Krimi

Østre Landsret tillader nye beviser i Kundbysagen

Helt ekstraordinært får anklager lov til at fremlægge nye beviser, selv om bevisførelsen egentlig er slut.

Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet.

Beslutningen er meget usædvanlig. Det sker kun ganske sjældent, at domstole tillader nye beviser, efter at anklager og forsvarer har procederet.

Oprindeligt var planen, at Retten i Holbæk 5. maj skulle have afgjort, hvorvidt den 17-årige pige er skyldig i anklagen om at ville bombe to sjællandske skoler.

Men i stedet får anklager Kristian Kirk nu lov til at styrke sin sag ved at fremlægge de nye beviser. Det sker i et retsmøde onsdag.

Den usædvanlige tilladelse gives, fordi både Retten i Holbæk og Østre Landsret mener, at de nye oplysninger kan få betydning for dommere og nævningers afgørelse af terrorsagen.

- Under hensyn til sagens alvorlige karakter og indholdet af de nye beviser tiltræder landsretten, at anklagemyndighedens påstand om genoptagelse af bevisførelsen tages til følge, lyder det i Østre Landsrets afgørelse.

Helt friske refleksioner

De nye beviser består af sedler, der for nylig blev fundet i den tiltalte piges sko og i hendes celle i Vestre Fængsel.

Blandt andet er der fundet to breve, som ifølge anklager Kristian Kirk er skrevet til den terrordømte Hamza Cakan.

Derudover er der også fundet en seddel, hvorpå der står en række navne.

- Det er alle sammen folk, der er dømt i danske terrorsager, sagde Kristian Kirk fredag i Retten i Holbæk, da han bad om lov til at føre de nye beviser.

En anden seddel, der er blevet fundet, er dateret 30. april 2017.

På baggrund af datoen er der ifølge anklageren tale om "helt friske refleksioner" fra den 17-årige pige om hendes situation.

Tilsyneladende beskriver pigen indholdet på sedlen som "sandheden".

- Det synes jeg, er ekstremt relevant, sagde Kristian Kirk fredag.

Forsvarer: Det er ikke relevant

Det var forsvarer Mette Grith Stage, der havde bedt landsretten om at afvise anklagerens ønske om at genoptage bevisførelsen.

Ifølge hende har de nye beviser ingen relevans for sagen.

- Oplysningerne siger efter min mening ikke noget om det, retten skal tage stilling til. Nemlig hvad min klient tænkte på gerningstidspunktet. Omvendt er det oplysninger, der kan bruges til at svine min klient til, siger Grith Stage.

Skyldsspørgsmålet i sagen ventes afgjort 16. maj.