Danmark ramt af mange indbrud: En ĂĄrsag er parcelhusene

Danske boligejere er blandt dem i Nordeuropa, der har flest indbrud. Forskere har nu kortlagt ĂĄrsagerne.

Danske villaer har i en årrække været markant hårdere ramt af indbrud end boliger i vores nabolande. Det gælder særligt dem beliggende i Nordsjælland og i parcelhuskvarterer omkring København. Men hvorfor?

Det kortlægger en undersøgelse, som Det Kriminalpræventive Råd har fået udarbejdet. Den sammenligner forholdene i Danmark med Sverige, Tyskland, Holland, England og Wales, som ligner os på mange parametre.

Konklusionen er, at tre faktorer er særligt afgørende. Det skriver Berlingske.

Tre grunde

For det første er opklaringsprocenten i Danmark lav. Kun i seks ud af 100 indbrudssager lykkes det for politiet at fange og sigte gerningsmanden.

Til sammenligning ligger opklaringsprocenten i Tyskland ifølge rapporten på omkring 15 procent.

For det andet har vi en relativt høj befolkningstæthed i de områder, der er særligt ramte. Det betyder, at tyve kan gå fra hus til hus.

For det tredje er der vores boligform. I Danmark er 75 procent af alle boliger parcelhuse. Det vil sige huse med afstand til naboer. De er typisk omkranset af hæk, man kan søge ly bag.

Og det er afgørende for statistikken, fortæller formand for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.

- Indbrudstyve foretrækker at begå indbrud i parcelhuse, og det er ikke så svært at forstå, for det er alt andet lige lettere, siger han.

Nye døre og vinduer

Man kan populært sagt sammenligne et hus med en papkasse, siger Jacob Nisgaard Larsen, chefkonsulent hos brancheforeningen for forsikringsselskaber, Forsikring & Pension.

- Hvis man ændrer belysningen og får naboerne til at holde øje, så er man altså stadig ikke særligt godt sikret, hvis nogen forsøger at trænge ind. Og vi har alt for mange papkassehuse i Danmark, siger han til Berlingske.

Løsningen er ifølge Det Kriminalpræventive Råd, politiet og forsikringsbranchen at anskaffe sig døre og vinduer med såkaldt skalsikring.