Søstre udsat for overgreb: Kommunen forsøger at tørre ansvaret over pü os

Tre misbrugte søstre har sagsøgt Slagelse Kommune for svigt. Kommunen skal frifindes, mener forsvarsadvokat.

Efter fire dage i en tÌtpakket retssal i Østre Landsret er det nu blevet tid til, at tre dommere skal trÌkke sig tilbage og afgøre, hvorvidt Slagelse Kommune svigtede de tre søstre kendt fra TV 2-dokumentaren 'Anbragt i Helvede'.

- Det gør mig vred, at Slagelse Kommune forsøger at give os, de forÌldreløse børn, ansvaret for, at kommunen ikke opdagede vold, blufÌrdighedskrÌnkelser og sexmisbrug i vores tidligere plejefamilie, siger Sapran Hassna til TV 2.

Hvor lavt kan en kommune synke?

Sapran Hassna

Søstrenes palæstinensiske forældre flygtede til Danmark i 90’erne – og børnene endte hos en plejefamilie, efter faren slog moren ihjel. Søstrene blev udsat for overgreb af deres plejefar, men kommunen ignorerede advarslerne.

De tre søstre, Sapran Hassna, Amal Hassna og Nanna Hansen, mener, at Slagelse Kommune svigtede dem, og de krÌver hver 300.000 kroner i erstatning.

- Ja, vi var i sorg efter tabet af vores mor, men nej, vores sorg skyggede ikke for det übenlyse - at noget var helt galt i det hjem. Kommunen forsøger at tørre ansvaret af pü os. Hvor lavt kan en kommune synke? spørger Sapran Hassna.

16. juni vil de tre dommere - en retsformand og to juridiske dommere - at have en afgørelse klar.

Er sagen er forĂŚldet?

Kommunen skal frifindes i anklagerne. Det fastholder advokat for Slagelse Kommune, Yvonne Frederiksen.

Sagen skal falde for forÌldelsesfristen, lyder de sidste argumenter i hendes procedure i Østre Landsret mandag.

- Det er übenlyst, at børnene er blevet udsat for en behandling, som ingen børn skal opleve. Men vi er her i retten i dag, fordi vi alle sammen er borgere i en retsstat, og det er de love, som folketinget vedtager, der gÌlder.

Det er, som om vores liv er en lang retssag. Det er udmattende"

Sapran Hassna.

I nogle sager kan der gĂŚlde en forĂŚldelsesfrist pĂĽ 30 ĂĽr, men ikke i dette tilfĂŚlde, mener Yvonne Frederiksen.

- Det er ĂĽbenlyst, at sagsøgerne er blevet krĂŚnket. Men der er ikke forelagt nogen dokumentation for helbredsforringelse, og det er det krav, der stilles i love for at opnĂĽ den 30-ĂĽrige forĂŚldelsesfrist for erstatning for personskader, siger Yvonne Frederiksen.

Useriøst, mener søstre

ForÌldelsesargumentet giver de tre søstre dog ikke meget for.

- Det er svÌrt at tage seriøst, nür advokaten for Slagelse Kommune siger, at vores sag er en trist sag, og at ingen børn bør opleve det, som vi har oplevet, nür kommunen nÌgter at indgü forlig og gür efter at fü kendt sagen forÌldet, siger Amal Hassna til TV 2.

Mandag starter en erstatningssag, hvor tre søstre søger erstatning hos Slagelse Kommune efter at de som børn blev placeret i en plejefamilie, hvor de blev misbrugt.

Dom har betydning for andre misbrugssager

Sagen mod kommunen er rejst efter den europÌiske menneskerettighedskonvention og er principiel, hvilket betyder, at afgørelsen vil püvirke fremtidige afgørelser i andre misbrugssager. Derfor behandles den civile sag i landsretten som første instans.

De tre søstres plejefar blev i 2008 idømt fem ürs fÌngsel. Han er dømt for at have haft samleje med to af søstrene, for vold og for blufÌrdighedskrÌnkelser.

- Det er, som om vores liv er en lang retssag. Først var der straffesagen mod vores far efter drabet pü vores mor. Sü var der straffesagen mod vores tidligere plejefar i byretten og landsretten, og nu er der vores civile sag mod Slagelse Kommune. Det er udmattende, siger Sapran Hassna.

Før man strammede loven

Udover forÌldelsesproblematikken, sü argumenterede advokat for Slagelse Kommune, Yvonne Frederiksen, mandag for, at kommunen ikke ifølge de davÌrende regler i serviceloven har svigtet sit tilsyn.

Loven blev først strammet i 2006 - efter søstrene var blevet fjernet fra deres plejefar.

- Jeg tror, alle er enige om, at det var pü høje tid, at reglerne blev strammet op i 2006, men faktum er, at de strammede regler ikke var gÌldende, dengang sagsøgerne boede pü TvÌrhøjgaard, siger Yvonne Frederiksen i sin procedure.

Søstrenes advokat Mads Pramming fastholdt i sin replik, at der er prÌcedens ved tidligere sager fra udlandet prøvet ved den europÌiske menneskerettigheds domstol for at give erstatning for myndigheders svigt.