Krimi

Fanget på video: Her skyder demonstrant med slangebøsse efter politiet

Politiet fandt blandt andet et spyd, da de efter at have mødt modstand nåede ind i ungdomshuset.

Onsdagens demonstration i København udviklede sig voldeligt, og ud på aftenen forskansede omkring 100 unge sig i det nye ungdomshus på Dortheavej.

I løbet af aftenen kom langt de fleste frivilligt ud for at lade sig registrere af politiet, men der var også nogle, der var stærkt utilfredse med ordensmagtens tilstedeværelse.

En video optaget onsdag aften ved ungdomshuset viser en hætteklædt demonstrant, der bevæbnet med slangebøsse affyrer projektiler fra et vindue. Præcis hvad han skyder med er svært at se på videoen. 

Den slangebøsse-skydende demonstrant var ikke den eneste, der gjorde modstand. En anden video viser to maskerede personer kaste flasker og en ølkasse ud af vinduet, men ind kom politiet alligevel.

Ifølge politiets talsmand Henrik Møller Jakobsen, var der tre personer tilbage, da politiet gik ind i huset.

Onsdag aften var der store uroligheder i København i forbindelse med en mindedemonstration for ungdomshuset.

Fandt et spyd

I løbet af aftenen blev der kastet forskellige ting mod politiet - blandt andet flasker og petanquekugler. Og det var blandt andet mere kasteskyts, politiet ledte efter under ransagningen, hvor der også blev fundet et spyd.

- Der blev blandt andet fundet kasteskyts og nogle andre ting, der kan bruges til kriminelle handlinger i huset, sagde polititalsmand Henrik Møller Jakobsen efter ransagningen.

- Og det skal nu dokumenteres, så det kan bruges til en eventuel retsforfølgelse.

Havde forventet en rolig aften

Demonstrationen i anledning af 10-året for rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69, begyndte onsdag eftermiddag i det centrale København.

Politiet forventede en rolig demonstration med omkring 300 deltagere, men ingen af de forudsigelser kom til at holde.

Omkring 1000 personer deltog, og demonstrationen blev langt mere voldelig end forventet. Der blev kastet med brosten, kanonslag og flasker, og ved Nørreport Station, blev en cyklist tildelt slag efter at have "hilst" på demonstranterne med en ”fuckfinger”.

På Nørrebrogade fik fem-seks forretninger smadret ruder, og her var det særligt bankerne, det gik ud over.

En demonstration i anledning af 10-årsdagen for Ungdomshuset udvikler sig voldsomt.

To mindreårige anholdt

Ved et pressemøde torsdag morgen erkendte politiinspektør Peter Dahl, at demonstrationens voldsomhed ”kom en smule bag på” politiet.

Han blev suppleret af politidirektør Thorkild Fogde, der sagde, at den voldelige demonstration vil få konsekvenser for bagmændene.

 - Det er aldrig acceptabelt at kaste møtrikker, flasker eller andet efter politiet. Hverken på Christiania eller Nørrebro. Der kommer et retsligt efterspil, og vi kommer til at se på de nye muligheder, vi har fået med en ny lovpakke, siger han.

 - Det er vigtigt at få skilt fårene fra bukkene. For langt de fleste var der med en fredelig tanke, fortsætter han.

I alt blev ni personer anholdt - heriblandt to mindreårige. To betjente kom lettere til skade. 

Københavns Politi håber, der kommer flere anholdelser og sætter betydelige ressourcer ind på det.

- Vi skal finde hovedmændene bag det her (demonstrationen, red.), så vi får straffet de rigtige, siger Thorkild Fogde.

Politiet vil blandt andet bruge optagelser fra videovogne til at slå fast, hvem der har gjort hvad under onsdagens uroligheder.