Krimi

Ekspert om skjult optagelse med Kundby-pigen: Ung, naiv og blåøjet teenager

Skjult optagelse af terrordømt pige fra Kundby giver indtryk af, at hun ikke forstår alvoren af sine handlinger, mener ekspert.

- Det er et indtryk af en meget ung, naiv og blåøjet teenager, som ikke forstår alvoren i, hvad hun gør.

Sådan lyder vurderingen fra Magnus Ranstorp, terrorforsker og forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, om den skjulte optagelse af den nu terrordømte pige fra Kundby, som TV 2 torsdag har bragt.

På optagelsen, der blev lavet i det skjulte af pigens tidligere lærer Christian Koed, forklarer pigen blandt andet, at hun har været i kontakt med en person, som hun tror er terrororganisationen Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Hun er udadreagerende

Pigen fortæller også, at hun afventer en ordre fra ledere i Islamisk Stat om af udføre et angreb på sin tidligere skole, Sydskolen i Fårevejle.

- Nu ved vi ud fra konteksten, at hun nok ville have udført det, hvis hun havde fået ordre til eller besked på det. Hun er jo udadreagerende

- Men at hun tror, at hun har kontakt med den øverste leder for Islamisk Stat, viser hendes naivitet, siger Magnus Ranstorp.

Meget usædvanlig sag

Han kalder sagen usædvanlig - blandt andet fordi pigen er så ung.

- Først og fremmest er hun en teenager, og der er ikke så mange af sådanne sager. Hun er også en ung pige, hvilket gør det usædvanligt. Det er meget usædvanligt, at piger gør det her, siger Magnus Ranstorp.

Selvom pigen altså virker naiv, så er det en alligevel en alvorlig sag, mener terrorforskeren.

- Det er meget usædvanligt, at hun har handlet på det. Nogle taler måske om det, men at hun faktisk skaffer materiale (til at fremstille sprængstof, red.) og kommunikerer eller forsøger at kontakte nogen i Islamisk Stat er meget usædvanligt, siger Magnus Ranstorp.

Endelig dom torsdag

Den nu 17-årige pige fra Kundby blev som 15-årig anholdt den 13. januar 2016.

Tirsdag blev hun kendt skyldig i at planlægge terrorangreb mod to skoler på Sjælland samt i at have stukket en pædagog ned på den lukkede institution, hvor hun sidder varetægtsfængslet.

Torsdag den 18. maj falder der endelig dom i sagen.