Krimi

Var fanget i banken mens facaden blev smadret: - Jeg er chokeret og rystet

Ungdomshus-demonstranterne gik målrettet efter bankerne, og det fik bankansatte Tine Villumsen tydeligt at mærke.

Tine Villumsen var på overarbejde onsdag, da hendes arbejdsplads, Arbejdernes Landsbank på Nørrebrogade, blev ramt af vreden fra demonstrationen for det tidligere ungdomshus i København.

Hun blev ringet op af sin kæreste, der havde set, at Danske Bank lidt længere nede ad gaden var blevet smadret af brosten. Og da Tine Villumsen efterfølgende selv stak hovedet ud på gaden, kunne hun se, at demonstrationen havde direkte kurs mod hendes arbejdsplads.

- Vi lukker døren og går op første sal, og så står vi der oppe og ser og hører, at de smadrer vores facade, kaster sten og er maskerede. Det er en rigtig, rigtig ubehagelig oplevelse, siger Tine Villumsen til TV 2.

Gik efter bankerne

Ifølge Københavns Politi fik fem-seks butikker smadret ruder i forbindelse med demonstrationen. De fleste af dem banker.

Foruden Arbejdernes Landsbank blev også Nordea, Danske Bank og Jyske Bank udsat for flyvende brosten og maling.

Noget af forklaringen på det kan måske findes i dele af demonstranternes modstand mod kapitalisme, men uanset hvad grunden er, mener Tine Villumsen ikke, det er i orden at kaste med tunge sten.

- Vi er rystede over, at vi skal rammes. Det kan godt være, de går efter banker, men det er rigtig ubehageligt, når man er ansat i en, at det er os, der faktisk overværer det. Så jeg er chokeret og rystet over, man kan finde på det. Det var en rigtig grim oplevelse, siger Tine Villumsen.

Flere anholdt

Tine Villumsen led ingen fysisk overlast, men lidt tidligere på ruten ved Nørreport Station blev en cyklist tildelt slag efter at have at have vist sin ”fuckfinger” til de sortklædte demonstranter.

To betjente blev såret i forbindelse med optøjerne onsdag aften, men ifølge politiinspektør Peter Dahl er deres skader ikke alvorlige.

I alt er ni personer blevet anholdt heriblandt to mindreårige, oplyste Københavns Politi på et pressemøde torsdag morgen.

- Voldsomheden kom en smule bag på os, siger Peter Dahl.

En demonstration i anledning af 10-årsdagen for Ungdomshuset udvikler sig voldsomt.

Retsligt efterspil

I løbet af aftenen blev der kastet både flasker, maling og petanqueugler mod politiet. Og det var blandt andet mere kasteskyts, politiet ledte efter, da de sent onsdag aften ransagede det nye ungdomshus på Dortheavej, hvor demonstrationen endte.

Her blev der foruden de nævnte genstande også fundet møtrikker og et spyd.

 - Det er aldrig acceptabelt at kaste møtrikker, flasker eller andet efter politiet. Hverken på Christiania eller Nørrebro. Der kommer et retsligt efterspil, og vi kommer til at se på de nye muligheder, vi har fået med en ny lovpakke, siger politiinspektør Thorkild Fogde på pressemødet torsdag morgen.

 - Det er vigtigt at få skilt fårene fra bukkene. For langt de fleste var der med en fredelig tanke, fortsætter han.

Politiet går nu på jagt efter bagmændene og håber, at der kommer flere anholdelser de kommende dage.