Krimi

Kundby-pigen på skjult optagelse: Taler om at bombe de vantro til gallafest

TV 2 er kommet i besiddelse af en lydoptagelse med den dømte pige fra Kundby-sagen. Her fortæller hun sin tidligere lærer om sine terrorplaner.

Christian Koed var oprigtigt bekymret i begyndelsen af januar 2016.

Som tidligere lærer og en slags mentor for den nu terrordømte 17-årige pige fra Kundby havde han igennem længere tid forsøgt at hjælpe hende med forskellige problemer. Hun havde været selvskadende og havde manglet et fællesskab. Men på dette tidspunkt indså han, at han ikke længere kunne trænge igennem til pigen.

- Nu kan jeg ikke holde til det her mere, tænkte jeg, for jeg holder rigtig, rigtig meget af pigebarnet. Jeg bliver lidt bange for, hvor langt vil hun gå med det her, fortæller han til TV 2 om tiden dengang.

Den dengang 15-årige pige var på få måneder blevet forblændet af radikal islamisme, og Christian Koed var bange for, at hun var ved at komme så langt ud, at politiet ikke havde andre muligheder end at anholde hende. At hun måske var ved at fremstille en bombe.

- Jeg begyndte at fornemme, at hun havde mikset noget, der kunne sige bang. Hun havde kort nævnt, at hun havde leget med et eller andet og havde set noget på internettet.

Det er en, der hedder øøhhm, Abu Bakir al-Baghdadi eller sådan noget

Den terrordømte pige i Kundby-sagen

TV 2 i besiddelse af hemmelig optagelse

Den 5. januar 2016 – kun otte dage før pigens anholdelse – kørte Christian Koed hen for at tage en alvorssnak med hende. Han besluttede, at han i det skjulte ville optage deres møde. Pigen satte sig ind i bilen, og i en timelang samtale fortalte hun om sine planer.

Optagelsen blev senere overdraget til myndighederne og skulle vise sig at blive bevismateriale i retssagen mod pigen. Af anklagemyndigheden som et bevis for, at hun var radikaliseret, mens forsvareren brugte optagelsen som et bevis for, at hun var en forvirret ung pige.

Denne optagelse er TV 2's kriminalmagasin 'Station 2' kommet i besiddelse af.

På den i alt 55 minutter lange optagelse kan pigen høres fortælle om, hvordan hun har været i kontakt med nogen, hun mener, er ledere fra terrororganisationen Islamisk Stat, ligesom hun forklarer, hvem og hvor hun havde tænkt sig at angribe.

Skrev til fremmede personer på sociale medier

I første del af optagelsen fortæller pigen, at politiet har kontaktet hende, fordi hun har kommunikeret med nogle på internettet om et angreb.

- Jeg har også skrevet med Islamisk Stat.

- Har du skrevet med dem?

- Ja.

- Altså hvordan?

- Altså, jeg har skrevet med deres leder, også..

- Hvem er det?

- Det er en, der hedder øøhhm, Abu Bakir al-Baghdadi eller sådan noget.

- Hvordan fanden har du fået fat i ham?

- Twitter.

At det sandsynligvis ikke er Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, pigen har chattet med, var Christian Koed godt klar over, men alligevel bekymrede det ham, at hun havde kontakt til fremmede personer på sociale medier, som talte med hende om militant jihad.

- Hun har mange gange beskrevet for mig, hvordan hun finder de der kontakter. Hun finder nogle opslag, som er ekstreme, og så skriver hun til alle dem, der liker. Og nogle gange er der så nogen, der svarer tilbage, fortæller han.

Under samtalen i bilen begynder pigen at fortælle, hvad hendes planer går ud på. Christian Koed spørger nærmere ind til politiets henvendelser.

- De havde sporet, at I havde chattet om det der?

- Han spurgte, om jeg havde planlagt et angreb.

- Okay. Men har du planlagt sådan et angreb?

- Ja. Men jeg vil ikke selv gøre det, for jeg har ikke fået besked på det. For ham der fra Islamisk Stat sagde, at jeg skulle ikke gøre noget uden nogen ordre.

Var i konflikt med tidligere skolevenner

I første omgang vil pigen ikke fortælle, hvad det er, hun vil bombe. Men Christian Koed presser hende, og efter lidt tid åbner hun op for både motiv, tid og sted for angrebet.

Så du ved det der med Fårevejle, ikke?

Ja.

Det skal jo holde gallafest.

Ja.

Alle dem der, der er i mod mig.

Ja.

Så det er faktisk der på den dato, hvor de holder gallafest.

Okay. Og det er på fredag, de holder den fest?

Ja.

Hun har tidligere selv gået på skolen, og Christian Koed forklarer, at hun havde fået en del fjender blandt eleverne, efter at hun i efteråret 2015 konverterede til islam og betragtede de gamle venner som vantro og derfor som nogen, hun ikke kunne acceptere.

Ifølge Christian Koed havde nogle af de tidligere venner på skolen lavet en hadegruppe på nettet rettet mod pigen.

- De begyndte at true hende, og de inviterede hende også senere i forløbet ind i gruppen, så hun kunne læse, hvordan de havde talt en masse grimt om hende, siger han.

Pigens og andres ytringer på sociale medier fra denne tid bærer tydeligt præg af konflikten. Det ses blandt andet i en trussel, som pigen ifølge politiet skrev anonymt til en elev på Sydskolen via et socialt medie.

Det var ordren om at bombe Sydskolen i Fårevejle, pigen endnu ikke havde fået fra de personer, hun mente, var ledere i Islamisk Stat.

- Skal du have lov af din mor?

I samme periode, som samtalen med Christian Koed fandt sted, var pigen begyndt at indkøbe kemikalier efter en liste. Listen var en del af en bombemanual, ifølge pigen udgivet af al-Qaeda, som hun fulgte for at fremstille sprængstoffet TATP.

Dette fortæller hun Christian Koed i bilen, og på optagelsen kan man høre hende forklare fremgangsmåden for fremstillingen.

- Der tænker jeg, at hun er ude på så dybt vand, så jeg... Jeg plejer at være rigtig god til unge mennesker og hjælpe - og forholde mig til deres problemer og finde en god vej.

- Men her kunne jeg bare ikke finde vejen. For lige pludselig risikerer jeg - hvis ikke jeg gør et eller andet - at hun måske tager af sted (og udfører angrebet, red.), fortæller Christian Koed, der efter samtalen overdrog optagelsen til politiet.

Men busserne kører jo ikke så sent om aftenen her

Kundby-pigen om årsag til, at hun ikke kan angribe et sted i København

Under deres samtale forsøger Christian Koed at gøre det klart for pigen, at det er meget usandsynligt, at hun har forbindelse til den øverste ledelse i Islamisk Stat.

I et forsøg på at nå ind til pigens fornuft og for at udstille det usandsynlige i hendes foretagende spørger Christian Koed, hvorfor hun ikke vælger et sted med flere vantro samlet, eksempelvis i en biograf i København, hvis hun endelig vil lave et angreb.

Men det kan ikke umiddelbart lade sig gøre, mener hun:

Jeg kan jo ikke sige, jeg har en veninde i København, jeg skal besøge. Det kan jeg jo godt i Fårevejle.

Hvem skulle du sige det til?

Min mor.

Okay. Så din mor skulle give dig lov til at tage af sted på den her hellige mission?

Ja eller også så nok selv tage af sted.

Okay.

Men busserne kører jo ikke så sent om aftenen her.

Nej. Så vi har et problem. Det er ikke sikkert, det lykkes at bombe alligevel.

Det skal lykkes på et eller andet tidspunkt.

Ifølge terrorforsker og forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm Magnus Ranstorp giver optagelsen af den terrordømte pige indtryk af, at hun ikke forstår alvoren af sine handlinger.

- Det er et indtryk af en meget ung, naiv og blåøjet teenager, som ikke forstår alvoren i, hvad hun gør, siger han i et længere interview med TV 2.

- Jeg har svigtet hendes tillid

I dag fortryder Christian Koed ikke, at han optog samtalen med pigen. Alligevel har han en følelse af at have udleveret hende.

- Der er jo flere følelser indblandet, for selvfølgelig sidder det i mig, at jeg har svigtet hendes tillid.

- Men jeg gjorde jo det her, fordi jeg var bange for, hvad ville der ske med hende. Hvad ville hun gøre? Hvordan skulle jeg stoppe hende? siger han.

En tidligere lærer til den nu terrordømte pige fra Kundby så ingen anden udvej end at optage hende, for at kunne dokumentere hendes planer. Video: Jonas H. R. Moestrup

Onsdag den 13. januar 2016 blev pigen anholdt. Hun blev varetægtsfængslet og anbragt på en lukket institution, hvor hun har siddet det meste af tiden siden sin anholdelse.

Den 16. maj 2017 kendes hun skyldig i at have planlagt to terrorangreb, et på Sydskolen i Fårevejle og et på den jødiske Carolineskolen i København, samt at have overfaldet en pædagog med et stykke spejlglas.

Torsdag den 18. maj udmåles pigens straf. Anklageren kræver forvaring.

Se med når 'Station 2' går bag kulisserne i en af Danmarkshistoriens mest spektakulære retssager - i aften klokken 20.50 på TV 2.