Politiet overrasket over voldsomheden: Det fĂĄr konsekvenser

Torsdag morgen holdt Københavns Politi pressemøde om onsdagens demonstrationer.

- Det var en lovligt anmeldt demonstration, men den fortsatte pĂĄ en uacceptabel mĂĄde, som vi mĂĄtte skille ad. Det gjorde ogsĂĄ, at vi mĂĄtte ransage huset pĂĄ Dortheavej.

SĂĄdan siger politidirektør fra Københavns Politi Thorkild Fogde under det pressemøde, som Københavns Politi torsdag morgen holdt foran PolitigĂĄrden efter onsdagens demonstration i forbindelse med tiĂĄret for rydningen af Ungdomshuset pĂĄ Jagtvej 69.

Demonstrationen udviklede sig voldeligt, og der blev kastet sten mod politibiler, tændt romerlys og begået hærværk mod banker og butikker.

- Helt overordnet - handlinger har konsekvenser. Nogle har sagt, at politiet har været med til at eskalere demonstrationen, men det mener vi ikke. NĂĄr det udvikler sig med kast af ting mod politiet, mĂĄ man gribe ind. Der kommer derfor et retsligt efterspil, siger politidirektør Thorkild Fogde om demonstrationen pĂĄ Nørrebro.

To mindreĂĄrige anholdt

Fire personer er sigtet for vold mod tjenestemand. I alt ni personer er anholdt, fortæller politiinspektør Peter Dahl. To betjente er kommet til skade under demonstrationen, dog ikke alvorligt. To af de anholdte var mindreĂĄrige.

- Voldsomheden kom en smule bag pĂĄ os, siger den ledende politiinspektør om uroligheder pĂĄ Nørrebro onsdag aften. Han fortsætter med at fortælle, at en stor del af de op mod 1000 mennesker ved demonstrationen var sĂĄkaldt almindelige mennesker med barnevogne. Det vil ogsĂĄ indgĂĄ i politiets efterforskning.

- Jeg ved ikke, om vi vil stramme grebet (om Ungdomshuset pĂĄ Dortheavej, red.), men det indgĂĄr i vores arbejde. Vi lærer hele tiden. Det, der skete i gĂĄr, vil naturligt have en indvirkning pĂĄ vores arbejde fremad, siger den ledende politiinspektør.

Aldrig acceptabelt at kaste ting efter politiet

Efterfølgende understreger Thorkild Fogde, at det ikke er i orden, hvad der fandt sted under demonstrationen onsdag.

 - Det er aldrig acceptabelt at kaste møtrikker, flasker eller andet efter politiet. Hverken pĂĄ Christiania eller Nørrebro. Der kommer et retsligt efterspil, og vi kommer til at se pĂĄ de nye muligheder, vi har fĂĄet med en ny lovpakke, siger han.

 - Det er vigtigt at fĂĄ skilt fĂĄrene fra bukkene. For langt de fleste var der med en fredelig tanke, fortsætter han.

Københavns Politi håber, der kommer flere anholdelser og sætter betydelige ressourcer ind på det.

- Vi skal finde hovedmændene bag det her (demonstrationen, red.), så vi får straffet de rigtige, siger Thorkild Fogde.

Politiet vil blandt andet bruge optagelser fra videovogne til at slĂĄ fast, hvem der har gjort hvad under onsdagens uroligheder.