Krimi

Politiet overrasket over voldsomheden: Det får konsekvenser

Torsdag morgen holdt Københavns Politi pressemøde om onsdagens demonstrationer.

- Det var en lovligt anmeldt demonstration, men den fortsatte på en uacceptabel måde, som vi måtte skille ad. Det gjorde også, at vi måtte ransage huset på Dortheavej.

Sådan siger politidirektør fra Københavns Politi Thorkild Fogde under det pressemøde, som Københavns Politi torsdag morgen holdt foran Politigården efter onsdagens demonstration i forbindelse med tiåret for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69.

Demonstrationen udviklede sig voldeligt, og der blev kastet sten mod politibiler, tændt romerlys og begået hærværk mod banker og butikker.

- Helt overordnet - handlinger har konsekvenser. Nogle har sagt, at politiet har været med til at eskalere demonstrationen, men det mener vi ikke. Når det udvikler sig med kast af ting mod politiet, må man gribe ind. Der kommer derfor et retsligt efterspil, siger politidirektør Thorkild Fogde om demonstrationen på Nørrebro.

To mindreårige anholdt

Fire personer er sigtet for vold mod tjenestemand. I alt ni personer er anholdt, fortæller politiinspektør Peter Dahl. To betjente er kommet til skade under demonstrationen, dog ikke alvorligt. To af de anholdte var mindreårige.

- Voldsomheden kom en smule bag på os, siger den ledende politiinspektør om uroligheder på Nørrebro onsdag aften. Han fortsætter med at fortælle, at en stor del af de op mod 1000 mennesker ved demonstrationen var såkaldt almindelige mennesker med barnevogne. Det vil også indgå i politiets efterforskning.

- Jeg ved ikke, om vi vil stramme grebet (om Ungdomshuset på Dortheavej, red.), men det indgår i vores arbejde. Vi lærer hele tiden. Det, der skete i går, vil naturligt have en indvirkning på vores arbejde fremad, siger den ledende politiinspektør.

Aldrig acceptabelt at kaste ting efter politiet

Efterfølgende understreger Thorkild Fogde, at det ikke er i orden, hvad der fandt sted under demonstrationen onsdag.

 - Det er aldrig acceptabelt at kaste møtrikker, flasker eller andet efter politiet. Hverken på Christiania eller Nørrebro. Der kommer et retsligt efterspil, og vi kommer til at se på de nye muligheder, vi har fået med en ny lovpakke, siger han.

 - Det er vigtigt at få skilt fårene fra bukkene. For langt de fleste var der med en fredelig tanke, fortsætter han.

Københavns Politi håber, der kommer flere anholdelser og sætter betydelige ressourcer ind på det.

- Vi skal finde hovedmændene bag det her (demonstrationen, red.), så vi får straffet de rigtige, siger Thorkild Fogde.

Politiet vil blandt andet bruge optagelser fra videovogne til at slå fast, hvem der har gjort hvad under onsdagens uroligheder.