Krimi

Sålaftryk og rapsang skal dømme tiltalte i sag om tredobbelt drab

På førstedagen i retssagen om det tredobbelte drab på Frederiksberg kom anklagemyndigheden ind på, hvilke beviser, der skal fremføres i sagen.

Onsdag blev der taget hul på en af nyere tids mest brutale drabssager – det tredobbelte drab på Frederiksberg den 11. november 2015.

På anklagebænken sidder tre mænd tiltalt for at have begået drabene på 19-årige Philip Rasmussen, 23-årige Suhaib Jaffer og 24-årige Mike Vinther, som var en del af en Vanløse-gruppe internt kendt under navnet ”Holdet”. En fjerde mand skulle have siddet på anklagebænken med de tre tiltalte, men den tidligere krigsminister for Bandidos begik selvmord i juni 2016, da han sad varetægtsfængslet i sagen.

På dagens retsmøde fremlagde anklageren motiver for drabene: Et drab på en bror til en af de tiltalte i 2012, to knivoverfald angiveligt foretaget af Vanløse-grupperingen mod en af de tiltalte samt den afdøde Bandidos-krigsminister og flere mindre konflikter mellem Vanløse-gruppen og Bandidos.

Alle tre tiltalte nægter sig skyldige i drabene.

Tiltalte har tilknytning til Bandidos

Ifølge anklageren var kun én af de tiltalte - tiltalte I - fuldgyldigt medlem af Bandidos på gerningstidspunktet, mens J og B angiveligt begge havde tilknytning til rockergruppen.

Men de tre tiltalte har mere end bare bandemiljøet tilfælles. De er også forbundet familiært.

Den 25. september 2012 blev tiltalte I’s bror, Jon Pattora, dræbt af et knivstik i Vanløse. Tre mænd med tilknytning til Vanløse-grupperingen blev tiltalt for drabet, men kun én kendt skyldig. En af dem, der slap med en voldsdom i sagen, var den dengang 19-årige H, som er bror til en af de andre tiltalte, B.

Hermed kendte B ifølge anklagemyndigheden til Vanløse-grupperingen gennem sin bror. Det kom samtidig frem, at B boede i bygningen lige over for lejligheden på Christian Paulsens Vej på Frederiksberg, hvor drabet fandt sted.

Efterforskningsleder bakker op om hævnmotiv

Under onsdagens retsmøde sidder efterforskningsleder i sagen og politikommissær ved Københavns Politi, Hans Erik Raben, i vidneskranken. Ifølge ham kan et muligt motiv være hævn for drabet på Jon Pattora.

- Det er vores teori og motiv, ja, lyder det fra Hans Erik Raben, som fortæller, at politiet efterfølgende advarede de tre dræbte om, at de var i fare, eftersom Bandidos sandsynligvis ville hævne sig.

Hans Erik Raben var fra begyndelsen overbevist om, at Bandidos havde noget at gøre med sagen. Foruden drabet på Jon Pattora i 2012, var den nu afdøde Umar Ashgar nemlig blevet overfaldet få dage før drabet på Frederiksberg.

Overfaldet skulle ifølge politikommissæren have fundet sted på toppen af Rødovre Centret, hvor de tre dræbte var tilstede, og hvor Umar Ashgar blev stukket med kniv.

Sålaftryk og krudtpartikler

Drabene er ifølge anklagemyndigheden begået omkring klokken 20 minutter i fire om natten, hvor vidner har set to personer på et bygningsstillads foran ejendommen. Gerningsmændene er angiveligt kommet ind i lejligheden ved at klatre op på stativet og ind af et køkkenvindue.

Her er der ifølge anklageren fundet sålaftryk, hvor et af aftrykkene passer til et par sko af mærket Fred Perry.

Netop sådan et par blev fundet ved anholdelsen af tiltalte I i hans lejlighed og kan altså blive et vigtigt bevis for politiets anklagemyndighed.

Anklageren argumenterede i sin forelæggelse også for, at der på tiltalte B blev fundet krudtpartikler, da han blev afhørt dagen efter det tredobbelte drab. De kan matche de krudtpartikler, som teknikerne fandt på de tre dræbte.

Rapsang skal bruges som bevis

Foruden sålaftryk og krudtpartikler, så kan en rapsang få stor betydning i sagen, ifølge anklageren.

Sangen handler om ’And’ og ’Dan’ og blev fundet på den tiltaltes I's konto på iCloud. Den blev sendt til den tiltalte cirka fem timer før drabet på de tre unge på Frederiksberg.

Anklageren havde planlagt at spille sangen ved dagens retsmøde, men fik ikke tilladelse hertil. Hvor sangen kom fra, og hvordan den skal bruges i bevisførelsen vides derfor ikke endnu.

Retssagen mod de tre tiltalte ventes at løbe over 22 dage.