TV 2-reporter fulgte voldsom demonstration: Kanonslag eksploderede lige over barnevogn

Ni personer blev anholdt og to betjente såret, da en mindedemonstration for Ungdomshuset på Jagtvej 69 onsdag udviklede sig højdramatisk.

Da TV 2s reporter Michael Robert Wichmann onsdag eftermiddag tropper op på Vor Frue Plads i København med sin fotograf, tror de, at det vil blive ”endnu en dag på kontoret”.

Der står kun to personer på pladsen, og politiet har på forhånd sagt, at demonstrationen til minde om ungdomshuset på Jagtvej 69 bliver fredelig.

Der går dog ikke længe, før gruppen tæller omkring 1000 personer, og da de begynder at gå mod Nørrebro, kan TV 2s reporter hurtigt mærke stemningen skifte.

- Allerede på vej mod Nørreport Station (i retning mod Nørrebro, red.) bliver den første flaske kastet. Der var en kæmpe vrede mod politiet, de skulle have afløb for, og det havde jeg ikke set komme, siger Michael Robert Wichmann dagen derpå.

Knytnæver og kanonslag i luften

Det er langt fra alle demonstranter, der er aggressive, men særligt gruppen af sortklædte personer i den forreste del, er fjendtligt stemt over for både politiet og pressen.

Almindelige borgere slipper dog heller ikke, og ved Nørreport Station – ikke langt fra demonstrationens udgangspunkt – bliver en cyklist tildelt slag, da han viser sin ”fuckfinger” til de sortklædte demonstranter.

Og kort tid efter er det ifølge Michael Robert Wichmann ved at gå helt galt.

- Omkring Torvehallerne (tæt på Nørreport station, red.) begynder de første at skyde med nogle romerlys med sprængladninger. Et af dem eksploderer en meter over en barnevogn med et barn i. siger Michael Robert Wichmann og tilføjer:

- Der kan jeg godt mærke, at det her kan gå helt amok. Og vi er ikke engang kommet til Nørrebro.

En demonstration i anledning af 10-årsdagen for Ungdomshuset udvikler sig voldsomt.

- Vi skal passe på os selv

Sammen med sin fotograf går Michael Robert Wichmann lige foran demonstrantionen. Meget af tiden går TV 2-reporteren med ryggen til dem, fordi han via kameraet løbende skal fortælle seerne på TV 2 News, hvad der sker.

På et tidspunkt bliver de dog nødt til at trække sig ud til siden.

- Et kanonslag springer et par meter fra mig, og det kan jeg stadig mærke i øret her til morgen. Vi begynder at tænke over, at vi skal passe på os selv, men det er en balance, for vi vil jo gerne fortælle om det, siger Michael Robert Wichmann.

Efter at have krydset Dronning Louises Bro og dermed grænsen til Nørrebro begynder brostenene at flyve.

Han må have været bange for, om han var blevet skudt i hovedet

TV 2-reporter Michael Robert Wichmann

Flere banker får smadret deres facade, og fordi der i begyndelsen af Nørrebrogade ikke er meget politi til stede, kan de mest hardcore demonstranter næsten gøre, hvad der passer dem.

Det indebærer blandt andet mishagsytringer mod pressen og for ikke at vække alt for meget opsigt, vælger Michael Robert Wichmann at tage den røde TV 2-hætte af sin mikrofon.

Far, er du ok?

Mens han løbende er igennem på TV 2 News, ringer Michael Robert Wichmanns søn.

Alene hjemme har han set de voldsomme billeder på tv, og vil derfor høre sin far, hvordan han har det. TV 2-reporteren har ikke meget tid til at tale med sin søn, men forsikrer ham om, at han har det fint.

Demonstrationen fortsætter ad Nørrebrogade op mod Jagtvej, hvor det gamle ungdomshus lå.

På et tidspunkt stopper den store menneskemængde for at tale sammen, og efterfølgende har Michael Robert Wichmann fået at vide, at nogle af de ældre demonstranter forsøgte at få de værste ballademagere til at falde ned.

Bange for han var skudt i hovedet

Det projekt lykkes dog ikke, og efter nærkontakt med politiet på Jagtvej, hvor det gamle ungdomshus lå, fortsætter de mest hardcore demonstranter til de nye ungdomshus på Dortheavej i Nordvestkvarteret.

Her trækker politiet kniplerne, og senere beslutter ordensmagten sig for at ransage huset, hvor omkring 100 unge har forskanset sig.

- De prøver at trænge ind med 20 mand, men en må trække sig tilbage, da en betjent bliver ramt af rød maling. Han må have været bange for, om han var blevet skudt i hovedet, siger Michael Robert Wichmann.

Demonstrationen har udviklet sig til kampe mellem demonstranter og politi, der benytter både skub og knipler. Demonstranterne er samlet ved det nye Ungdomshus på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter.

Sidst på aftenen kommer der nogenlunde ro over gemytterne, og Michael Robert Wichmann kan derfor tage hjem til sin søn, efter en arbejdsdag, der langt fra blev ”en dag på kontoret”.

- Det kom bag på mig, at der var så meget vrede, siger Michael Robert Wichmann, der også var på gaden som livereporter for 10 år siden, da ungdomshuset på Jagtvej 69 på dramatisk vis blev ryddet.

- Stemningen i gruppen hos de mest hardcore var meget den samme som for 10 år siden. Jeg tror bare, der var flere den gang, slutter han.