Krimi

Eks-betjent modsiger politileder i Tibetsagen

Demonstration skulle skærmes med busser, så kinesisk præsident ikke kunne se den, får kommission at vide.

En gruppe erfarne og højtplacerede politifolk diskuterede, hvordan de kunne sørge for, at Kinas præsident ikke skulle se demonstranter i København.

Det beretter en tidligere ansat i Rigspolitiet torsdag i Tibetkommissionen.

- Der blev sagt, at han ikke skulle se demonstranter. Der var ingen tvivl om det, siger Erik Jack Pedersen, der har været vicepolitikommissær.

Han deltog i en briefing i et mødelokale, som kaldes Gedestalden, på Politigården i København 12. juni 2012 - blot et par dage før præsident Hu Jintaos ankomst.

Pligt til at tale sandt

I modsætning til de fleste andre politifolk, der er afhørt, optræder Erik Jack Pedersen som vidne.

Han har altså pligt til at tale sandt, og han modsiger lodret påstande fra den ansvarlige for operationen, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen.

Tibetkommissionen er blevet nedsat for at få opklaret årsagen til politiets indgreb i ytringsfriheden.

Folk blev hindret i at vifte med tibetanske flag. Desuden skærmede politiet tilsyneladende også en demonstration, således at Hu Jintao ikke så den.

- Noget mærkeligt noget

På mødet i Gedestalden havde politilederne særligt én udfordring: Flere Kina-kritiske grupper havde anmeldt en demonstration på Højbro Plads tæt på Christiansborg, som den kinesiske præsident skulle besøge.

- Man drøfter sig frem til, at man skal dække den af med to politibusser, siger Erik Jack Pedersen.

- En stor del af dem, der var til stede, deltog i drøftelsen, fortsætter han.

Den tidligere betjent noterede sig, at løsningen blev en anden - nemlig at fire af politiets gruppevogne blev kørt hen foran demonstrationen, som dermed blev svær at se fra kortegen med præsidenten.

Kommissionen vil vide, om han overvejede, hvad "man havde gang i."

- Jeg regnede med, at det var tygget igennem af Københavns Politis jurister. Jeg syntes, det var noget mærkeligt noget, siger Erik Jack Pedersen.

Studsede over trusselsvurdering

Ordren om at skjule demonstranter stod samtidig i en såkaldt operationsbefaling.

Og heri var også trykt en trusselsvurdering fra PET. Det var "meget afgørende" for kineserne, at "de ikke taber ansigt ved konfrontation med demonstrationer og lignende," skrev PET.

- Det studsede jeg over. Det er jo ikke en trusselsvurdering, siger Pedersen.

Ved briefingen deltog en medarbejder fra PET. Han talte om, hvor vigtigt det var, at præsidenten fik et godt besøg, oplyser Pedersen.

Torsdag udspørges også politikommissær Claus Rønnegaard om PET's anbefaling, som han betegner som unormal.

- Det har ikke noget med en trusselsvurdering at gøre, lyder hans bedømmelse.

Rønnegaard oplyser i øvrigt, at PET kort efter statsbesøget udtrykte glæde over Københavns Politis indsats ved statsbesøget.

Opsigtsvækkende udsagn

Betjentens vidneudsagn gennemhuller tidligere forklaringer om, at politiets vogne blev kørt ind foran demonstranterne af sikkerhedsmæssige grunde, lyder det fra TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, som har fulgt kommissionen.

- Så på den måde er det opsigtsvækkende. Det begynder at ligne, at kommissionen her har en sag i hvert fald i forhold til, at der foregik noget fra politiets side, som ikke burde være sket, siger han til TV 2 og tilføjer:

- Men om det var noget politiet selv fandt på, eller om de fik ordrerne fra højere magter, om jeg så må sige, altså fra Udenrigsministeriet for eksempel, det kom vi ikke nærmere i dag.