Krimi

Fire drenge dømt skyldige: Kastede brændende benzin på jævnaldrende

Sagen fra Ry, hvor en dreng med afghansk baggrund fik voldsomme forbrændinger efter et overfald, har nu fået sin foreløbige afslutning.

Fire drenge på 15-16 år er fundet skyldige i grov vold mod en jævnaldrende skolekammerat.

De fire drenge er dømt for at kaste en brændende flaske benzin mod offeret, som fik meget kraftige forbrændinger på store dele af kroppen.

To af de dømte har fået fængsel i 12 måneder, mens to har fået fængsel i 18 måneder. De to med de korteste domme skal afsone fire måneder, mens de to andre skal afsone seks måneder.

Resten af straffen er gjort betinget.

Overfaldet skete 6. februar i år, og de fire drenge har siddet varetægtsfængslet i tre måneder på forskellige institutioner. Retten vil ikke give yderligere rabat på dommene, og alle de fire dømte skal derfor bag tremmer igen.

De fire dømte har udbedt sig tid til at tænke over, om de ønsker at anke dommene til landsretten.

Ild i offerets ben og mave

Retten har fundet, at offeret sagde til de fire dømte 'hvem er det, der vil slås?', hvorefter den ene af de dømte forsøgte at antænde en flaske med benzin i - en såkaldt molotov-cocktail, der dog ikke tændte. Herefter satte den samme dreng ild til en anden flaske og kastede den ned mellem offerets ben - og denne gang spredte flammerne sig med eksplosionsagtig hast.

Flammerne nåede ham helt til ansigtet, og der var ild i både hans ben og mave.

Det er ifølge retten en skærpende omstændighed, at de fire dømte udførte overfaldet i forening, at volden var så grov, samt skadernes omfang - mens det ses som en formildende omstændighed, at de dømte er så unge og har gode personlige forhold, forklarede dommeren, da hun læste dommen op.

De fem drenge går alle i niende klasse på Mølleskolen i Ry. Overfaldet fandt sted foran sportshallen.

De fire var oprindeligt sigtet for drabsforsøg, men den sigtelse bortfaldt i starten af april. Tiltalen lød på den groveste voldsparagraf i Straffeloven - men drengene endte med at blive dømt efter den mere almindelige paragraf 245, der handler om vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Flere opgør mellem offer og gerningsmænd

Offeret har afghansk baggrund og forud for overfaldet var tilsyneladende gået en længere periode med sammenstød og spændinger.

Hans storebror stod frem få dage efter overfaldet og fortalte, at hans bror var blevet mobbet i længere tid.

- Det kommer bag på mig, at de tager det helt derud. Jeg havde hørt, at de skubber ham og mobber ham og er meget grove. Men jeg havde ikke forventet, at nogen var ude på at slå ham ihjel, sagde Mohammad Akbari i februar.

Simon Eilrich, der er bistandsadvokat for offeret, er tilfreds med dommen fra Retten i Horsens. 

- Det er en god dom, der er i overensstemmelse med den bevisførelse, der har været i retten. Jeg er tilfreds med, at drengene må betale med deres frihed, når de har skadet en anden, siger han.

Andre elever og gerningsmændenes pårørende har imidlertid fortalt, at offeret også selv var konfliktsøgende. Blandt andet har en tidligere elevrådsformand stået frem og sagt, at han var voldelig og truende.

- Når man mødte ham på gangen, vidste man aldrig, om man fik et slag i baghovedet eller gik fri denne gang. Jeg har selv fået et par på hovedet af ham, fortalte 18-årige Peter Adamsen til TV 2 i februar.

Der har i løbet af retssagen ikke været fremlagt noget, der pegede på, at opgøret havde noget med etnicitet at gøre - ligesom de fire nu dømte drenge alle har forklaret, at de ikke havde noget personligt udestående med offeret ud over et par mindre hændelser i den sidste uge op til mødet bag sportshallen.

Artiklen er opdateret.