Station 2

Dansk syrienkriger taler ud: - Det er jer selv, den er gal med

Enes Ciftci er den første i Danmark, som er dømt for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. I morgen begynder ankesagen mod ham.

Det er søndag middag på Statsfængslet Østjylland. Jeg skal aflevere computer, mobiltelefon og alle metalgenstande og efter en tur gennem metaldetektoren bliver jeg gelejdet hen over det det åbne terræn til den særligt sikrede afdeling. Ind til et besøgslokale, hvor jeg møder Enes Ciftci. Han er dansker med kurdisk oprindelse, og så er han den første og hidtil eneste danske syrienkriger, der er dømt for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Han er 24 år, klædt i sweatshirt og træningsbukser, skaldet med fuldskæg og tager imod med et stort smil.

Fakta

Den 24-årige dansk-tyrker Enes Ciftci er den hidtil eneste syrienkriger, der er dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat. Han blev 24. juni 2016 idømt syv års fængsel for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat og for planer om at yde økonomisk støtte til Islamisk Stat.

Dommen blev anket, fordi anklagemyndigheden ikke fik medhold i, at Enes Ciftci skulle have ophævet sit danske statsborgerskab og derved blive udvist fra Danmark. Enes Ciftci siger selv, at han var i Syrien for at arbejde som bager og derfor ikke er skyldig i anklagerne.

- Velkommen, Anders. Så mødes vi endelig. Jeg har set frem til at tale med dig. Men først skal vi have noget at spise.

Enes Ciftci har medbragt en kalvegryde med ris, kage og kaffe.

- Nu skal du altså tage for dig og spise noget. Ellers bliver det et kort interview, siger han med et stort grin.

Vi spiser sammen en velsmagende mellemøstlig ret, mens han fortæller de mest uhyrlige ting om Islamisk Stat og hans ubøjelige støtte til nogle af verdens mest brutale terrorister.

- Selvfølgelig støtter jeg Islamisk Stat. Det er jo ikke os, der gør noget galt. Det er jer selv, den er gal med. Der er jer, der er årsag til, at der findes folk ligesom mig, og alle de andre, der støtter Islamisk Stat. Nu skal jeg forklare, hvad jeg mener. Det er USA og Danmark og en række andre vestlige lande, der har bombet og dræbt tusindvis af uskyldige civile i Mellemøsten. Først i Irak, så i Afghanistan og nu i Syrien. Jeres indblanding i de konflikter har gjort konflikterne langt værre, end de ellers ville have været. Hvorfor er det, at I skal blande jer i ting, der ikke har noget med jer at gøre?

Men fordi du og andre synes det er forkert med Vestens indblanding i Mellemøstens konflikter, så retfærdiggør det vel ikke terrorangreb på uskyldige, som for eksempel i Nice hvor en lastbil bragede ind i en stor menneskemængde?

- I dræber uskyldige hver eneste dag. Det hører man ikke meget om i danske medier. Men når hævnen så rammer nogle civile i Frankrig eller Tyskland, så er det pludselig i kæmpestor historie. Sagen er jo, at vi bare slår tilbage på samme måde som I rammer mine brødre og søstre i Syrien.

Hvordan kan du nogensinde forsvare angreb på uskyldige som for eksempel i Nice? Det kan jo være hvem som helst det går ud over. For den sags skyld også folk, der er enige med dig?

- Når mine ledere beordrer den slags angreb, så er det fordi, det er den eneste mulighed, vi har for at slå igen. På slagmarken i Syrien bliver vi jo ramt af bomber og droner fra luften, som vi ikke har en chance for at forsvare os imod. Hvis I sendte soldater ind, kunne vi kæmpe mand til mand på landjorden. Det ville være en mere fair kamp. Men når I rammer os på en måde, hvor vi ikke kan forsvare os. Så er det også rimeligt, at vi slår igen på en måde, hvor i er forsvarsløse. Derfor sker der angreb som i Nice, og det vil ikke undre mig, hvis der kommer flere af den slags angreb, siger Enes Ciftci.

Er du terrorist? Altså ser du dig selv som terrorist?

- Ja, det er jeg jo ifølge jeres straffelov.

Betyder det, at du er parat til at slå mig ihjel, hvis du fik chancen?

- Haha. Nu bliver du pludselig så personlig, Anders. Det er der ingen grund til. Spis nu noget mad i stedet for.

Men kunne du selv finde på at begå et terrorangreb efter du bliver løsladt?

- Hvis der kommer en ordre fra Islamisk Stat om, at jeg skal begå et terrorangreb, så bliver svaret nej. Jeg kan godt forstå Islamisk Stat, og jeg vil ikke tage afstand fra deres handlinger. Men det bliver ikke mig, der kommer til at begå et terrorangreb.

- Men hvis Danmark og andre lande fortsætter med at følge USA’s politik i et og alt, så bringer I jer selv i skudlinjen og risikerer at blive ramt af terror.

Fakta

TV 2 har fået afslag på en anmodning om at lave TV-interview med Enes Ciftci, fordi hans sag er anket og derfor ikke endelig afgjort. Derimod er det tilladt at referere fra besøg i fængslet.

Enes Ciftci blev idømt syv års fængsel ved Retten i Glostrup for to gange at have rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Ifølge eget udsagn bagte han brød – han er tidligere pizzabager i Tune ved København - og var ikke direkte involveret i kampe. Men under besøget denne søndag i Statsfængslet Østjylland er han mindre kategorisk.

- Du får mig ikke til at sige, at jeg kæmpede. Det er jo anklagemyndigheden, der skal bevise det. Og ikke mig, der skal udlevere mig selv. Det er deres arbejde.

Hvordan kom du egentlig i kontakt med Islamisk Stat?

- Det er ikke noget, jeg kan fortælle dig. Islamisk Stat er ikke en spejderklub. Det er ramme alvor. Hvis jeg afslørede detaljer for dig, om min leder dernede, så risikerer han at blive dræbt i et droneangreb. Så jeg vil ikke afsløre noget om præcist, hvordan jeg kom derned eller hvem der har været min overordnede dernede.

Nu har anklagemyndigheden anket din sag med krav om, at du bliver udvist af Danmark. Er du ikke bange for, at du ødelægger din egen sag ved at give dette interview?

- Nej, fordi jeg prøver at vise situationen fra den anden side. Hvis det betyder, at jeg skal udvises, så vil det være en alt for hård straf. Jeg skal straffes for mine handlinger og ikke mine holdninger. Det er ikke rimeligt, at jeg bliver udvist, fordi jeg har en anden overbevisning, siger Enes Ciftci.

Nu går det jo ikke særlig godt for Islamisk Stat i Syrien og Irak. De er presset på alle fronter og hovedbyen Mosul i Irak er tæt på at falde. Hvordan kan du stadig støtte projektet?

- Det er fuldstændig ligegyldigt, hvor stort vores territorium er. Kampen for et islamisk kalifat vil fortsætte. Og hvis vi bliver slået på slagmarken, så vil I blot opleve, at kampen fortsætter i Vesten. Sådan er det. Når I presser Islamisk Stat, så presser de igen.

Interviewet med Enes Ciftci er forbi. Vagterne banker på døren til besøgslokalet og siger, at jeg skal være ude om to minutter. Jeg når et sidste spørgsmål:

Nu har jeg spist din mad. Den smagte godt. Men jeg har svært ved at acceptere, at hvis jeg mødte dig et andet sted i verden, så ville du måske skære halsen over på mig, fordi jeg ikke er muslim. Kan du forstå det?

- Jeg har ikke noget personligt imod dig, Anders. Men du må forstå, at du er en del af det danske samfund. Og I er gået i krig med muslimerne. Jeg hører hverken dig eller andre råbe op om det. Jeg oplever jer heller ikke vælte jeres regering. Derfor er du en del af den kamp, og det må du acceptere.

Enes Ciftci siger farvel med et smil. Jeg går derfra med en sær fornemmelse af at have mødt et høfligt og veltalende menneske, som er parat til at slå mig ihjel, hvis han finder det belejligt.

Efter alt at dømme bliver hans ankesag afgjort til marts, når Landsretten skal tage stilling til, om han efter endt afsoning skal udvises fra Danmark.

Enes Ciftci har i forbindelse med retssagen skiftet navn til Hamza Cakan. Men han kalder sig fortsat Enes Ciftci og har godkendt, at TV2 fortsat bruger hans oprindelige navn.

Enes Ciftci har skrevet et brev til TV2 om sin støtte til Islamisk Stat. Her følger et uddrag af teksten:

"Ordet terrorist er et ord, som er skabt af Vesten, og som bruges mod muslimerne. Når terror kommer fra de undertrykte, så er det ikke længere terrorisme, men en frihedskamp. Enhver som kalder til islam og kæmper for det vil blive forfulgt og blive kaldt for terrorist. Demokrati er et levende bevis på, at så snart der er noget man ikke bryder sig om, så kriminaliserer man det. Det er hykleri på højt plan.

Vi lever i en tid, hvor politikere sammen med deres venner står i kø for at bekæmpe islam og muslimer. I årevis har man slået flere tusinder ihjel uden at tænke på konsekvenserne. Nu er det sådan, at man ikke bare kan smide bomber i hovedet på muslimerne uden, at det har konsekvenser. Hvis man har råd til at deltage i krige, så må man også betale prisen (…) Når fjenderne vælger at bombe fra luften, så har vi ikke mulighed for at forsvare vores kvinder og børn. Så er det også rimeligt at brødrene slår igen på en måde, hvor I er forsvarsløse. Derfor sker der angreb, som vi så i Paris og Belgien."

I brevet forklarer Enes Ciftci, hvorfor han er stolt over at have tilsluttet sig Islamisk Stat:

”Det er en ære at være sammen med loyale mennesker. Brødre som ikke kommer med undskyldninger, og som rejser sig af deres varme senge, når der er brug for hjælp. Man skal ikke tro, man er for lille til at gøre en forskel. For så har man aldrig prøvet at sove med en myg.”