Overraskende udvikling i Kundby-sagen: Dommen udskudt

Terrorsagen mod den nu 17-årige pige fra Kundby har taget en usædvanlig drejning.

Anklagemyndigheden Ă¸nsker at "føre nye beviser" i sagen om den nu 17-ĂĄrige pige fra Kundby. 

Det sker, selv om bevisførelsen i retssagen i Holbæk er overstĂĄet, oplyser retten pĂĄ deres hjemmeside. 

Anklageren i sagen, Kristian Kirk, vil fredag anmode nævningetinget om tilladelse til at præsentere de nye oplysninger. Han anerkender, at der er tale om en usædvanlig situation.

- Det er ganske usædvanligt, at jeg nu anmoder om at få tilladelse til at fremlægge nye beviser. Men vi har fået informationer, der kan være af betydning for afgørelsen af skyldsspørgsmålet, derfor mener jeg, at dommere og nævninge skal have adgang til dem, inden de træffer deres afgørelse vedrørende skyldskendelse, siger anklager Kristian Kirk.

Anklageren i sagen vil ikke konkret fortælle, hvad oplysningerne handler om. Blot, at det er oplysninger, der er kommet frem efter både anklager og forsvarer kom med den afsluttende procedure sidste fredag.

Nye oplysninger skal frem i lyset

Ifølge TV2s oplysninger er det informationer, som stammer fra den sidste tid, hvor den 17-ĂĄrige tiltalte pige har siddet i Vestre fængsel. Her sad hun varetægtsfængslet godt en mĂĄned efter, hun blev anholdt den 13. januar sidste ĂĄr.

Siden blev hun i en periode overført til den sikrede institution Grenen i Jylland. Da selve retssagen mod hende gik i gang den 19. april, blev hun igen overført til Veste fængsel, og det er formentlig i denne periode, at en eller anden handling fra pigen har fanget anklagerens opmærksomhed.

Retten vil i stedet behandle anklagerens anmodning om at få tilladelse til at fremlægge de nye beviser. Det behandler retten uden nævninge i morgen kl. 9.30

Forsvarer: Fuldstændig uhørt

Forsvareren i sagen, Mette Grith Stage, kalder anklagerens anmodning for en "absurd situation".

Hun understreger, at hun vil protestere -  og det til trods for, at Retsplejeloven giver mulighed for at fremlægge nye beviser efter proceduren.

- Jeg er mĂĄlløs over den drejning, som sagen har taget. Jeg mener, det er helt uhørt, at anklagemyndigheden pĂĄ det her tidspunkt vil lægge nye beviser frem i sagen, siger Mette Grith Stage til TV 2.

Pigen har tidligere erkendt sig skyldig

Kundby-pigen, som nu er 17 år, er tiltalt for at planlægge bombeangreb mod to skoler.

Tilbage i januar 2016 erkendte hun sig skyldig i den terrorsigtelse, der blev rejst mod hende. 

Pigen erkendte dengang, at hun fra den ene dag til den anden var begyndt at interessere sig for terrorgruppen Islamisk Stat og terrorhandlinger, og at hun havde planer om at lave et bombeangreb. Hun fortalte, at der ikke var nogen, der plantede et frø i hende - det kom bare nærmest som en ĂĄbenbaring.

Pigen erkendte videre, at hun var i gang med at fremstille sprængstoffet TATP. Hun forventede, at der ville komme cirka fem gram TATP ud af det.

Målet var at slå jødiske børn ihjel, fordi hun vidste, at der ikke var mange muslimer, der kan lide jøder, og at "de er vantro".

"Uoverskuelige konsekvenser"

Pigens erkendelse er dog senere trukket tilbage.

Da retssagen mod hende gik i gang, forklarede forsvarer Mette Grith Stage, at hendes klient nægter sig skyldig i forsøg pĂĄ terror, men at hun erkender overfald pĂĄ en pædagog.

Siden den 28. april har retten voteret i sagen, og planen var, at kendelsen skulle afsiges fredag morgen.

At sagen nu tager en uventet drejning har derfor "uoverskuelige konsekvenser", mener Mette Grith Stage: 

- Hvis anklagemyndigheden kommer igennem med den her begæring om at fremlægge nyt bevismateriale, sĂĄ kan jeg ikke overskue, hvad det kommer til at betyde. Skal vi sĂĄ tage en del af sagen om? Skal vi procedere hele sagen igen? Det her er helt usædvanligt, siger hun til TV 2 og forklarer, at hun aldrig tidligere har oplevet en lignende situation.