Krimi

Ungdomshusets egen bank fik smadret vinduer: - Det er altså ikke os

Fonden bag det nye ungdomshus afviser, at omfattende hærværk er begået af ungdomshusets brugere. Formanden forstår ikke snak om at fjerne støtten.

Flere banker agerede onsdag aften skydeskive for brosten, da en demonstration til minde om 10-året for rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69 ramte Nørrebrogade i København.

En af dem var Arbejdernes Landsbank, der til dagligt har Fonden Jagtvej 69 som kunde.

Det er Fonden Jagtvej 69, der driver og lejer det nye ungdomshus på Dortheavej af Københavns Kommune, men dagen derpå afviser fondens formand, advokaten Knud Foldschack, at det er hans brugere, der har ødelagt facaden på bankfilialen.

- Vi bruger Arbejdernes Landsbank, det er vores bank, så det er altså ikke os, der gør det, siger Knud Foldschack til TV 2.

Chokerede medarbejdere

Arbejdernes landsbank fik smadret ruder, hæveautomater og en dør, ligesom facaden også blev overmalet med grafiti.

Da demonstrationen onsdag aften kom forbi, var mange medarbejdere stadig på arbejde, og de måtte søge dækning på første sal, mens brostene fløj.

- Vi er rystede over, at vi skal rammes. Det kan godt være, de går efter banker, men det er rigtig ubehageligt, når man er ansat i en, at det er os, der faktisk overværer det. Så jeg er chokeret og rystet over, man kan finde på det. Det var en rigtig grim oplevelse, siger Tine Villumsen, der er kundemedarbejder i Arbejdernes Landsbank.

Hendes chef, filialdirektør Helge Olsen, var også i banken, da den blev angrebet.

- Man bliver utroligt trist ved det, for det er vores værdier og vores arbejdsplads, man angriber, siger Helge Olsen.

Politikere vil trække støtten

På Københavns Rådhus er flere politikere begyndt at snakke om, at støtten til det nye ungdomshus på Dortheavej skal trækkes.

Kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) er med egne ord ”rasende” over, at demonstranter har udsat politi og almindelige borgere for farer og mener, at den kommunale støtte skal fjernes.

Først vil han dog gerne give politiet og Fonden Jagtvej 69 mulighed for at forklare, hvad der er sket. Det har Venstre dog ikke tænkt sig at vente på.

- Vi synes, at nok er nok, og vi synes, vi skylder københavnerne at sende et klart signal om, at vi ikke bakker op om den her slags vold og terror. Derfor vil vi omgående have trukket støtten til ungdomshuset på Dortheavej, siger Venstres borgerrepræsentationsmedlem Cecilia Lonning-Skovgaard til TV 2.

Smider "politisk vold" på bålet

Knud Foldschack har noteret sig, at flere politikere har planer om at fjerne støtten, men han mener, de rammer de forkerte.

- Når få unge mennesker smadrer bankvinduer eller pengeautomater, så skal vi jo ikke begynde at sige, at vi derfor skal lukke ungdomshuset, siger Knud Foldschack og fortsætter:

- Jeg kan sagtens forstå, man er hamrende irriteret over det. Det er vi også, men det, at der er nogle få fjolser, der benytter sig af at kunne skrive 69, skal jo ikke ødelægge den fornuftige løsning, nemlig at vi har et ungdomshus.

Han mener, at politikerne smider ”politisk vold” på bålet ved at så tvivl om ungdomshusets eksistens og siger, at løsningen er dialog og ikke økonomisk straf.

- Det der med nu at så tvivl om og provokere i forhold til måske at få lidt flere stemmer til næste kommunevalg ved at problematisere, om vi skal have et ungdomshus, det er ikke den snak, vi har brug for, siger Knud Foldschack.

Ni personer blev anholdt i forbindelse med demonstrationen - heriblandt to mindreårige. To betjente kom lettere til skade.