Krimi

Kundby-pige erkendte sig skyldig i terror fra første dag

Trods en fuld forklaring fra terrortiltalt pige valgte byretten at holde terrorsag lukket i mere end et år.

En 17-årig pige, som er anklaget for at planlægge bombeangreb mod to skoler, erkendte sig tilbage i januar 2016 skyldig i den terrorsigtelse, der blev rejst mod hende. 

Pigens erkendelse faldt ved grundlovsforhøret den 14. januar 2016, som fandt sted dagen efter pigens anholdelse.

Faktisk valgte hun ved den lejlighed at lægge alle kort på bordet og erklære sig skyldig i sigtelsen om forsøg på terrorisme. Det er kommet frem fredag ved Retten i Holbæk, hvor retssagen mod den i dag 17-årige pige går ind i sin sidste fase.

Anklager Kristian Kirk læste ved fredagens retsmøde op fra retsbogen fra grundlovsforhøret. Her står der, at retten sikrede sig, at pigen forstod den sigtelse, som var rejst mod hende.

Pigen erkendte dengang, at hun fra den ene dag til den anden var begyndt at interessere sig for terrorgruppen Islamisk Stat og terrorhandlinger, og at hun havde planer om at lave et bombeangreb. Hun fortalte, at der ikke var nogen, der plantede et frø i hende - det kom bare nærmest som en åbenbaring.

Pigen erkendte videre, at hun var i gang med at fremstille sprængstoffet TATP. Hun forventede, at der ville komme cirka fem gram TATP ud af det.

Målet var at slå jødiske børn ihjel, fordi hun vidste, at der ikke var mange muslimer, der kan lide jøder, og at "de er vantro".

Holdt detaljer skjult fra offentligheden trods tilståelse

Efter fængslingen skrev pigen i sin dagbog, at dommeren virkede overrasket over tilståelsen.

- Jeg synes, dommeren lignede min gamle tysklærer, som jeg hadede, tilføjede den dengang 15-årige pige i sin dagbog.

Dommeren var Anette Rahr Codam, som også var dommer under de efterfølgende retsmøder, de såkaldte fristforlængelser, hvor det gang på gang blev bestemt, at pigen skulle forblive fængslet.

Samtidig bestemte Codam også gang på gang trods protester fra pressen at fortsætte sagen for lukkede døre. Hver gang blev der henvist til hensynet til politiets efterforskning.

- Vi har at gøre med en alvorlig sag, som fortsat efterforskes. Hensynet til efterforskningen vejer tungere end hensynet til offentlighedens interesse i sagen, lød det blandt andet fra Codam på et retsmøde i marts 2016.

Men på det tidspunkt havde pigen altså allerede afgivet, hvad der minder om fuld forklaring i sagen.

Nu nægter hun sig skyldig

Pigens erkendelse er dog senere trukket tilbage.

Da retssagen mod hende gik i gang i sidste uge, forklarede forsvarer Mette Grith Stage, at hendes klient nægter sig skyldig i forsøg på terror, men at hun erkender overfald på en pædagog.

Hun forklarede det således, da hun blev spurgt ind til, hvorfor hun først havde erkendt terrorplaner, men nu nægter sig skyldig:

- Dengang vidste jeg jo ikke, hvad det handlede om. Jeg forstod det nok godt, men alle de kemikalier, der var fundet, det var rigtigt, men det var jo ikke terror dengang, forklarede den 17-årige på første retsdag.

Forsvaret argumenterer for, at hun ikke har haft det fornødne fortsæt til at begå handlingerne.

Den 5. maj afgør retten, om den 17-årige er skyldig eller uskyldig, og den 10. maj forventes den endelige dom med strafudmåling at falde, hvis hun findes skyldig.