Krimi

Har advaret mod ulykke i årevis: - Jeg er rystet

Formanden efterlyser mere politi for at undgå ulykker ved Københavns Havn.

Flere års frygt for en dødsulykke i Københavns Havn blev lørdag aften gjort til virkelighed.

Det skete, da to amerikanske statsborgere mistede livet ved en alvorlig ulykke nær Langebro. Ulykken skete, da en eller flere jetski i høj fart påsejlede en mindre båd.

I flere år har Hans Christian Hansen, der er formand for HavneForum København, som er en paraplyorganisation for foreninger og virksomheder i og omkring Københavns Havn med maritime interesser i området, ellers forsøgt at få Københavns Politi til at sætte mere ind over for lovovertrædelser i havnen.

- Jeg er rystet, og jeg har frygtet det længe, siger han til TV 2.

- Vi har længe gjort opmærksom på, at hastighed er et problem.

Hans Christian Hansen har flere gange stået frem i medierne med sin bekymring. Blandt andet har han udtalt sig til DR, hvor han satte fokus på behovet for mere politi på havnen.

Flere personer omsvøbt af varmetæpper afhøres på kajen

Formand efterlyser mere patrulje på havnen

Selvom Københavns Politi har gjort meget for at minimere antallet af ulykker på havnen, har det ikke været nok, mener Hans Christian Hansen.

Trafikregler i Københavns Havn

I Københavns Havn skal fartgrænser sikre:

  • At alle trygt kan benytte havnen
  • At voldsomme hækbælger fra hurtigtsejlende fartøjer ikke vælter eksempelvis kajakker, eller får fortøjede både til at blive kastet mod hinanden eller mod bolværket.

Hastighedsgrænser:

  • I hovedløbet 6 knob. 
  • I kanalerne og i sideløb 4 knob.

Sejlads i havnen må ikke være til gene for den øvrige trafik. Du kan se hele reglementet her.

Kilde: By og Havn

- Ligeså snart politiet er væk fra havnen, kommer de (personer på jetski, red.). Det ser vi gang på gang, siger formanden, der mener, at politiet i langt højere grad skal prioritere patruljering i havnebassinet for at sætte en stopper for dem, der overtræder loven.

Havnereglement for Københavns Havn fastslår ellers, at "sejlads med vandscootere, jetski, vandski, samt windsurfing og andre vandsportsaktiviteter, må kun finde sted på Københavns Havns søområde efter forudgående, skriftlig aftale." Derudover gælder der strikse fartgrænser i havnen, hvor man maksimalt må sejle seks knob i hovedløbet og fire knob i kanalerne og i sideløb.

Selvom reglerne er klare, er det svært for Københavns Politi at anholde lovovertræderne. En af grundene er, at vandscooterne ofte er anonyme. Maskinerne har ikke en nummerplade, og det er ofte svært at se deres ansigter.

Men hvis politiet ikke optrapper deres synlighed på havnen, er Hans Christian Hansen bekymret for, at det ender med flere ulykker.

- Hvis man ikke begynder med en permanent overvågning af det på havnen, har man ingen mulighed for at styre det, siger han.

Politiet er massivt til stede ved Brøndby Havn.

Politi erkender lovovertrædelse

En af dem, der har oplevet at se vandscootere i høj fart i Københavns Havn, er Steen Kolstrup. Han var lørdag aften ude at lufte sin hund nær Sluseholmen i det sydlige København, da han så syv til otte vandscootere i høj fart.

Steen Kolstrup kan dog ikke bekræfte, at der er tale om de samme vandscootere, som få minutter efter torpederende båden i Københavns Havn.

Jeg har aldrig oplevet nogen køre så sindssyg vanvittigt.

Steen Kolstrup

- Jeg har aldrig oplevet nogen køre så sindssyg vanvittigt. Det var nærmest dødskørsel, siger han til TV 2 og forklarer, at vandscooterne nok kørte med over 100 kilometer i timen.

Jens Jespersen, der er politiinspektør ved Københavns Politi, bekræfter overfor TV 2, at noget tyder på, at man dels har sejlet ulovligt på havnen på jetski, men også at man har sejlet med alt for høj fart. 

- Hvis folk insisterer på at opføre sig uintelligent, kan vi ikke forhindre dem i det. Vi kan selvfølgelig sørge for, at så mange som muligt bliver straffet for det, og hver sommer sigter vi også en del personer for at færdes ulovligt i havnen på den ene eller den anden måde. Den indsats fortsætter naturligvis, og særligt med denne tragiske ulykke som baggrund. 

Jens Jespersen, der er politiinspektør ved Københavns Politi, fortæller om anholdelserne efter dødsulykke i Københavns Havn.

Ulykker påvirker livet på havnen

Udover den unge amerikanske kvinde, der mistede livet lørdag, blev anden kvinde, der også var om bord på båden, bragt til Rigshospitalet med ambulance og politieskorte med svære kvæstelser i hovedet, og mindst fem blev meldt lettere tilskadekomne. Politiet oplyser søndag morgen, at endnu af de tilskadekomne er afgået ved døden.

Hans Christian Hansen er ikke i tvivl, at ulykken i den kommende tid vil forandre havnebilledet.

- Det påvirker folk at sejle i havnen, når der er de faremomenter, siger han og tilføjer:

- Mange bådlejere aner ikke noget om søfartsregler. Når de bliver sat op i mod vilde mennesker, der kommer farende i maskiner, der ofte går 20 til 30 knob, så går det galt.

Københavns Politi har efterfølgende anholdt ni personer i forbindelse med ulykken. Politiet vil gerne høre fra vidner, der har set ulykken. Hvis du har oplysninger i sagen, ring til 1-1-4.