Sygeplejerske tiltalt for drab

For første gang står forældrene til drabsdømt sygeplejerske frem: - Vi har aldrig været i tvivl

Det er to år siden, Gitte og Henrik Hansen har haft besøg af deres datter, sygeplejersken Christina Hansen. Sagen er anket og kører nu i landsretten.

Christina Hansen er dømt for at tage livet af flere patienter på Nykøbing Falster Sygehus. Men selvom hun er idømt livstid, så tvivler hendes familie ikke på hendes uskyld. I aften står de frem i Station 2.

Den 1. marts 2015 begyndte som enhver anden søndag. Gitte og Henrik Hansen skulle til gymnastikopvisning, fordi barnebarnet skulle optræde. Deres datter, Christina Hansen, var også med. Hun havde været på nattevagt på Nykøbing Falster Sygehus og var lidt træt, men virkede ellers som sig selv.

- Vi kunne intet mærke. Hun fortalte om, at hun havde haft en hård vagt, og at der havde været nogle dødsfald. Ellers virkede hun helt normal. Som hun plejede.

Gymnastikopvisningen gik godt, og det var en hyggelig dag. De skiltes om eftermiddagen, for Christina Hansen ville hjem og sove ud. Da de sagde farvel, anede Gitte og Henrik Hansen ikke, at de få timer efter ville få en opringning, der ville ændre deres liv for altid.

- Prøv at forestil dig du får en telefonopringning, at din datter er blevet anholdt, og du kan ikke få at vide for hvad. Så tror jeg bare, at man vader frem og tilbage og tænker ”hvad kan det her være? Hvad er der sket? Hvad kan hun have gjort?” altså.. ”hvorfor?".

Det var Christina Hansens kæreste, der måtte overbringe hendes forældre nyheden. Han fortalte, at politiet var mødt op i deres hjem, havde anholdt Christina Hansen, og at hun skulle fremstilles i grundlovsforhør senere samme dag. Han vidste ikke hvorfor.

Gitte og Henrik Hansen sprang ind i deres bil og kørte de godt 120 kilometer til Nykøbing Falster for at være sammen med deres datter.

Mens kilometerne blev tilbagelagt på motorvejen, fik tankerne frit spil og spørgsmålene hobede sig op. For hvad havde Christina dog gjort? Og var der måske bare sket en fejl?

- Vi kunne slet ikke i vores vildeste fantasi forestille os, hvad politiet skulle anholde vores datter for. Først tænkte vi, om det kunne være tyveri eller narkotika. Vi havde ingen idé om, hvad det kunne være, fortæller Henrik Hansen.

Ægteparret nåede frem til retten i Nykøbing Falster, netop som deres datter blev ført ind til grundlovsforhøret. De fik ikke selv lov til at overvære grundlovsforhøret, fordi dommeren valgte at dobbeltlukke dørene.

Det betød, at hverken familien eller den fremmødte presse kunne få oplyst, hvad Christina Hansen var sigtet for.

Forældrene til Christina snakker med Janni Pedersen.

Sigtet for den værste forbrydelse

Gitte og Henrik Hansen tog hjem. Og ventede. Fjernsynet var tunet ind på TV 2 NEWS, og pludselig var der nyt. Men det var langt værre, end de i deres vildeste fantasi havde forestillet sig. 

- Vi står hjemme i stuen. Vi tænker, nu skal vi lige se her, fordi nu kommer der nogle nyheder om sygeplejersken fra Nykøbing Falster. Vi er jo nødt til at følge med i, hvad der sker. Så lige pludselig så buldrer det bare frem på skærmen: Sygeplejerske anholdt for drab, for drab og flere drabsforsøg, fortæller Gitte Hansen og fortsætter:

- Jeg tænkte: ”Det er en joke”.

Gitte og Henrik Hansen stod i lang tid og stirrede på fjernsynet. Henrik Hansen forstod godt, hvad der blev sagt – og så alligevel ikke:

- Jeg gik i chok. Jeg kunne slet ikke fatte, at det var sådan noget, det handlede om. Og så hørte man jo så – eller ja, man hørte jo ikke noget, for vi kunne jo ikke få lov at snakke med Christina. Vi kunne ikke få noget at vide.

Dømt på vidneudsagn

Christina Hansen har siddet fængslet siden den 1. marts 2015. I dag er hun idømt livstid for drab på tre patienter og et drabsforsøg.

For familien Hansen er deres liv ændret for altid. Deres datter er hovedpersonen i en af de mest usædvanlige og spektakulære drabssager i Danmark – men de tvivler ikke på, at hun er uskyldigt dømt.

- Jeg kommer ikke til at tro på det, før de kan komme med et bevis, det synes jeg ikke, der er, siger Henrik Hansen.

Christina Hansen blev dømt på vidneudsagn fra hendes tidligere kolleger på Nykøbing Falster sygehus, men der var ingen endegyldige og fysiske beviser i form af DNA eller videoovervågning. 

.- Selvfølgelig hvis Christina er skyldig, så skal hun jo også have sin dom, men der skal også være nogle beviser for, at det er hende. Hun skal ikke dømmes på en mavefornemmelse, siger Henrik Hansen.

Christina har hele vejen igennem forløbet nægtet sig skyldig i alle anklager.

Se hele udsendelsen 'Slog sygeplejersken sine patienter ihjel?' i aften kl. 20.50 på Station2.