Krimi

17-årig terrortiltalt tog terroristen Omar El-Husseins efternavn

Pigen fra Kundby-sagen sympatiserede med terroristen Omar El-Hussein.

Den terrortiltalte 17-årige fra den spektakulære Kundby-sag tog terroristen Omar El-Husseins efternavn for at vise sin støtte og sympati.

I sin dagbog skrev hun desuden, at hun ville besøge Mjølnerparken, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein er født og opvokset, samt hans gravsted.

Det kommer frem under afhøringen af den terrortiltalte i Retten i Holbæk onsdag.

Efter nogle uger fik jeg nogle mærkelig drømme. Jeg havde fået et stærkt bånd til denne unge mand... Jeg ville besøge hans gravsted og Mjølnerparken.

Uddrag fra den 17-årige terrortiltaltes dagbog

Omar El-Hussein stod 14.-15.februar 2015 bag et terrorangreb mod Krudttønden og den jødiske synagoge i København. Et angreb, der kostede instruktøren Finn Nørgaard og den jødiske vagt foran synagogen Dan Uzan livet.

Tiltalte så op til Omar El-Hussein

Anklageren fortæller, at den 17-årige har fortalt politiet, at hun støttede op om Omar El-Hussein og hans gerninger.

- Hun så op til ham (gerningsmanden bag terrorangrebet i København Omar El-Hussein red.), idet han døde som martyr og muslim. Men det ændrede sig nogle uger efter, står der i politiafhøringen ifølge anklageren.

Tiltalte indrømmer, at hun på det tidspunkt støttede Omar El-Husseins gerninger fuldt ud.

- På det tidspunkt var det rigtigt, men det er det ikke mere, fortæller den tiltalte fra sin stol i retssalen. Hun er iført et gråt joggingsæt fra Nike og har udslået hår.

Anklageren spørger ind til, om hun har taget Omar El-Husseins navn.

- Ja, det har jeg. Jeg så youtube-videoer, og så synes jeg, det var meget fedt. Jeg synes ikke, man er radikaliseret, bare fordi man tager en andens navn, fortæller tiltalte.

I retssalen bliver der fremvist et opslag fra de sociale medier, hvor det fremgår, at den tiltalte havde taget terroristens efternavn. Det bliver ikke præciseret, hvorvidt der er tale om et officielt navneskift eller ej.

Anklager spørger, om tiltalte synes, at det var ok, det Omar El-Hussein havde gjort.

- Nej, jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. På et tidspunkt synes jeg, det var ok, hvad Omar El-Hussein havde gjort, men på et tidspunkt syntes jeg det ikke mere, lyder det fra tiltalte.

Skrev om Omar El-Hussein i sin dagbog

Under retsmødet kommer det frem, at tiltalte under sit fængselsophold har skrevet om Omar El-Hussein i sin dagbog:

- Jeg havde rigtig lang tid, så det var fiktion. Det var fordi, jeg kedede mig, siger tiltalte.

Anklageren læser op af et afsnit, der hedder ’El Hussein’:

Efter nogle uger fik jeg nogle mærkelig drømme. Jeg havde fået et stærkt bånd til denne unge mand. Han var Omar, jeg begyndte at følge med i retssagen mod hans venner. Jeg ville besøge hans gravsted og Mjølnerparken. Jeg kendte ham ikke, men følte, jeg kendte ham. Mor havde givet mig samme advokat som hans ven. Det måtte være et kald. Omar var blevet martyr, og jeg ville gå i hans fodspor.

Tiltaltes reaktion på dette i retten i dag er, at det er ren fiktion.

Endnu et retsmøde finder sted fredag.

Endelig dom i starten af maj

Spørgsmålet er, om anklagemyndigheden har beviser nok for at få hende dømt for straffelovens paragraf 114 - den såkaldte terrorparagraf.

Der er i alt afsat syv dage til sagen. De første dage skal gå med forelæggelse af anklagerne og afhøring af den tiltalte pige.

Herefter vil i alt ni vidner afgive forklaring - det inkluderer eksperter og personer, der har været tæt på pigen.

Den 5. maj afgør retten om den 17-årige er skyldig eller uskyldig, og den 8. eller 10. maj forventes den endelige dom med strafudmåling at falde.

TV 2 følger sagen tæt og vil være til stede under retssagen.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.