Krimi

Rejste til Syrien for IS - nu vil de have hans pas

Ankesagen mod den første danske syrienkriger, der er dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat, begynder i dag.

Enes Ciftci

Enes Ciftci blev 24. juni 2016 idømt syv års fængsel for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat og for planer om at yde økonomisk støtte til Islamisk Stat.

Dommen blev anket, fordi anklagemyndigheden ikke fik medhold i, at Enes Ciftci skulle have ophævet sit danske statsborgerskab og derved blive udvist fra Danmark.

Enes Ciftci siger selv, at han var i Syrien for at arbejde som bager og derfor ikke er skyldig i anklagerne. 

TV 2 har fået afslag på en anmodning om at lave TV-interview med Enes Ciftci, fordi hans sag er anket og derfor ikke endelig afgjort.

I dag begynder ankesagen mod den 24-årige dansk-tyrker Enes Ciftci, som i juni sidste år blev den første danske syrienkriger, der er dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat. Det gav syv års fængsel.

Til gengæld ville retten ikke frakende Enes Ciftci sit danske statsborgerskab og dermed udvise ham fra Danmark. Derfor har anklagemyndigheden anket sagen, og mandag begynder det første af 10 retsmøder ved Østre Landsret.

En principiel sag

- Det er på flere måder en principiel sag. Hvis den tiltalte bliver dømt, er det første gang en person herhjemme bliver straffet for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat. Dertil kommer, at hvis anklagemyndigheden får medhold, så er det kun anden gang i dansk retshistorie, at en person får frataget sit danske statsborgerskab på grund af en straffesag, siger vicestatsadvokat Anders Riisager, som er anklager i sagen.

Han henviser, at terrorsagen mod Said Mansour også kendt som boghandleren fra Brønshøj, som var første gang en person fik frataget sit danske statsborgerskab på grund af en straffesag. I begge sager er der tale om personer, som også har statsborgerskab i et andet land end Danmark.

Modtog træning i kamp og våbenhåndtering

Enes Ciftci blev i sommer ved retten i Glostrup dømt for to gange i 2013 at være rejst til Syrien. Ifølge dommen var han tilknyttet Islamisk Stat som ”kæmper” og modtog træning i kamp og våbenhåndtering.

Desuden blev Enes Ciftci kendt skyldig i, at han i 2015 lod sig hverve endnu engang. I den forbindelse optog han et lån på 20.000 kroner, som skulle gå til Islamisk Stat. Denne rejse blev forhindret, da han blev anholdt i Københavns Lufthavn med kurs mod Tyrkiet.

Tilknytning til Danmark 

Samtidig har Enes Ciftci stor personlig tilknytning til Danmark, hvor han er født og vokset op.

- Når det gælder spørgsmålet om udvisning, så skal retten vurdere den tiltaltes forbrydelse i forhold til hans tilknytning til Danmark. Her vil dommerne tage hensyn til hans familieforhold i Danmark og graden af hans integration i landet, siger vicestatsadvokat Anders Riisager.

Omvendt fastholder Enes Cifcti sin uskyld. Han siger, at han blot var i Islamisk Stat for at bage brød og ikke har deltaget i kamphandlinger. I et interview med TV 2 siger han, at en udvisningsdom er alt for hård i forhold til den forbrydelse, han er dømt for.

Enes Ciftci skiftede navn til Hamza Cakan i forbindelse med retssagen. Men over for TV 2 bruger han fortsat sit oprindelige navn. Sagen ventes afgjort 31. marts.