Historisk kapitel i dansk politi: De første kadetter er i gang

1. marts begyndte 55 kadetter på en helt ny uddannelse indenfor dansk politi. Station 2 Politirapporten følger dem på det halvårlige forløb.

Dannebrog var hejst og uniformen støvet af, da underviser Søren Hardrup og kollegerne 1. marts i år tog imod 55 kvinder og mænd på Politiskolen i Brøndby. Skolen åbnede dørene for et helt nyt kapitel i dansk politihistorie med en kadetuddannelse på et halvt år.

- Det er en stor dag for os og for dansk politi som helhed. Vi har fået en hel ny medarbejdergruppe ind i politiet, som vi har planlagt et rigtigt godt forløb for. Det er specielt, for det er en ny måde at gøre det på, og vi har været ude i politikredsene for at få inspiration til, hvad de rent faktisk har brug for derude, lød det fra Søren Hardrup, der underviser på et af de tre kadethold.

Grænsekontrol, bevogtning og transport

Uddannelsen blev vedtaget i november sidste år i forbindelse med finansloven for 2017. Baggrunden er, at der mangler politifolk, og at der især mangler betjente til at tage sig af nogle af de opgaver, som er vokset de seneste år som følge af blandt andet terrorangrebet på Krudttønden samt en jødisk synagoge i Krystalgade i København i februar 2015 og flygtningestrømmen, der for alvor eskalerede i efteråret samme år.

Kadetterne bliver derfor særligt uddannet til at tage sig af grænsekontrol, bevogtning og transport, og gennem et halvt år følger Station 2 Politirapporten forløbet på Politiskolen.

Fysisk test og fotografering

Første skoledag gik med velkomst, taler, rundvisning og fotografering, og efterfølgende er undervisningen så for alvor begyndt. Eleverne har været gennem en fysisk test for at se, hvad deres niveau er nu, og så skal de igennem en test igen, når de er ved at være færdige, så de kan dokumentere udviklingen.

De har fået udleveret våden, trænet magtanvendelse, og så har de taget hul på teorien, der indebærer fag som politijura, færdselslære og psykologi.

En drøm der går i opfyldelse

En af de studerende er 25-årige Mike Daarbak fra Nordjylland. Han har tidligere arbejdet som blandt andet pædagogmedhjælper, brandmand og vagt, men har hele tiden vidst, at han gerne ville ind til politiet på et tidspunkt.

- Det er utroligt spændende. Det er jo lidt af en drøm, der går i opfyldelse. Nu er man kommet igennem nåleøjet, og nu skal man vise, hvad man kan, og hvis jeg viser mit bedste her, så er jeg sikker på, at det nok skal føre til, at jeg kommer videre, siger Mike Daarbak, der drømmer om at uddanne sig yderligere indenfor politiet senere hen.

Få slap gennem nåleøjet

Ligesom på et hvilket som helst andet forløb på Politiskolen er der en optagelsesprøve for at komme ind på kadetuddannelsen. Ansøgerne skal bestå en fysisk test, en farvesynstest, en skriftlig dansk test og så skal de til en individuel samtale præcis som de, der søger ind på politiets basisuddannelse

I alt 474 personer søgte ind på kadetuddannelsens allerførste forløb, men kun 55 slap altså gennem det endelige nåleøje til skolebænken. Her kan du læse mere om, hvad der skal til for at blive politikadet. Næste ansøgningsfrist til kadetuddannelsen er 3. april.

Du kan følge politikadetterne i løbet af forårets programserie af Politirapporten hver tirsdag kl 21.25 på Tv 2. Den 28. marts udgår programmet dog, fordi Tv 2 sender gallataffel med royalt besøg fra Belgien. Men fra 4. april er Politirapporten tilbage på Tv 2, hver tirsdag kl 21.25. Du kan dog allerede nu se det næste program i serien på Tv 2 Play.