg talte med dem første gang, overvejede jeg slet ikke, at det ikke passede. Men jeg håber ikke, de får held til at snyde andre, for det er strengt at udnytte os svage ældre på den måde, fastslår Elin Hansen.

Har du oplysninger i sagen, der kan føre politiet på sporet af svindlerne – så ring til enten Københavns eller Nordsjællands Politi på 1-1-4