Krimi

Syrienkriger mister sit danske statsborgerskab

Sidste år blev Enes Ciftci dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. I dag har han mistet sit danske statsborgerskab.

Den 25-årige dansktyrkisk syrienkriger Enes Ciftci mister i Østre Landsret sit danske statsborgerskab, fordi han rejste til Syrien for at tilslutte sig terrorgruppen Islamisk Stat. 

Han rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat og begå terrorhandlinger. 

Udover ophævelse af den danske indfødsret straffer Østre Landsret ham samtidig med fængsel i seks år og udviser ham fra Danmark for bestandigt.

Resultatet er anderledes, end da Retten i Glostrup sidste sommer tog stilling til sagen. 

Dengang fik Enes Ciftci, der også har tyrkisk statsborgerskab, lov at beholde sit danske pas. Derimod mente byretten, at straffen skulle være fængsel i syv år. 

Det er kun anden gang, at domstolene frakender en dansk statsborger passet på grund af overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser. 

Den første var dansk-marokkaneren Said Mansour, der også kendes som boghandleren fra Brønshøj.

Vil ansøge om at få sagen for Højesteret

 - Han udvises for bestandigt. Det er på mange måder en hård dom, siger TV 2s reporter Anders Lomholt, som var til stede under domsafsigelsen.

Enes Ciftcis forsvarer, Michael Juul Eriksen, er da også stærkt utilfreds med dommen. 

- Det er klart. Vi er jo gået efter, at han skulle frifindes for udvisningspåstanden. Så jeg har aftalt med min klient, at vi laver en ansøgning om at få sagen i Højesteret, siger han til TV 2 og tilføjer, at han er ret sikker på, at det vil kunne lade sig gøre. 

- Det er første gang, man fratager statsborgerskabet fra en person, som er født og opvokset her i landet, siger Michael Juul Eriksen.

I retten redegjorde han for, at domstole i andre af sådanne sager skal lægge vægt på, hvor personen har haft sin opvækst.

Anklagemyndigheden vil afvente, hvad Højesteret vurderer, fortæller anklager Anders Riisager til TV 2. 

Var bager for Islamisk Stat 

Enes Ciftci var i Syrien to gange i 2013. Derudover forsøgte han at komme til landet i 2015, hvilket dog ikke lykkedes. 

- Han har benægtet at være i kamp eller at have udført terrorhandlinger. Han siger, at han har serveret brød og været bager for Islamisk Stat, fortæller Anders Lomholt. 

Den forklaring mente dommeren og nævningene ikke holdt. I stedet mente de, at Enes Ciftci havde ladet sig indrulle i Islamisk Stat, ligesom de mente, at han havde modtaget våbentræning.  

Enes Ciftci har ikke selv villet udtale sig om sagen.