Kundby-pigen i brev: Stak pædagog ned, fordi han har været i krig

Nye beviser mod den terrortiltalte Kundby-pige viser ifølge anklageren, at alle hendes forklaringer i retten har været skuespil.

Der kom nye detaljer frem om den terrortiltalte 17-årige Kundby-pige, da anklager Kristian Kirk onsdag fremlagde nye beviser i Retten i Holbæk.

Den tiltalte nægter sig skyldig i forsøg på terror, men har erkendt et overfald på en pædagog under sin varetægtsfængsling på en lukket institution.

Det har tidligere lydt, at hun stak ham ned, fordi hun var blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion, men nu tegnes der et andet billede af episoden.

I retten læste anklageren et brev op, der er fundet i den tiltaltes celle:

- Jeg stak en pædagog ned, han har tidligere være udsendt i Irak og Afghanistan og kæmpe mod vores brødre og søstre. Jeg kunne ikke acceptere det, lyder det i brevet.

Ifølge anklageren var brevet til Enes Ciftci, der i marts i Østre Landsret blev idømt seks års fængsel og mistede sit danske statsborgerskab, da han blev kendt skyldig i at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat.

- Der er ikke noget radikalt i det, svarede den tiltalte, da hun blev forelagt de nye beviser.

- Jeg er ikke stolt af det, det er bare en beskrivelse af, hvad jeg er tiltalt for, forklarede hun.

Seddel om "Sandheden": Jeg lokker alle i en fælde

Anklageren fremviste også en tegning med en arabisk trosbekendelse på et flag og et våben og læste højt fra en note, der er fundet i pigens celle i Vestre Fængsel, som er dateret den 30. april klokken 22.27 og har overskriften "Sandheden".

Her giver den tiltalte udtryk for, at nogen har fortalt, at hun ikke er rigtig muslim, fordi hun ikke er vokset op med muslimske forældre, ikke tildækker sit hår og ikke beder fem gange dagligt.

- Hvordan kan de sige, at det ikke passer? Fordi de er nogle kujoner, der har en sygdom, de bærer i hjertet, der gør dem døve og blinde for sandheden om, at det manglende tørklæde og den manglende bøn er for at narre dem. Men Allah ved, at jeg lokker dem allesammen i en fælde, står der på A4-arket.

Pigen forklarer i retten, at det var de ansatte på institutionen, der ikke mente, at hun var rigtig muslim.

Da anklageren spørger pigen ind til, hvem der skal narres og hvorfor, er svarene uklare:

 - Det er ikke, fordi de skal narres.

- Det er ikke os, der skal narres -  eller pædagogerne? spurgte anklageren, hvor til den tiltalte kortfattet svarede:

- Nej.

Anklager: Nye beviser afslører skuespil

Den nu 17-årige pige fra Kundby er tiltalt efter terrorparagraffen for at planlægge at bombe to skoler - henholdsvis Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv har gået, og den jødiske Carolineskolen i København.

Bevisførelsen mod den tiltalte var egentlig afsluttet, og alle afventede rettens afgørelse af skyldsspørgsmålet, da anklager Kristian Kirk i sidste uge helt ekstraordinært bad om tilladelse til at fremlægge de nye beviser.

De blev fundet i den tiltaltes celle, der blev ransaget, efter fængselsbetjente under en visitation den 2. maj havde fundet en seddel gemt i pigens sko, hvor der stod nedskrevet navnene på personer, der er dømt i de danske terrorsager.

Efter fremlæggelsen af beviserne skulle anklageren igen procedere for, hvorfor pigen skal kendes skyldig. Her forklarede han, at essensen af det nye materiale - som vel at mærke er produceret, mens sagen har stået på - skulle være bevis for, at alt, hvad hun har sagt i retten, er ét stort skuespil.

- Det nye materiale understreger, hvad jeg har sagt i retten om hendes beslutsomhed, hendes ihærdighed og hendes radikalisering, sagde Kristian Kirk.

Forsvarer: Nye beviser ændret intet

Forsvarer Mette Grith Stage mente dog ikke, at de nye beviser rokker ved noget som helst. Hun fastholder, at hendes klient ikke havde forsæt til at begå de terrorhandlinger, hun er tiltalt for.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage kommenterer de nye beviser, som anklageren har fremlagt i Kundby-sagen. Video: Mikkel Secher

- Anklageren har ikke luftet bevisførelsen for hendes forsæt. At hun ville gå hele vejen i januar 2016. Hun er er stort barn, ude på et sidespor, der har brug for hjælp, sagde forsvareren.

Der bliver afsagt skyldskendelse i sagen den 16. maj, og hvis den 17-årige bliver kendt skyldig, får hun sin endelige dom den 18. maj. Anklageren vil kræve hende idømt forvaring på ubestemt tid.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.