Krimi

Forening: Kriminelle bagmænd tjener millioner på danskeres tv-snyd

50.000 danskere har ulovlig adgang til den store tv-pakke, vurderer anti-pirat-forening.

Tusindvis af danskere har købt sig adgang til ulovlige tv-pakker med flere tusinde kanaler og snyder dermed tv-udbyderne for mange millioner kroner, skriver Berlingske.

Snyderiet betyder, at tv-udbyderne går glip af op mod 500 millioner kroner om året, og imens tjener kriminelle bagmænd omkring 90 millioner kroner på at udbyde ulovlige tjenester i Danmark. Det vurderer Nordic Content Protection (NCP) ifølge avisen i en nyligt udgivet statusrapport.

NCP er en anti-pirat-forening, som arbejder for tv-industrien i de nordiske lande, herunder TV 2, Canal Digital og Viasat. Alle ansatte har en baggrund i politiet, og direktør Anders Braf har arbejdet som efterforsker ved Europol i Holland.

- De kriminelle bruger alle tilgængelige platforme til at nå deres kunder. Penge er den drivende kraft, og de annoncerer overalt. Der er for eksempel en sag i Sverige, hvor de kriminelle har brugt det offentlige postvæsen til at sende annoncer ud til over en million svenske husstande, siger Anders Braf til Berlingske.

Penge kan ende hos terrorister

Omfanget af kriminaliteten er svær at vurdere, men ifølge NCP’s estimat er det omkring 50.000 danskere, der har ulovlig adgang til den store tv-pakke.

De snyder ved enten at gå i en butik og købe en lille tv-modtager, der kaldes en STB, eller ved at streame tv-kanalerne med en ulovlig IPTV-tjeneste, som de finder på nettet.

Andre bliver kontaktet direkte af kriminelle bagmænd, som ifølge NCP organiserer sig på tværs af grænser. NCP ser i stigende grad, at bagmændene overfører deres indtjening til bakkonti i konfliktfyldte områder. Der er endda tegn på, at pengene ender med at finansiere anden kriminel aktivitet "i sidste ende terrorisme", står der ifølge Berlingske i statusrapporten.