Krimi

Vakler sagen mod drabsdømt sygeplejerske? I dag afgøres ankesagen

Østre Landsret afgør onsdag, om en 32-årig sygeplejerske er skyldig i patientdrab. I byretten fik hun livstid.

Efter mere end to år i en celle får en 32-årig sygeplejerske onsdag at vide, om hun også skal tilbringe de næste mange år bag tremmer.

I juni sidste år kendte Retten i Nykøbing Falster kvinden skyldig i tre drab og et drabsforsøg på aldre patienter, der var indlagt på det lokale sygehus.

Forbrydelsen straffede retten med fængsel på livstid.

Spørgsmålet er nu, om Østre Landsret er enig. På mange punkter har ankesagen været en gentagelse af de mange dage i byretten.

Men på en af de allersidste retsdage tog drabssagen en dramatisk drejning, da en længe ventet erklæring fra Retslægerådet endelig lå klar.

Forsvarer: Måske er de slet ikke slået ihjel

I udtalelsen påpeger de uvildige eksperter, at det ikke definitivt kan konkluderes, at sagens ofre er døde af de mængder morfin, som efterfølgende blev fundet i deres kroppe.

- Det vil sige, at de påståede ofre måske slet ikke er blevet slået ihjel, siger forsvarer Michael Juul Eriksen. Han mener, at erklæringen "fuldstændig smadrer" anklagemyndighedens sag.

I byretten blev mængderne af morfin, som patienterne havde fået, beregnet til at være mellem 40 og 50 milligram. Det er så voldsomme doser, at personen bag unægteligt må have vidst, at det ville dræbe.

Men Retslægerådet vurderer, at patienterne kan have fået helt ned til 10 milligram. Den mængde vil ikke med samme selvfølge tage livet af patienter.

Anklager Karen Vistisen føler sig dog fortsat overbevist om, at sygeplejersken i en syg jagt på spænding og med fuldt overlæg har taget livet af sine ofre.

Vistisen kalder Retslægerådets erklæring for "ekstremt forsigtig".

Sygeplejerske mener, hendes sag skyldes sladder

Hertil kommer, at en kollega mener at have overrasket den tiltalte på en nattevagt stående bøjet over en patient med to store sprøjter. Kort efter fik patienten respirationsstop og måtte genoplives.

Anklagemyndigheden mener desuden at have fundet "gerningsvåbnet" i form af en brugt sprøjte. I sprøjten har man fundet en blanding af de tre stoffer, som nær havde taget livet af patienten.

Sygeplejersken blev anholdt 1. marts 2015 efter den pågældende nattevagt. I løbet af vagten skal den tiltalte udover det påståede drabsforsøg have taget livet af yderligere to patienter.

Et tredje drab skal hun have begået på samme sygehus tilbage i 2012.

Den tiltalte nægter sig skyldig. Ifølge hende har ondsindet sladder bragt hende i den vanvittige situation, at hun nu risikerer fængsel på livstid.

Østre Landsret afsiger skyldkendelsen klokken 11.

OVERBLIK: Derfor blev sygeplejerske dømt i byretten

Da Retten i Nykøbing Falster afgjorde sagen 24. juni 2016, var samtlige dommere og nævninger enige om den 32-årige sygeplejerskes skyld. Her kan du få et overblik over byrettens primære argumenter for at dømme.

 • Alle fire ofre blev forgiftet med medicin
 • Retten finder det bevist, at patienterne Arne Herskov, Anna Lise Poulsen og Viggo Holm Petersen alle er blevet dræbt ved hjælp af en overdosis morfin og en dosis Stesolid. De samme stoffer samt hjertemedicinen Cordarone blev fundet i patienten Maggi Rasmussen, der kun overlevede ved hjælp af kollegers indgivelse af modgift. Retten mener ikke, at stofferne kan være blevet givet ved en fejl.
 • Lighedspunkter mellem de fire forhold
 • Der er en række lighedspunkter mellem forbrydelserne: Alle ofrene var ældre, svagelige patienter. Mængden af morfin, som patienterne har fået, er blevet beregnet til mellem 40 og 50 milligram, hvilket langt overskrider den normale dosis. Mængden af Stesolid er blevet målt til mellem 6 og 15 milligram. Disse sammenfald peger ifølge retten på, at det er den samme person, som står bag drabene.
 • Hovedvidne så sygeplejerske skjule sprøjter
 • Sagens hovedvidne, sygeplejersken PL, har forklaret, at hun tidligt om morgenen 1. marts 2015 gik ind på Maggi Rasmussens stue, hvor hun fandt Christina Aistrup Hansen stående bøjet over patientens seng med to sprøjter i hånden. Sygeplejersken forsøgte ifølge vidnet at skjule sprøjterne, da hun opdagede, at hun ikke var alene. Vidnet kunne efter eget udsagn se, at begge sprøjter var indgivet, da stemplerne var trykket i bund. Et par minutter senere fik patienten respirationsstop og måtte genoplives.
 • Der blev fundet gerningsvåben
 • Da politiet undersøgte skraldet på akutafdelingen efter drabene på Anna Lise Poulsen og Viggo Holm Petersen samt drabsforsøget på Maggi Rasmussen, fandt man to sprøjter. Den ene med spor af morfin, Stesolid og hjertemedicinen Cordarone, den anden med spor af morfin og Cordarone. En embedslæge har forklaret, at det er helt utænkeligt, at man i behandlingsmæssig øjemed giver tre stoffer i samme sprøjte. På den baggrund finder retten det bevist, at sprøjterne er blevet brugt ved drabsforsøget på Maggi Rasmussen.
 • Det kan ikke være andre
 • En række vidneforklaringer og faktuelle omstændigheder peger ifølge retten på, at Christina Aistrup Hansen står bag forbrydelserne.
 • I forbindelse med drabet på 72-årige Arne Herskov 4. marts 2012 har et vidne eksempelvis forklaret, at han så sygeplejersken komme ud fra medicinrummet med en sprøjte med en klar væske i hånden. Det undrede ham, da dagens medicin lige var blevet delt ud. Kort efter lød hjertestopalarmen. Et andet vidne har forklaret, at den dømte var den eneste, der på det tidspunkt ikke var i personalestuen.
 • De to andre drab samt drabsforsøget fandt sted på en nattevagt fra 28. februar til 1. marts 2015, hvor Christina Aistrup Hansen og hovedvidnet PL var på arbejde sammen. Retten lægger vægt på, at det i forbindelse med de to dødsfald kun var de to personer, der var til stede, da en tredje kollega var på en anden stue for at modtage en patient.

Kilde: Retten i Nykøbing Falster