Krimi

Kundby-pigen skyldig i forsøg på terror og grov vold

Den 17-årige pige fra Kundby er kendt skyldig i forsøg på terror og skyldig i grov vold. Det har Retten i Holbæk netop afgjort.

Den 17-årige pige fra Kundby er kendt skyldig i forsøg på terror. Det har Retten i Holbæk tirsdag afgjort. Der er enighed blandt nævninge og dommer om skyldsspørgsmålet.

Dermed har anklager ved Statsadvokaten, Kristian Kirk, fået medhold i, at pigen forsøgte at fremstille sprængstof for at kunne bombe sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

Pigen er desuden blevet kendt skyldig i grov vold, efter hun i sommer stak en pædagog på den sikrede institution, hvor hun sidder varetægtsfængslet, med et glasskår.  

Anklagemyndigheden vil nu kræve forvaring af Kundby-pigen.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.

Retsformand: Derfor blev Kundby-pigen kendt skyldig

Retsformand ved Retten i Holbæk, Peder John Christensen, har gennemgået de beviser, som har været udslagsgivende i sagen.

Det er fundet af ingredienser til fremstilling af sprængstof, kvitteringer på indkøbet af kemikalier og sedler om mulige angreb, fremhævede dommeren.

Fra efteråret 2015 sendte tiltalte beskeder til Twitter-profiler, som hun mente havde kontakt til Islamisk Stat. Her skrev hun også, at hun planlagde angreb.

Også den 17-åriges søgninger på nettet, videoer med halshugninger og bombeopskrifter indgår i begrundelsen, ligesom søgninger på den jødiske skole, Carolineskolen er fundet på telefonen.  

Også den hemmelige samtale mellem den tiltalte og hendes tidligere lærer indgår i begrundelsen. Her siger den tiltalte, at et angreb skulle ramme vantro. 

Den 17-åriges tidligere forklaringer under politiets afhøringer efter anholdelsen i januar 2016 indgår også i begrundelsen. Retsformanden hæfter sig ved, at pigens tidligere forklaringer strider med det, hun har forklaret under retssagen.

- Retten tilsidesætter herefter tiltaltes forklaring under hovedforhandlingen som utroværdig, siger retsformanden. 

Pigen og hendes forsvarer, Mette Grith Stage, har ellers forklaret sig med, at pigen manglede spænding i livet og aldrig ville gøre alvor af planerne. Forsvareren har procederet for, at Kundby-pigens forhold burde behandles som en socialsag, og at Holbæk Kommune har svigtet sit ansvar.

Forvaring af mindreårige er en sjældenhed

Anklager Kristian Kirk ønsker en forvaringsdom til Kundby-pigen efter, at skyldsspørgsmålet nu er afgjort. 

Det er ganske sjældent, at mindreårige bliver idømt en forvaringsdom. Og når det er sket, er det blevet ændret af en højere instans.

Kenneth Offenberg var blot 17 år, da han kvalte sin veninde Anita Pedersen i vinteren 2004. Ved byretten fik han først otte års fængsel, det maksimale man dengang kunne straffe en gerningsmand med, der var under 18 år på gerningstidspunktet.  Dommen blev anket til landsretten, der også idømte han tidsubestemt forvaring. Men siden afgjorde Højesteret, at han i stedet skulle otte år i fængsel.

Højesteret traf i maj 2006 den endelige afgørelse, fordi han ikke tidligere var straffet, og selv om Retslægerådet havde vurderet, at der kunne være nærliggende fare for, at han igen ville skade andre, så var det ikke så sikkert, at det var nødvendigt med forvaring.

I 2012 ændrede Højesteret igen en forvaringsdom mod en yngre mand. Den dengang 19 årige Lual Lual var blevet idømt en forvaring for først at have voldtaget en blot 14-årig pige, og siden overfaldt han sin mors veninde og tog så hårdt kvælertag på hende, at hun var tæt på at dø. Han forsøgte også at voldtage hende, da hun var bevidstløs, men kvinden kom til bevidsthed og rev sig løs. Kvinden var veninde til hans mor og besøgte ham på den ungdomsinstitution på Amager, hvor han sad fængslet efter voldtægten af den 14-årige. Først fik han tildelt forvaring i byretten og i landsretten. Siden ændrede Højesteret den afgørelse til syv års fængsel.