Krimi

Statsadvokat vil kræve mindreårig i forvaring: - Det, synes jeg faktisk, er uhyggeligt

Mette Grith Stage kalder det uhyggeligt, at anklagemyndigheden vil gå efter forvaring til 17-årig pige fra Kundby.

Forsvareren for den terrortiltalte pige i Kundby-sagen var tæt på chokeret, da hun fik at vide, at anklagemyndigheden vil gå efter en af landets strengeste straffe til hendes 17-årige klient.

Statsanklager Peter Rostgaard Ahleson bekræftede torsdag morgen over for TV 2, at han vil gå efter forvaring til den tiltalte, der bare var 15 år, da hun ifølge tiltalen planlagde forbrydelsen. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

- Jeg har aldrig nogensinde hørt om, at man vil forsøge at få en på gerningstidspunktet 15-årig pige, som ikke er tidligere straffet, idømt forvaring. Jeg synes, det er helt vildt, siger Mette Grith Stage, der er den tiltaltes forsvarer, til TV 2.

Usædvanlig sanktion

Anklager Peter Rostgaard Ahleson vedkender, at det er en meget usædvanlig og alvorlig sanktion til en 17-årig. Men der er også tale om meget alvorlig kriminalitet.

- Det er en grov kriminalitet, hun er tiltalt for, det er jeg helt enig i. Jeg er bare nødt til at se på personen, og det er en 15-årig pige uden kriminel fortid, som man nu vil have buret ind på ubestemt tid. Det, synes jeg faktisk, er uhyggeligt, siger Mette Grith Stage.

Da Mette Grith Stage havde fået at vide, at anklagemyndigheden vil gå efter forvaring, tog hun selv op til sin klient og overbragte nyheden.

- Der er ikke nogen tvivl om, at hun også er chokeret over det, uden at hun måske helt forstår, hvor alvorligt det er. Hun er lige blevet 17 år. På en eller anden måde er det svært at forstå, at nogen vil spærre én inde på ubestemt tid, siger Mette Grith Stage.

Sagen kommer for retten i Holbæk 19. april.

Forsøg på terror

Forvaring er en sjældent brugt straf, der bruges ved meget voldsomme forbrydelser, hvor den dømte vurderes at være farlig for sine omgivelser.

Sammen med livstid er forvaring den eneste straf i retssystemet uden tidsbegrænsning, og det er op til retten at bestemme, hvornår den dømte kan løslades.

Den nu 17-årige pige fra Kundby er tiltalt for forsøg på terror ved at have forberedt fremstilling af sprængstoffer til brug ved bombeangreb på henholdsvis Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland og den jødiske Carolineskolen i København.

Ifølge anklageskriftet skulle angrebene være sket i januar og februar sidste år. Men terrorplanerne mislykkedes, dels fordi pigen ikke modtog en ordre om at udføre angrebene, dels fordi politiet greb ind.

Konverterede til islam

Med terrortiltalen er der på flere måder lagt op til en historisk retssag, da det er første gang, en dansk kvinde er tiltalt for forsøg på terror.

Dertil kommer, at hun bare var 15 år, da hun planlagde angrebene og anskaffede sig kemikalier til fremstilling af bomber.

Pigen blev anholdt af politiet i januar sidste år. Hun er vokset op i en dansk familie, men konverterede til islam tre måneder før, hun blev anholdt.