Krimi

Banderne hvidvasker penge for millioner i Vestre Fængsel

Fængselsbetjente har prøvet at råbe skiftende justitsministre op - uden held. Imens fortsætter hvidvaskningen i Vestre Fængsel.

I Vestre Fængsel i København har både rockere og bandemedlemmer særdeles gode muligheder for at vaske sorte penge hvide, skriver fagbladet Fængselsfunktionæren.

Konkret foregår hvidvaskningen ved, at pårørende indbetaler kontante pengebeløb til bestemte indsatte. Fordi pengene herefter er i fængslets varetægt - og dermed i det offentlige system - kan de skattefrit blive udbetalt, når den indsatte har afsonet sin dom og bliver løsladt.

I 2016 blev der alene i Vestre Fængsel indbetalt seks millioner kroner fra pårørende, og en af de fængselsbetjente, som er forpligtet til at tage imod tusindvis af kroner til de indsattes konti, er Johnny Bonnerup.

56.000 kroner indbetalt på én dag

- Forleden kom en kammerat til ti indsatte og indbetalte 20.000 kroner, der skulle fordeles ligeligt. Samlet set blev der indbetalt 56.000 kroner alene den dag. Der er ingen tvivl om, at nogle indsatte sparer op i fængslet, og efterfølgende får hvide penge ud efter endt afsoning. Der er trods alt grænser for, hvad man kan bruge penge på i fængslet, siger Johnny Bonnerup til Fængselsfunktionæren.

Han er dermed dagligt vidne til, hvordan sorte penge bliver vasket hvide i fængslet. Det samme er Jane Volder, der ligesom Johnny Bonnerup har arbejdet som betjent i fængslet i 25 år.

- Tidligere var det jo den lokale Brian Brækjern, der sad i Vestre, og da var der ingen, der kom og indbetalte store kontantbeløb. Men situationen er helt forandret med bandemedlemmer og rockere. Der kommer jo knægte og indbetaler flere tusinde kroner til folk, de nærmest ikke kender navnene på, siger Jane Volder til Fængselsfunktionæren.

Har prøvet at råbe ministre op - uden held

Som det er i dag, er fængselsbetjentene forpligtet til at tage imod pengene, og alle med gyldig billedlegitimation kan indbetale ubegrænsede kontantbeløb. Både Jane Volder og Johnny Bonnerup har længe forsøgt at råbe systemet op.

Når man nu taler så meget om Al Capone-metoden overfor rockere og bander, er det en gåde, at man stadig ikke har set på det her.

Johnny Bonnerup, fængselsbetjent, Vestre Fængsel

Johnny Bonnerup er gået så langt som at skrive til både forhenværende justitsminister Søren Pind (V) og nuværende justitsminister Søren Pape Poulsen. Begge ministre har kvitteret for modtagelsen af henvendelsen, men mere har Johnny Bonnerup ikke hørt - og det frustrerer ham.

- Når man nu taler så meget om Al Capone-metoden overfor rockere og bander, er det en gåde, at man stadig ikke har set på det her. Penge lugter ikke, og så snart de er overført til den indsattes konto, er de vasket hvide, siger han til Fængselsfunktionæren.

Ministre sover i timen, mener fængselsformand

Det overrasker også formand for Fængselsforbundet, Kim Østerbye, at de to ministre ikke har reageret.

- Når betjente på den måde henvender sig med så åbenlyst et problem, synes jeg, der er nogen ministre, som sover i timen, når de ikke reagerer, siger Kim Østerbye til TV 2.

Han forstår ikke, at hullet ikke er blevet lukket for længst.

- Når jeg tænker på, hvor mange regler vi er omgivet af i dag i forhold til hvidvaskning, og så foregår det lige under næsen på os ude i Vestre Fængsel, det virker helt absurd, så det skal selvfølgelig bare lukkes ned med det samme, siger han.

Når man tænker på, hvor mange regler der er i forhold til hvidvaskning, så er det absurd, at det foregår ude i Vestre Fængsel, mener Kim Østerby, formand for Fængselsforbundet. Video: Lars Keinicke Tofte

Annette Esdorf, der er centerdirektør for Center for Straffuldbyrdelse, siger til fagbladet, at Kriminalforsorgen er opmærksom på problematikken.

- Spørgsmålet blev drøftet på seneste koncernledelsesmøde, hvor det blev besluttet at fremskynde arbejdet med at finde en løsning, siger hun.

TV 2 har bedt justitsminister Søren Pape Poulsen om en kommentar, men Justitsministeriet henviser til Kriminalforsorgen.