Krimi

Overborgmester om bandefester: - Det er fuldstændig uacceptabelt

Folkets Hus på Nørrebro er blevet lukket efter bandemedlemmer har brugt huset til at holde fester.

Banden Loyal to Familia har flere gange holdt fester i det kommunalt støttede Folkets Hus på Nørrebro i København. Det fremgår af et svar fra Socialforvaltningen til det konservative medlem af Borgerrepræsentationen, Mette-Katrine Buch.

- Det er fuldstændig uacceptabelt.  Det kan ikke fortsætte, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen.

Knud Foldschack, der er bestyrelsesformand i fonden bag Folkets Hus, oplyser til TV 2, at huset på baggrund af de nye oplysninger om øget bandeaktivitet lukkes midlertidigt ned, indtil der er styr på situationen.

- Vi lukker huset ned for nu, så politiet kan finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag, siger Knud Foldschack.

Det glæder Københavns overborgmester.

- Vi kan ikke drive et kulturhus for offentlige midler, hvor det gøres til et tilholdssted for en bandegruppering på Nørrebro, siger Frank Jensen.

Festerne i Folket Hus

Overborgmesteren og politiet har været bekendt med, at der i perioder var personer fra bandemiljøet, der kom i Folkets Hus.

- Vi har godt vidst, at der kom medlemmer i huset som i perioder var tilknyttet bander. Vi har spurgt politiet, om det kunne forsvare, at huset i perioder blev holdt kørende. Det har været begrundelsen for, at jeg har støttet det, siger overborgmester Frank Jensen.

Den støtte, der har været til at drive huset, har været med tilladelse fra politiets ledelse.

Afventer politiets vurdering

Nu vil Københavns overborgmester, Frank Jensen, have politiet til at kigge på sagen. Det er nu op til politiet at vurdere, hvorvidt det er forsvarligt at lade Folkets Hus genåbne.

- Den støtte, jeg har givet til at holde huset kørende, har været under forudsætning af, at der har været støtte fra Københavns Politis ledelse. Dem hører vi fra inden længe, hvor de skal give udtryk for, hvordan de ser udviklingen, siger overborgmesteren.

Frank Jensen opfordrer desuden Københavns Politi til at sætte fokus på bandemedlemmerne, nu hvor Folkets Hus lukkes ned.

- De vil søge at få et tilhørsforhold andre steder i byen. Vi kan og vil ikke acceptere, at det kommer til at dreje sig om andre kulturhuse i byen eller idrætshaller eller caféer.

Knud Foldschack understreger, at de ikke kan forsvare, hvis det der er foregået i huset ikke er lovligt:

- Hvis der indenfor de sidste par uger har været tale om en uretmæssig brug af huset, så skal det selvfølgelig rettes op.

Om bandens fester i Folkets Hus 

Loyal to Familia har ifølge Københavns Politi brugt de kommunale lokaler til at fejre, at bandens leder, Shauib Khan, i marts blev løsladt. Det skriver TV 2 Lorry. Bandelederen havde siddet fængslet siden 2013 for blandt andet et gruppeoverfald på to tilfældige personer i Københavns Nordvestkvarter og yderligere et overfald på et andet bandemedlem under sin fængsling.

De såkaldte releasefester fandt ifølge svaret fra Socialforvaltningen sted den 24. og 25. marts. Igen for nylig afholdt Loyal to Familia ifølge TV 2 Lorry en påskefrokost i Folkets Hus, der ellers ifølge husets egen hjemmeside skal være et samlingssted for borgere på Nørrebro, hvor man kan dyrke sport, drikke kaffe, se film og lave folkekøkken.