Krimi

Vidne om Kundby-pigen: Fik billedet af en ensom pige, der savnede sin mor og sine venner

Ni vidner er fredag blevet afhørt i Kundby-sagen. I deres forklaringer kom der nye oplysninger frem om den unge pige, der er tiltalt for terrorplaner.

En stille, kedelig og ensom pige. Det er sådan pigen fra en af danmarkshistoriens mest spektakulære terrorsager bliver karakteriseret af flere vidner i retten fredag.

Boede flere omgange udenfor hjemmet

Den 17-årige havde et anstrengt forhold til sin stedfar, som moderen havde været kærester med siden ungdomsårene. Det fortæller moderen om sin datter, som hun fortæller, at hun var meget bekymret for.

- Hun blev anbragt uden for hjemmet på grund af min daværende mand. Han var meget grænseoverskridende over for hende. Han var meget kontrollerende, fortæller moderen i retten.

Første gang den unge pige bliver anbragt uden for hjemmet er den 2. april 2014, hvor hun kommer i en plejefamilie. På det tidspunkt går hun i 7.klasse.

Det er Kundby-pigen tiltalt for

Den 17-årige pige er tiltalt for at forberede to bomber, der skulle bruges til terrorangreb mod to skoler på Sjælland. 

Hun er tiltalt for forsøg på terrorisme efter straffelovens § 114, stk. I, nr. 1 og 7, jf. § 21. Hun nægter sig skyldig i terror-anklager.  

Opholdet i plejefamilien bliver kort, da hun vælger at flytte tilbage til sin mor, der får sin egen lejlighed senere på sommeren. Flytningen sker samtidig med, at hun begynder på Sydskolen i Fårevejle. Men datteren har det skidt. Siden januar 2014 er hun begyndt at være selvskadende, fortæller moderen:

- Hun skar i sig selv. Hun blev ved med at skære i sig selv, da hun gik på Sydskolen. Det var svært for mig. Jeg ville gerne hjælpe hende. Der var ikke noget, jeg hellere ville.

Knyttede sig til lærer på Sydskolen

- Det er de vantro, der skal dø.

Det var blot en af de mange ting, som den tiltalte pige fortalte sin yndlingslærer på Sydskolen i Fårevejle. De havde et tæt forhold og talte ofte sammen. 

Tiltalte kom en dag og spurgte efter et plaster.

- Det var ikke kun et almindeligt sår. Hun viste hurtigt, at hun var cutter. Jeg kunne ikke lade være med at spørge, hvordan hun havde det, fortæller læreren.

Ingen tanker i dette sekund. Jeg var tavs i dette sekund. Jeg var tavs af glæde. Jeg gjorde det. Var skånselsløs overfor de vantro.

Note fra tiltaltes dagbog

Han fortæller, hun havde brug for hjælp – at hun var stille og ikke fik opmærksomhed.

- Jeg fik billedet af en ensom pige, der sad på opholdsstedet og savnede sin mor og sine venner. Jeg forsøgte at være en hjælp og blev en uofficiel støtteperson.

Læreren ender med, i begyndelsen af januar 2016, at optage en samtale med tiltalte. Her spørger læreren ind til, om tiltalte har planlagt et bombeangreb i Danmark.

- Har du planlagt et sådan angreb?

- Ja, men jeg har ikke gjort det, for jeg har ikke fået en ordre på det, svarer pigen på den 55 minutters lange optagelse.

Læreren forsøger at tale med hende om, hvorvidt det er realistisk at blive en del af terrororganisationen Islamisk Stat. Hun konstaterer, at det bliver svært, at komme derned, når hendes mor har hendes pas. De taler om, at hun bliver overvåget af politiet. Læreren spørger konkret ind til, hvordan hun vil lave sprængstoffer. Hun refererer, hvad hun har læst.

- Dit bombeangreb kan ikke finde sted, siger læreren.

- Nej, for jeg har jo ikke fået ordren, svarer tiltalte.

- Så dine veninder vil dø, siger læreren.

- Ja, men de er jo vantro, svarer tiltalte, hvorefter læreren svarer ’godt så’ i et sarkastisk toneleje.

Blev for hurtigt voksen

I efteråret 2015 bliver det for meget for moderen. Datteren er kommet hjem fra en rejse til Tyrkiet og er blevet meget optaget af det der ’muslimhalløj’, som moderen omtaler det.  Hun kontakter Holbæk Kommune.

- Jeg vil gerne have råd og vejledning. Hvordan jeg skal forholde mig til det. Sagsbehandleren råber til min datter, at hun er sindssyg, fortæller moderen og fortsætter:

- Hun skulle have haft noget hjælp og noget anti-radikalisering, men den hjælp kan man ikke få i dagens Danmark, lyder det fra moderen i retten fredag.

Den tiltaltes far har ikke været inde i billedet på noget tidspunkt i pigens opdragelse.

Moderen tror ikke på, at hendes datter ville have udført nogen af bombningerne mod skolerne – eller i det hele taget andet terror-relateret.

- Nej, det kunne hun ikke.

Ifølge moren havde datteren en svær opvækst:

- Hun blev alt for hurtig stor. Hun var meget forsigtig. Hun talte ikke med fremmede. En meget stille pige. Jeg kan også godt forstå, at hun har været en stille pige. Hele hendes skolegang er hun blevet mobbet, forklarer hun i retten fredag.

Internet-flirt: Hun var hjernevasket

En fyr, som den tiltalte pige udelukkende havde en relation til ved at skrive sammen over Facebook, beskriver, at han skrev til hende, at hun var hjernevasket. Forholdet får en ende, da den unge piges ytringer bliver for radikaliserede.

- Det med islam var for langt ude. I starten tænkte jeg, hun var en lille pige, og det var fis, hun lavede. Men så til sidst havde jeg det sådan, at hun var blevet hjernevasket. Hun sendte et billede på snapchat af en politibil derhjemme, og så blokerede jeg hende.

Pædagogen hun angreb

17. juli 2016 stikker tiltalte en pædagog med et stykke spejl på institutionen Grenen, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Pædagogen fortæller, at tiltalte var meget optaget af at tale om religion.  

Aftenen før overfaldet med kniven fortæller pædagogen tiltalte, at han er ateist. Derefter observerer han en markant ændring i tiltaltes adfærd.

- Hun gik fra at være social og smilende til at være afvisende. Det skete stort set med det samme. Vi måtte altid være særligt opmærksomme på hende.

Tiltalte fortalte pædagogen, at hun havde mange tanker og gerne ville have en computer, så hun kunne skrive dem ned. I et dagbogsnotat fra pigens computer står:

 "I dag vil jeg få tilgivet alle min synder og blive martyr”.

Hun beskriver, hvordan hun følger efter ham i boldrummet, da de om morgenen har idræt. Hun har det iturevne spejl gemt i ærmet og nærmer sig pædagogen og skriver:

"Ingen tanker i dette sekund. Jeg var tavs i dette sekund. Jeg var tavs af glæde. Jeg gjorde det. Var skånselsløs overfor de vantro."

Tiltalte har forklaret, at det var ren fiktion. Og at hun overfaldt ham, da hun følte sig presset, unfair behandlet og savnede sin familie.

Sidste retsdag er 28.april. Den 5.maj kommer rettens afgørelse om skyldsspørgsmålet.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.