Krimi

For første gang siden Trille i 1971 - dansker tiltalt for blasfemi

En 42-årig mand er blevet tiltalt for blasfemi ved at afbrænde Koranen. Det er første gang siden 1971, at der rejses tiltale efter blasfemiparagraffen

En 42-årig mand er blevet tiltalt for blasfemi ved at afbrænde Koranen. Det er første gang siden 1971, at der rejses tiltale efter blasfemiparagraffen.

Det er anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi, der har rejst tiltale mod den 42-årig mand, som i december 2015 offentliggjorde en video på Facebook, hvor han afbrænder Koranen.

Det oplyser statsadvokat Jan Reckendorff fra Statsadvokaten i Viborg i en pressemeddelelse.

Lagde video i islamkritisk forum

Statsadvokaten har tiltrådt Nordjyllands Politis indstilling om at rejse tiltale for overtrædelse af straffelovens § 140 om blasfemi.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at omstændighederne i forbindelse med afbrænding af hellige bøger som Bibelen og Koranen indebærer, at det i visse tilfælde kan være en overtrædelse af blasfemiparagraffen, udtaler Jan Reckendorff.

Ifølge tiltalen afbrændte den 42-årige en udgave af Koranen i sin baghave. Han filmede optrinet og lagde 27. december 2015 en video af afbrændingen på Facebook.

Videoen blev lagt ud på den offentlige gruppe: "Ja til frihed - nej til Islam", og ifølge tiltalen skrev han som tekst til videoen: "Tænk på jeres nabo, det stinker, når den brænder".

- Det er vores opfattelse, at omstændighederne i denne sag indebærer, at der bør rejses tiltale, sådan at domstolene nu får lejlighed til at tage stilling til sagen, siger statsadvokat Jan Reckendorff i pressemeddelelsen.

Ikke rejst tiltale siden 1971

Statsadvokaten har forelagt sagen for Rigsadvokaten, som har tiltrådt beslutningen om at rejse tiltale.

Blasfemiparagraffen har en strafferamme på op til fire måneders fængsel. Men den 42-årige vil ikke blive sat bag tremmer. Hvis han findes skyldig kræver anklagemyndigheden ham idømt en bøde.

Kvindekampsikonet og sangerinden Trille Bodil Nielsen er den sidste, der har været tiltalt for blasfemiparagraffen. Det skete i 1971 for sangen 'Øjet i det høje'. Sagen endte med frifindelse.

Det er første gang siden 1971, at der rejses tiltale efter blasfemiparagraffen, men anklagemyndigheden har flere gange afvist, at der kunne rejses tiltale.

Det skete blandt andet i 2006, da man ikke fandt grundlag for at rejse tiltale i forbindelse med Muhammed-tegningerne.