Krimi

I dag begynder retssag mod 17-årig: Anklaget for at ville bombe to skoler

En blot 17-årig pige er anklaget for at planlægge bombning af to skoler på Sjælland. Hun blev radikaliseret i løbet af kort tid.

Forsøg på at fremstille bomber for at udføre terrorangreb på to skoler.

Det er hovedanklagen mod en blot 17-årig etnisk dansk pige fra Kundby på Sjælland i en spektakulær retssag, der onsdag morgen begynder ved Retten i Holbæk.

En terrorsag, der på flere måder er helt særlig efter dansk målestok.

- Der er navnlig to ting, der gør sagen speciel. Tiltalens alvorlighed, dét at udpege sig en skole som mål, og den tiltaltes profil, en person, der er 15 år på gerningstidspunktet, som udadtil fremstår som naboens datter, siger anklager ved Midt- og Vestsjællands Politi Kristian Kirk forud for retssagens begyndelse.

Anklaget for at stikke pædagog med glas

Sagen begyndte, da politiet i en stor aktion den 13. januar 2016 anholdt den dengang kun 15-årige pige i hjemmet i Kundby.

Hun blev dagen efter fremstillet i grundlovsforhør og herefter varetægtsfængslet, og de første meldinger i medierne lød, at pigen var sigtet for besiddelse af sprængstof og for billigelse af terrorisme.

Detaljerne i sagen var i flere måneder sparsomme, men i marts 2016 blev sigtelsen meldt officielt ud, og da tiltalen endelig blev rejst i februar 2017, stod sagens alvor helt klar for offentligheden.

Ifølge anklageren havde pigen benyttet en bombemanual og derefter indkøbt flere typer kemikalier i forsøget på at fremstille sprængstoffet TATP.

Alt sammen som en del af hendes planer om at bombe sin gamle skole, Sydskolen i Fårevejle, den 8. januar 2016 og den jødiske Carolineskolen i København den 8. februar 2016. Planen om at begå terror på Sydskolen gik ifølge anklagen i vasken, fordi pigen ikke modtog en ordre udefra om at udføre angrebet.

Planen om at bombe Carolineskolen blev ikke mulig at føre ud i livet, da pigen blev anholdt inden, står der i anklageskriftet.

Yderligere er pigen anklaget for at have stukket en pædagog med et stykke spejlglas under sin varetægtsfængsling på en lukket institution.

- Stor byrde at være varetægtsfængslet

Anklagemyndigheden kræver, at den 17-årige pige idømmes forvaring - fængsling, indtil en domstol finder det forsvarligt at løslade hende.

- Når vi har med så alvorlige sager at gøre, så bliver der foretaget en mentalundersøgelse, og der var konklusionen fra Retslægerådet, at hun skal have forvaring, hvis hun kendes skyldig. Det er selvfølgelig en juridisk vurdering, hvorvidt vi skulle kræve forvaring, men Retslægerådets vurdering fylder meget, siger anklager Kristian Kirk.

Pigens advokat, Mette Grith Stage, fortæller, at anklagerens krav om forvaring kom som en overraskelse for både advokaten og klienten.

- Det har været rigtig svært for hende at tackle, at der er blevet lagt op til forvaring. Jeg er også selv blevet overrasket over, at man nedlægger påstand om en så voldsom og vidtrækkende sanktion for så ung en pige. Så det har hun det svært med. Men hun er jo trods alt ikke dømt endnu, og jeg vil selvfølgelig kæmpe for, at hun ikke får forvaring, siger Mette Grith Stage.

Forsvarsadvokaten fortæller, at pigen nægter alle anklager om terrorisme, men at hun sandsynligvis erkender vold mod pædagogen på den institution, hvor pigen er varetægtsfængslet.

- Det er en stor byrde at være varetægtsfængslet, og der er ikke noget underligt i, at man i visse perioder er rigtig presset. Og det er jo nok det, der har givet sig udslag i den her kedelige sag, hvor hun jo er tiltalt for at have stukket en pædagog, siger Mette Grith Stage, der fortæller, at pigen efter episoden ikke blev flyttet fra institutionen.

- Jeg synes egentlig, at hun – bortset fra det (knivoverfaldet, red.) – har fungeret rimelig godt på den institution, hvor hun er, og hun er jo også blevet deroppe efter den her hændelse med pædagogen. Så de har ligesom formået at finde ud af det igen, hende og personalet, siger hun.

Blev muslim efter ferie i Tyrkiet

I månederne op til sin anholdelse gennemgik pigen fra Kundby store forandringer. Kilder, som TV 2 tidligere har talt med, og pigens store engagement på sociale medier, fortæller historien om en pige, der gik fra at have almindelige teenageinteresser til i løbet af få måneder at idolisere militant islamisme.

Efter anholdelsen beskrev veninder over for TV 2 pigen som meget usikker, og hendes problemer blev ikke bedre af, at hun i starten af 2015 kom på et opholdssted i tre måneder på grund af problemer i hjemmet. Under en ferie til Tyrkiet i sommeren 2015 blev pigen forelsket i en tyrkisk mand, fortæller kilder til TV 2, hvilket ikke umiddelbart har forbindelse til terrorsagen.

Dette forhold bekræfter pigen selv på det sociale medie Ask.fm, hvor en person stiller spørgsmålet:

"Hvis du ikke var taget til Tyrkiet, tror du så, at du var blevet muslim? Fik din 90 år ældre kæreste dig til at 'se lyset'?"

Og får følgende svar:

"Ja, det gjorde han. Alhamdullilah (lovpriser gud på arabisk, red.). Men det var først nogle uger efter hjemkomsten, jeg fik idéen om at blive muslim".

Ifølge en veninde fortalte pigen hende i løbet af efteråret, at hun var konverteret til islam og var begyndt at gå i moske.

Fandt mening i islam

En kilde, som TV 2 har talt med kort før retssagens begyndelse, fortæller, at pigen skrev til ham via Facebook. De kendte ikke hinanden, men pigen spurgte meget ind til islam, fortæller kilden, der ønsker at være anonym, fordi han ikke ønsker at blive sat i forbindelse med en terrorsag.

- Jeg tænkte, hun er bare en pige, der skal vide lidt om islam. Det ville jeg med glæde fortælle hende, siger kilden.

Kort efter pigens anholdelse blev han bragt ind til afhøring hos politiet. Da han hørte, hvad hun var anklaget for, blev han chokeret.

- For at sige det ærligt… Jeg blev bange faktisk. Jeg tænkte, hvad fanden sker der. Altså, hvordan kan en 15-årig pige finde på sådan nogle ting. Jeg fik et chok.

På Ask.fm beskrev pigen kort sin begrundelse for at konvertere, da én spurgte til, hvorfor hun blev muslim.

"... Jeg havde læst meget om islam og kunne relatere til det hele, og jeg følte, det var det mest rigtige, jeg kunne gøre. Jeg fandt endelig mening med livet".

Svarede med billede af Osama bin Laden

Men for pigen var en afslappet tilgang til islam i sig selv ikke nok. I månederne op til anholdelsen ytrede pigen flere gange sympati for islamistisk ekstremisme på Ask.fm.

"De troende skal ikke tage sig de vantro til venner. Den, der gør det, hører slet ikke Allah til", skrev hun.

En bruger på mediet spurgte:

"Hvad er Jihad?"

"Hellig krig, skat", lød svaret.

"Støtter du Jihad?"

"Ja", svarede pigen.

En anden bruger skrev:

"Vil stadig gerne se dig fuld?", hvortil pigen svarede med dette billede af den nu afdøde leder af terrororganisationen al-Qaeda, Osama bin Laden:

I konflikt med tidligere skolekammerater

Ifølge anklageskriftet ville pigen begå sit første bombeangreb på sin tidligere skole Sydskolen i Fårevejle den 8. januar. Denne dag skulle der være gallafest - en gallafest, som hun året forinden selv havde været med til.

Dette dokumenterede hun på sociale medier med flere billeder fra begivenheden, blandt andet dette:

Flere veninder har over for TV 2 tidligere fortalt, at pigen kom i konflikt med flere elever fra Sydskolen i Fårevejle, efter hun var flyttet til en anden skole efter sommerferien i 2015.

- Hun var på besøg på skolen flere gange. Hun ville gerne tilbage, men hun følte sig afvist af de gamle kammerater. Mange af dem syntes jo, at hun var blevet lidt mærkelig, fortalte en kilde tæt på forløbet til 'Station 2' i marts sidste år.

Konflikten eskalerede i december, hvor pigen ikke var velkommen til gallafesten. Hun blev ifølge kilder udsat for mobning på sociale medier og reagerede med trusler. Trusler, som skolen to gange anmeldte til politiet - en gang i december og en gang i januar op til gallafesten. Kort før hendes anholdelse.

På Ask.fm ses det også tydeligt, at pigen var i konflikt med visse personer.

Én skrev: "Du helt fuckt i hoved man! Hvorfor fuck støtter du isis so, tag dig sammen! Du helt blæst".

Til det svarede pigen med et billede af den tidligere islamistiske præsident i Egypten, Mohammed Mursi, citeret for:

"Jihad er vores sti og døden i Allahs navn er vores mål".

Endelig dom i starten af maj

Der er således rigeligt med tegn på, at pigen fra Kundby blev radikaliseret i løbet af få måneder, men spørgsmålet er, om anklagemyndigheden har beviser nok for at få hende dømt for straffelovens paragraf 114 - den såkaldte terrorparagraf.

Der er i alt afsat syv dage til sagen. De første dage skal gå med forelæggelse af anklagerne og afhøring af den tiltalte pige.

Herefter vil i alt ni vidner afgive forklaring - det inkluderer eksperter og personer, der har været tæt på pigen.

Den 5. maj afsiges skyldkendelsen, og den 8. eller 10. maj forventes den endelige dom med strafudmåling at falde.

TV 2 følger sagen tæt og vil være til stede under retssagen.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.