Krimi

Datter kendt skyldig i terrorplanlægning: - Det er fuldstændig ubegribeligt

Tirsdag blev den 17-årige pige fra Kundby-sagen kendt skyldig i terrorplanlægning. Hendes mor er uforstående overfor rettens afgørelse.

Moren til den 17-årige pige fra Kundby, der tirsdag blev kendt skyldig i terroranklagerne mod hende, sidder i sit hjem kun få timer efter skyldskendelsen ved Retten i Holbæk.

Overfor sidder TV 2s rets- og krimireporter Janni Pedersen.

- Jeg tænkte, at det ikke kan være rigtigt. Det er fuldstændig uforståeligt, siger moren.

Hun mener ikke, at beviserne var stærke nok til at hendes datter burde være kendt skyldig anklagen om, at hun havde i sinde at bombe to skoler – datterens tidligere skole, Sydskolen i Fårevejle, og den jødiske skole Carolineskolen i København.

- Jeg synes ikke, der har været så meget i dem (beviserne, red.). Selvfølgelig har der været noget, men hun var jo så langt fra, og hun havde jo ikke intentionerne om at gøre det. Så derfor synes jeg, det er fuldstændig ubegribeligt, siger moren, der ønsker at være anonym af frygt for repressalier.

Var ikke forberedt på kendelsen

Skyldskendelsen skete klokken 9.30 tirsdag morgen ved fuldstændig enighed mellem de seks nævninge og de tre dommere.

Blandt de væsentlige beviser var ifølge retten indkøb af kemikalier til fremstilling af sprængstoffet TATP, pigens noter og tidligere forklaring om formålet med kemikalierne samt pigens søgninger på internettet om fremstilling af sprængstof og Carolineskolen.

Yderligere vigtigt bevismateriale var også korrespondancer om bombeangrebene, beskeder til en tidligere elev på Sydskolen samt en samtale med hendes tidligere lærer.

Alligevel var moren ikke forberedt på, at afgørelsen ville falde ud, som den gjorde.

- Det tror jeg ikke, man kan være som mor.

- Man bliver da rigtig, rigtig ked af det. Og skuffet over, at der kan sidde voksne mennesker og tage sådan en beslutning henover hovedet på én. Man har jo slet ingenting at gøre. Ingenting at skulle have sagt, siger moren.

- Jeg anede ikke, hvad jeg skulle gøre

Retten i Holbæk fandt bevis for, at ”sprængningerne (på skolerne, red.) ikke blev gennemført, fordi den nu 17-årige ikke modtog en ordre om angrebet på Sydskolen, og fordi hun forinden angrebet mod Carolineskolen blev anholdt af politiet den 13. januar 2016” og konkluderer:

”Forsøg på at udføre bombesprængninger mod Sydskolen og Carolineskolen udgør efter rettens vurdering utvivlsomt forsøg på terrorisme”.

Men moren mener, at datterens handlinger var et forsøg på at få opmærksomhed.

- Jeg tænker stadig, at det er et råb om hjælp, siger hun.

- De glemmer at se, at det rent faktisk bare er et barn på 15-16 år, som er letpåvirkelig.

Hun mener ikke, at hun som mor kunne have gjort mere og peger i stedet på, at andre burde have grebet ind tidligere.

- Som jeg har sagt før, så er det jo sådan, at når man ikke kan mere, så.. Jeg anede jo ikke, hvad jeg skulle gøre. Så må man bede andre om hjælp.

Anklager kræver forvaring

Det er særligt Holbæk Kommune, som moren mener, burde have grebet ind. En kritik hun har uddybet i et tidligere interview.

Til TV 2 siger Julie Becher, koncernchef i Uddannelse for Alle Unge, Holbæk Kommune, at kommunen har taget kritikken til efterretning.

Torsdag den 18. maj klokken 16.15 falder der endelig dom i sagen.

Anklageren kræver den 17-årige pige idømt forvaring på baggrund af Retslægerådets anbefaling efter en mentalundersøgelse.