Krimi

Kundby-pigen idømt seks års fængsel

Retten i Holbæk valgte at følge forsvarerens påstand om tidsbestemt straf

Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er blevet idømt seks års fængsel ved retten i Holbæk i den såkaldte Kundby-sag.

Der var ikke enighed blandt dommere og nævninge i sagen. Der var ni stemmer for de seks års fængsel, mens der var to stemmer for at idømme hende forvaring. En enkelt stemte for 10 års fængsel.

- Flertallet har lagt særlig vægt på, at pigen var 15 år på gerningstidspunktet, og at hun ikke tidligere er straffet. Endvidere er der lagt vægt på oplysningerne om pigens umodenhed og på beskaffenheden af de strafbare forberedelseshandlinger, hedder det blandt andet i rettens afgørelse ifølge en pressemeddelelse.

Ifølge afgørelsen mente retten ikke, der var grundlag for en forvaringsdom.

Retten besluttede desuden, at den 17-årige fortsat skal være varetægtsfængslet.

Natascha Colding-Olsen og hendes forsvarer Mette Grith Stage har udbedt sig 14 dages betænkningstid i forhold til, om de vil anke dommen. Den 17-årige har også sagt til sin forsvarer, at hun ikke længere ønsker at opholde sig på den lukkede institution Grenen i Glesborg i Region Midtjylland, hvor hun hidtil har været anbragt.

Anklager Kristian Kirk oplyser til TV 2's Janni Pedersen, at han også vil overveje om han vil anke de seks års fængsel til skærpelse.

Anklager Kristian Kirk kalder dommen på seks års fængsel til Kundby-pigen overraskende og i den lave ende. Han havde selv argumenteret for 10 års fængsel eller forvaring. Video: Mikkel Secher

- Min mavefornemmelse er at seks år er lige i underkanten. Jeg havde ikke forventet retten ville gå så langt ned, siger Kristian Kirk til TV 2.

Derimod er den 17-åriges forsvarer lettet.

Forsvarer "helt vildt lettet" over seks års fængsel til Kundby-pige.

- Jeg er helt vildt lettet. Jeg er så glad på hendes vegne, siger Mette Grith Stage, der synes rettens straf var den rigtige.

- Hun er helt vildt glad og lettet fordi hun har undgået forvaring. Jeg synes seks år er den rigtige straf, det synes hun også, og det synes retten også, siger Mette Grith Stage.

Hun mener, den 17-årige nu kan komme i de rigtige rammer.

- Nu kan hun komme i nogle rammer, hvor hun kan blive påvirket af nogle fornuftige mennesker, siger Mette Grith Stage, der påpeger at Østjyllands Politi har haft succes med antiradikalisering.

Anklager krævede forvaring

Den 17-årige forsøgte at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole i København, Carolineskolen. Hun er desuden blevet kendt skyldig i grov vold,

Anklageren i sagen, Kristian Kirk, havde procederet for, at hun skulle idømmes forvaring i stedet for en mere traditionel fængselsdom.

- Vi taler om den mest alvorlige forbrydelse. Kriminalitetskravet for en forvaring er helt klart opfyldt. Spørgsmålet er, om hun er farlig. Personer, der er i stand til at begå terrorhandlinger, de må være farlige, sagde han under sin procedure.

Forsvarer: Forvaring en falliterklæring

Hendes forsvarer, Mette Grith Stage, argumenterede i sin procedure for, det ville være en falliterklæring for samfundet, hvis den 17-årige blev idømt forvaring.

- Selvfølgelig kan vi korrigere for en 17-årig letpåvirkelig piges adfærd med alle de redskaber, vi har i dette samfund - inden for en tidsbestemt tid. Et ophold hun tidligere havde på opholdshjemmet Nordstjernen, der har vi en erklæring fra pædagogerne om, at hun havde det skidt og var deprimeret og selvskadende, da hun kom, men hun fik det bedre, sagde hun under sin procedure.

Den 17-årige pige blev tirsdag kendt skyldig i forsøg på terror. Der var enighed blandt nævninge og dommer om skyldsspørgsmålet.

Dermed fik anklagemyndigheden medhold i, at pigen forsøgte at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

Hun er desuden blevet kendt skyldig i grov vold, efter hun i sommer stak en pædagog på den sikrede institution, hvor hun sidder varetægtsfængslet, med et glasskår.

Et af anklagemyndighedens beviser i sagen var en lydoptagelse, som den 17-åriges tidligere lærer lavede med hende i begyndelsen af 2016, efter at han var blevet bekymret over hendes radikalisering. TV 2's kriminalmagasin "Station 2" kom i besiddelse af lydoptagelsen. På optagelsen fortæller den 17-årige læreren om sine terrorplaner.

Læreren fortryder ikke, at han optog samtalen, har han tidligere forklaret TV 2.

- Der er jo flere følelser indblandet, for selvfølgelig sidder det i mig, at jeg har svigtet hendes tillid. Men jeg gjorde jo det her, fordi jeg var bange for, hvad ville der ske med hende. Hvad ville hun gøre? Hvordan skulle jeg stoppe hende, har han fortalt TV 2.