Krimi

Ægtepar sigtet og mistænkt for menneskehandel og lønsnyd

Et ukendt antal udlændinge er blevet udnyttet til tvangsarbejde på flere restauranter, mener politiet.

To personer, der ejer fem restauranter i Jylland og på Sjælland, er blevet anholdt og sigtet for en paragraf om menneskehandel.

Menneskehandel: Straffeloven § 262 a

For menneskehandel straffes med fængsel indtil 10 år den, der rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en person, hvor der anvendes eller har været anvendt

  1. Ulovlig tvang efter § 260,
  2. Frihedsberøvelse efter § 261,
  3. Trusler efter § 266,
  4. Retsstridig fremkaldelse, bestyrkelse eller udnyttelse af en vildfarelse eller
  5. Anden utilbørlig fremgangsmåde.

På samme måde straffes den, der med henblik på eksempelvis tvangsarbejde, slaveri eller slaverilignende forhold rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager en person under 18 år.

De har ifølge sigtelsen udnyttet udenlandske statsborgere til tvangsarbejde.

Anholdelsen af de to personer var led i en større europæisk aktion mod menneskehandel. Den var koordineret af Europol, og i Danmark var blandt andet fem politikredse, Skat og Center Mod Menneskehandel med i indsatsen.

Politi er glad for indsats

Leder af aktionen vicepolitiinspektør Jan Schmidt fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at begge personer er anholdt på Sjælland.

- Jeg er meget tilfreds med vores indsats i dag. Det er vigtigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på menneskehandel og tvangsarbejde, så vi sender et signal til bagmændene om, at det ikke er acceptabelt, siger han.

- De anholdte har beskæftiget nogle udenlandske statsborgere, og der har man retsstridigt udnyttet en vildfarelse om arbejdets omfang og aflønning, siger Jan Schmidt.

Det betyder, at de to anholdte har gjort brug af tvangsarbejde.

I efteråret sidste år modtog Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi en anmeldelse i samme stil.

- Medarbejderne følte sig snydt. De oplevede, at de skulle tilbagebetale deres løn, siger Jan Schmidt.

Politiet mistænker, at det samme gør sig gældende i sagen om ægteparret. De mistænker dem for at hente udenlandske personer som arbejdskraft.

- Når medarbejdernes løn udbetales, bliver betydelige beløb tilbageført, så de ikke får særlig meget i løn, siger vicepolitiinspektøren.

Politiet skal i gang med stor efterforskning

På baggrund af den tidligere anmeldelse er politiet derfor særlig opmærksom.

Ifølge Jan Schmidt er der fortsat uvist, om medarbejderne er blevet vildledt om deres løn.

- 408.000 kroner om året i restaurationsbranchen er meget højt. Vi har derfor en formodning om, at lønnen ryger tilbage til Kina eller ægteparret. Det er i hvert ifald kke vores formodning, at det er medarbejderne, der får lønnen, siger han og forklarer, at flertallet af de mistænkte ofre er kinesere, som alle har været meget fåmælte under afhøringerne. 

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skal derfor i gang med en større undersøgelse om deres arbejdsvilkår.

- Lige nu står vi med en masse dokumenter, vi skal have undersøgt. Så vi vil skal gå den tunge vej.

Den sigtede mand er 31, mens kvinden er 38 år.

Politiet ved endnu ikke, hvor mange mennesker der skulle være blevet udnyttet. Ægteparret er løsladt igen - de har nægtet sig skyldige. De vil ikke blive fremstillet i et grundlovsforhør, idet det primære formål med torsdagens aktion var at få beslaglagt nogle genstande, så man kan komme videre med efterforskningen, oplyser Jan Schmidt.