Krimi

I dag kan dobbeltmorder fra Amager blive løsladt: Håber på folkepension

I 1985 blev Naum Conevski dømt som dobbeltmorder og fik livstid. Nu vil han ud og hjem til Makedonien.

Efter at have afsonet 33 år af sin livstidsdom for et dobbeltdrab vil Naum Conevski prøveløslades.

Tirsdag afgør Københavns Byret, om han kan komme ud på prøve og blive sendt tilbage Makedonien.

Det skriver Ritzau.

- Han har siddet frihedsberøvet i 33 år. Det er meget lang tid. Det er tredjedelen af et århundrede. Nu har han selv, og med min vejledning som hans advokat vurderet, at tiden er inde, siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist.

Nakkeskød to drenge

Natten mellem den 19. og 20. maj 1984 overnattede tre drenge omkring et lejrbål på et lille græsareal på Femøren ved Amager Strand i København, da Naum Conevski dukkede op.

Makedoneren havde en pistol i hånden og beordrede drengene til at udlevere deres pistol. Da de afviste at være i besiddelse af en pistol, beordrede Conevski dem ned at ligge.Herefter gik han hen til 16-årige Dennis Ruben Andersen og trykkede sin Colt mod hans nakke.

- Skal jeg skyde dig? spurgte han.

- Nej, nej, nej, råbte teenageren.

Conevski gik derefter hen til 20-årige Enrico Per Nielsen, som fik pistolen i nakken med det samme spørgsmål.

- Det er op til dig, lød svaret.

Conevski trykkede på aftrækkeren, og affyrede et skud, som dræbte den 20-årige.

Dennis sprang derefter op og flygtede hen ad stranden. Conevski skød efter ham, og en kugle flænsede teenagedrengens jakke og fortsatte forbi hans nakke.

Bagefter gik Conevski hen til 16-årige Brian John Petersen og skød ham i nakken.

Vil leve af sin folkepension

Naum Conevski kom til Danmark i løbet af 1960’erne som gæstearbejder, og har været i landet i over 50 år.

Han er dog stadig makedonsk statsborger (tidl. Jugoslavisk statsborger) og er udvist fra Danmark. Derfor skal han sendes ud af landet, hvis han ikke længere skal spærres inde.

- Dernede har han også sin eneste familie tilbage. Det vil sige kone, voksne børn og børnebørn. Han har ingen tilknytning til Danmark længere. Dem, han har måttet kende, har han jo ikke kendt, siden han blev spæret inde, siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist til Ritzau.

I Makedonien vil Naum Conevski leve af den folkepension, som han får med fra Danmark.

- Det er administrationen på Sankt Hans, der har undersøgt det, og jeg har fået at vide af både dem og socialrådgiveren at han kan (få folkepensionen med sig, red.), siger Bjørn Elmquist.

TV 2 har selv undersøgt reglerne, der ikke er helt entydige, da det er Udbetaling Danmark Pension, der fra enkeltsag til enkeltsag skal vurdere om borgere i Danmark kan få udbetalt folkepension fra enkeltsag til enkeltsag.

Som udgangspunkt optjener man ret til folkepension, selvom man sidder i fængsel, da man i Danmark optjener ret til folkepension i forhold til bopæl. Det er også muligt for makedonske statsborgere at få folkepension i udlandet, hvis de har boet mange år i Danmark. Det er dog ikke ensbetydende med, at Naum Conevski vil kunne få det.

Har fået afslag på prøveløsladelse mange gange

Den makedonske statsborger blev efter tre år i fængsel erklæret sindssyg. Derfor blev han overført til en sikrede anstalt i Nykøbing Sjælland, og de seneste 18 år har han været indlagt på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

I 2012 fik Naum Conevski afslag på at afsone resten af sin dom i Makedonien, fordi Københavns Politi ifølge Berlingske modsatte sig det. Blandt andet fordi han på det tidspunkt ikke erkendte sin forbrydelse og fordi han i fængslet havde lavet en dødsliste over navngivne politifolk.

Derudover har han flere gange søgt om prøveløsladelse, men er alle gange blevet afvist. Det skete både I sommeren 2015 og i januar sidste år.

Udgør ikke længere nogen risiko

Ifølge personalet på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans er Naum Covenski blevet stabil og udgør ikke længere nogen risiko. Sådan lød det ifølge Ekstra Bladet fra overlæge Peter Løppenthin, da han blev ført som vidne i sagen om prøveløsladelse den 2. maj.

Han har kendt Conevski i tre til fire år og er den behandlingsansvarlige overlæge. Ifølge ham har der ikke været "antydning af vold" hos Conevski de seneste 16 år.

 - Så tror jeg bestemt ikke, der vil ske mere. Det er min holdning, sagde han ifølge Ekstra Bladet og tilføjede, at det samme gælder, hvis han skal på en åben afdeling.

Tidslinje - Naum Conevski

 1. 1984

  1. Klokken 04.10 dræber Naum Conevski 16-årige Brian John Petersen og 20-årige Enrico Per Nielsen på Femøren i København. Han forsøger også at dræbe den 16-årige Dennis Ruben Andersen.

  2. Naum Conevski bliver anholdt i Københavns Lufthavn, da han lander efter en ferie i Jugoslavien.

  3. Politiet finder en garage i Sydhavn, som er lejet af Naum Conevski. I garagen finder man mordvåbnet, en Colt-revolver fra 1892, samt ammunition, der er magen til den fundet på mordstedet. 

 2. 1985

  1. Naum Conevski bliver idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrab, to tilfælde af røveri, to voldtægter mod kvinder samt indbrud og tyveri. Han betegnes som ’karakterafviger, men erklæres’ ikke sindssyg. 

 3. 1988

  1. Naum Conevski bliver erklæret sindssyg i fængslet og bliver afsløret i at have en dødsliste over tre navngivne politifolk fra drabsafdelingen i København. Han overflyttes fra Anstalten ved Herstedvester til Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland.

 4. 1998

  1. Det bliver fastslået, at Naum Conevski ikke længere er farlig og han bliver overflyttet til Sct. Hans Hospital, hvor han har været lige siden.

 5. 2012

  1. Det bliver undersøgt, om Naum Conevski kan blive sendt til Makedonien for at afsone resten af sin dom. Men der bliver spærret for overførslen.

 6. 2015

  1. Naum Covenski får afslag på prøveløsladelse.

 7. 2016

  1. Naum Covenski får afslag på prøveløsladelse.