Nye beviser: Kundby-pigen havde breve til Syrienkriger i sin celle

Nye beviser i Kundby-sagen omfatter breve til dømt Syrienkriger og liste over dømte i danske terrorsager.

Anklageren i Kundby-sagen løftede fredag sløret for, hvilke nye beviser han har tænkt sig at fremføre mod den 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for terror.

De nye beviser er en række dokumenter, som blev beslaglagt fra den tiltaltes celle i tirsdags – bare tre dage før, retten skulle have taget stilling til, om hun er skyldig eller ej.

Blandt dokumenterne var der to breve, som ifølge anklageren var tiltænkt Enes Ciftci, en 25-årig dansk-tyrkisk Syrienkriger, som i marts mistede sit danske statsborgerskab, fordi han rejste til Syrien for at tilslutte sig terrorgruppen Islamisk Stat. Pigen har også modtaget breve fra ham.

- Der er to svar fra tiltalte, og de vidner om en radikalisering, der ikke er aftaget under denne sag, men nærmest tiltaget, siger anklager Kristian Kirk i retten.

Seddel med terrordømte

I pigens sko har man fundet en seddel med navne på personer, der er dømt i danske terrorsager. Enes Ciftci er også nævnt. Han er idømt seks års fængsel for to gange at have kæmpet i Syrien.

I retten kom det ikke frem, hvad der konkret står i de breve, der er fundet i pigens celle. Hverken i de to breve, hun har modtaget fra Enes Ciftci, eller de to breve, som pigen ifølge anklageren havde skrevet til ham.

Retten i Holbæk skulle fredag have afgjort spørgsmålet om pigens skyld. Det blev udsat torsdag. I stedet skal dommerne nu tage stilling til, om anklageren skal have lov til at fremlægge de nye beviser i sagen. Klokken 15 i dag afsiger retten sin kendelse i det spørgsmål.

Mette Grith Stage, forsvarer for 17-årig Kundby-pige, mener ikke, at nye beviser i sagen er relevante.

Den tiltaltes forsvarer Mette Grith Stage har protesteret over anklagerens anmodning. Hun mener ikke, at de nye beviser er relevante for sagen, da de ikke viser noget om, hvorvidt tiltalt havde forsæt til at gennemføre terrorhandlinger på gerningstidspunktet.

- Det, man nu har fundet, siger jo intet om, hvorvidt hun dengang, for 16 måneder siden, vitterligt havde tænkt sig at gå hele vejen og gå ned på skolen og smide det her sprængstof med henblik på at sprænge alt i luften, siger Mette Grith Stage til TV 2.

En seddel med ordet 'sandheden'

Ifølge anklageren beviser de fundne breves indhold, at tiltalte ikke har rykket sig ret meget holdningsmæssigt, siden hun blev anholdt i januar 2016.

I retten kom anklageren ikke ind på, hvad der konkret står i de breve og sedler, der er fundet i tiltaltes celle. Men han hæfter sig meget ved en seddel, der er dateret til den 30. april – altså to dage efter forrige retsmøde i sagen.

- Der indgår nogle sætninger omkring det, som måtte være ’sandheden’. Altså ordet ’sandheden’ er brugt, og så er der skrevet noget i den forbindelse, som, jeg synes, er særdeles relevant for den her sag, siger Kristian Kirk.

Få hele overblikket over fredagens retsmøde i TV 2's liveblog fra retssalen.

Kristian Kirk mener, at nye beviser er relevante for sagen mod 17-årig terrortiltalt fra Kundby.