Krimi

Yderligere én død efter jetski-kollision i Københavns Havn

Otte personer er anholdt i forbindelse med ulykken, hvor en jetski i høj fart har påsejlet en båd.

To personer er døde efter en alvorlig ulykke, hvor en jetski påsejlede en båd med høj fart i Københavns Havn.

Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

Trafikregler i Københavns Havn

I Københavns Havn skal fartgrænser sikre:

  • At alle trygt kan benytte havnen
  • At voldsomme hækbælger fra hurtigtsejlende fartøjer ikke vælter eksempelvis kajakker, eller får fortøjede både til at blive kastet mod hinanden eller mod bolværket.

Hastighedsgrænser:

  • I hovedløbet 6 knob. 
  • I kanalerne og i sideløb 4 knob.

Sejlads i havnen må ikke være til gene for den øvrige trafik. Du kan se hele reglementet her.

Kilde: By og Havn

En ung amerikansk kvinde omkom lørdag aften i forbindelse med ulykken. Lørdag lød meldingen, at en anden person, der også var om bord på båden, var kommet slemt til skade. Personen blev bragt til Rigshospitalet med svære skader i hovedet, men er efterfølgende død af sine kvæstelser. Her er også tale om en ung kvindelig amerikansk statsborger.

Yderligere fem andre personer kom lettere til skade.

Ulykken skete lørdag aften omkring 19.43 ved Langebro, og umiddelbart inden havde flere personer rettet henvendelse til Københavns Politi med oplysninger om, at der sejlede jetski rundt i havnen.

Vidner så jetski i høj fart

Et vidne fortæller til EB.dk, at fire mænd på jetski sejlede rundt ved Langbro og gassede op med retning mod to små både med en syv-otte piger i hver. To af dem sejlede forbi i høj fart, mens det gik galt for den tredje.

- Den tredje vandscooter slog ligesom smut på vandet og fløj gennem luften og ramte den ene båd. Der lød et højt brag. Båden og vandscooteren drejede rundt og der blev råbt og skreget nede fra båden. Han har nok sejlet mindst 50 kilometer i timen, fortæller Mads Pedersen, der var én af dem, der ringede 112 efter ulykken.

Steen Kolstrup befandt sig også på Københavns Havn lørdag aften, hvor han var ude at lufte sin hund. Her så han syv til otte jetski sejle med fuldt fart.

- Jeg har aldrig oplevet nogen køre så sindssyg vanvittigt. Det var nærmest dødskørsel, siger han til TV 2 og forklarer, at jetskiene nok sejlede med over 100 kilometer i timen.

Steen Kolstrup kan dog ikke bekræfte, at der er tale om de samme jetski, som få minutter efter torpederende båden i Københavns Havn.

Én bliver sigtet for uagtsomt manddrab

Umiddelbart efter ulykken sejlede flere jetski væk fra ulykkesstedet i høj fart. 

Københavns Politi anholdt efterfølgende ni personer i forbindelse med ulykken.

Anholdelserne skete ifølge en fotograf på stedet ved Brøndby Havn ved Avedøre Holme syd for Københavns Havn. Her var politiet massivt til stede og flere jetski blev læsset og kørt væk.

Billeder fra stedet viser, hvordan de anholdte blev iklædt hvide beskyttelsesdragter, som politiet typisk benytter til at sikre beviser.

Otte af de ni personer vil søndag blive fremstillet i grundlovsforhør, hvoraf én person vil blive sigtet for uagtsomt manddrab. De resterende syv vil blive sigtet for med grov kådhed og hensynsløs adfærd at have bragt andre personers liv og førlighed i fare. 

- Den her gruppes samlede opførsel, den måde de har sejlet på i havnen, har været stærkt uhensigtsmæssig, siger Jens Jespersen, der er politiinspektør i Københavns Politi.

Den sidste af de oprindeligt ni anholdte er blevet løsladt igen.

Ni personer blev anholdt ved Brøndby Havn efter vandscooter-ulykken i Københavns Havn Video: Rasmus Friis Jensen

Jetski er ikke tilladt i havnen

Havnereglement for Københavns Havn fastslår, at "sejlads med vandscootere, jetski, vandski, samt windsurfing og andre vandsportsaktiviteter, må kun finde sted på Københavns Havns søområde efter forudgående, skriftlig aftale."

Derudover gælder der strikse fartgrænser i havnen, hvor man maksimalt må sejle seks knob i hovedløbet og fire knob i kanalerne og i sideløb.

- Noget tyder på, at man dels har sejlet ulovligt på havnen på jetski, men også at man har sejlet med alt for høj fart, siger Jens Jespersen fra Københavns Politi.

Hans Christian Hansen er formand for HavneForum København, der er en paraplyorganisation for foreninger og virksomheder i og omkring Københavns Havn. Han fortæller til TV 2, at man længe har forsøgt at gøre myndighederne opmærksom på problemet med, at der sejles med for stor hastighed i havnen.

- Jeg er rystet, og jeg har frygtet det længe. Det er et stort problem med vandscooterne, fordi de per natur sejler meget hurtigt. Jeg var selv inde i Københavns Havn i eftermiddags med min motorbåd, og jeg så flere tilfælde af både vandscootere og almindelige motorbåde som langt overskred hastighedsgrænserne, siger Hans Christian Hansen.

Politiinspektør i Københavns Politi, Jens Jespersen, mener dog, at politiet gør, hvad de kan for at sikre sikkerheden i Københavns Havn.

- Hvis folk insisterer på at opføre sig virkelig dumt, så kan det være svært at forhindre, at sådan noget som der her kan ske, siger han.

Yderligere én død efter jetski-kollision i Københavns Havn Video: Esther Margrethe Lynard