Station 2

Dansetyverier er kommet til Danmark - sådan foregår de

Flere politikredse melder om tricktyve, som snyder og bedrager for beløb i millionklassen. Og det er langt fra kun ældre mennesker, som er målet.

De er hurtige, dygtige og gode til at hjælpe hinanden, når de skal udse sig et offer. Tricktyvene, som huserer her i landet kan i løbet af meget kort tid nå at stjæle for store summer, uden at deres ofre når at opdage det.

Senest har Nordsjællands Politi pågrebet to tricktyve i Schweiz. De havde i løbet af ganske få måneder nået at snyde sig til 1,2 millioner kroner ved at lure pinkoder og siden stjæle dankort.

De er ret svære at få anholdt, fordi de flytter sig meget rundt i Europa,

Finn Bernth Andersen, vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi.

- Hver gang, vi var lige i hælene af dem, så forsvandt de, og vi fik først fat på dem, efter vi i et stykke tid havde samarbejdet med politi på tværs af landegrænser. Det var et meget omfattende efterforskningsarbejde, og derfor giver det også en ekstra glæde, når man så endelig får fat i dem, siger Finn Bernth Andersen, vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi.

Flere store sager

Han fortæller også, at de har flere sager af netop den her størrelsesorden, hvor tricktyvene har været særdeles aktive.

- Og de er ret svære at få anholdt, fordi de flytter sig meget rundt i Europa, forklarer han.

Det gælder også en anden rumænsk tricktyv, som forrige år blev pågrebet i Frankrig. Han havde i løbet af ganske få måneder nået at svindle for omkring en halv million kroner ved at begå tricktyverier flere steder i Danmark. Sammen med sin kone blev han dømt for 207 forhold og måtte bag lås og slå i tre år.

(FRA SELVE PROGRAMMET): Finn Bernth Andersen: ?Hvis man kigger på de to, som vi lige har hentet hjem nede fra Schweiz, så har vi indtil videre fået afdækket, at de står bag over 60 tricktyveriforhold og har fået et samlet udbytte på 1,2 millioner kro

- Det var rigtig mange tricktyverier, som parret begik, og det gik udover intetanende ældre mennesker, som den dag i dag stadig er tydeligt berørte af det, der skete. Det her en meget tarvelig form for kriminalitet, hvor gerningsmændene groft udnytter den godtroenhed og tillid, som de her ældre mennesker normalt har til deres medmennesker, siger Finn Bernth Andersen.

Danser sig til dyre ure

Den seneste trend inden for tricktyveri er de såkaldte dansetyverier, som lige nu er meget udbredt i København. 

Siden jul har Københavns Politi fået omkring 20 anmeldelser fra folk, som under en festlig aften i nattelivet har fået stjålet deres ure – ure til en værdi af op mod 300.000 kroner.

Især i København oplever politiet et stigende antal tricktyverier af især armbåndsure. Siden jul er der blevet stjålet 20 ure på disse gader i indre by.

- Den her tætte koncentration af den type tyverier, som vi ser omkring Kongens Nytorv her i København, det har vi ikke set før, siger Ove Randrup, politikommissær ved Københavns Politi.

Han fortæller, at tricktyverier generelt er i stigning, og derfor har Københavns Politi netop iværksat en ekstra indsats på området. 

- De her tricktyverier foregår ved, at der som regel er to gerningsmænd til ét offer. De begynder med at aflede hans opmærksomhed ved berøringer, og ofte får de fat i venstre arm, hvor uret sidder, og så fastholder de grebet. Så klapper de på skuldrene og stikker benet ind mellem offerets ben, og i midt i det, så opdager ofret ikke, at uret er blevet fjernet, forklarer Ove Randrup.

Du kan følge politiets arbejde i aften kl 20.50 på TV 2 i Station 2.