Krimi

Kundby-pige beholdt bag tremmer: Frygtede hun ville genoptage bombeplaner

Kundby-pigen har siddet varetægtsfængslet ud over det sædvanlige, fordi der er risiko for, at hun på fri fod ville fortsætte med sine planer.

Det er blandt andet risikoen for, at hun på fri fod vil genoptage planlægningen af terrorhandlinger, der i mere end 13 måneder har holdt en 16-årig pige fra Kundby ved Holbæk bag tremmer.

Samtidig frygter politiet, at pigen vil kunne påvirke sagen, hvis hun bliver løsladt. Det skriver dagbladet Nordvestnyt fredag på baggrund af en aktindsigt i grundlaget for varetægtsfængslingen af pigen.

Den 16-årige pige blev sidste fredag tiltalt for at planlægge terrorhandlinger i form af angreb med hjemmelavede bomber mod Sydskolen i Fårevejle i Odsherred og den jødiske skole, Carolineskolen, i København.

Lukkede døre

Hidtil har offentligheden på grund af de lukkede døre i sagen ikke haft indblik i de nærmere begrundelser for, at en så ung pige sidder varetægtsfængslet på nu 14. måned.

Men Nordvestnyt har efter et længere forløb netop fået aktindsigt i dele af den fængslingskendelse, Retten i Holbæk afsagde 9. januar i år.

Her fik den 16-årige pige og den 25-årige mand, der nu ikke længere er sigtet i sagen og som anklagemyndigheden ikke rejser tiltale imod, forlænget deres fængslinger ud over Retsplejelovens normale grænse på et år.

Det fremgår af kendelsen fra retsmødet, at dommeren blandt andet lagde vægt på, at politiet og anklagemyndigheden frygter, at pigen på fri fod vil begå en lovovertrædelse tilsvarende den, hun allerede er sigtet for, altså planlægning af terror. Ifølge Nordvestnyt blev den fortsatte frihedsberøvelse af begge sigtede også begrundet med frygt for, at de på fri fod ville "vanskeliggøre forfølgningen i sagen".

Konkrete begrundelser

Hvad der konkret ligger til grund for politiets frygt for påvirkning af sagen, og at pigen vil fortsætte med at fremstille sprængstof, er udeladt af den udskrift, Nordvestnyt har fået adgang til.

Anklagemyndigheden vil med henvisning til, at Kundby-sagen fortsat er omfattet af dørlukning, ikke kommentere oplysningerne over for hverken Nordvestnyt eller TV 2.

Senioranklager Peter Ahleson, Midt- og Vestsjællands Politi, siger dog, at anklagemyndigheden har angivet konkrete begrundelser over for dommeren. Både i forhold til frygten for, at pigen genoptager sine påståede planer, og at sagens forfølgning bliver forstyrret.

- Anklagemyndigheden påberåber sig ikke en bestemmelse om fængsling, hvis der ikke er noget konkret at hænge den op på. Og det har dommeren jo også kvitteret for med sin kendelse om varetægtsfængsling, siger Peter Ahleson til Nordvestnyt.

Overfor TV 2 uddyber anklageren, at det måske ikke er så udsædvanligt, at den tiltalte bliver varetægtsfængslet med begrundelse i, at hun på fri fod ville kunne påvirke eventuelle vidner - men at anklagemyndigheden desuden har begrundet overfor dommeren, at der er risiko for, at hun på fri fod ville fortsætte med det, hun er varetægtsfængslet for.

På samme måde, som en sigtet voldsmand med flere domme bag sig på fri fod ville gøre det samme igen - eller en serieindbrudstyv igen ville stå i dommervagten, hvis han ikke blev varetægtsfængslet.

- Det  er en betingelse for at bruge denne fængslingsgrund, at der er en konkret begrundet risiko for til at antage, at pågældende på fri fod vil begå ny ligeartet kriminalitet, siger Peter Ahleson til TV 2.

Kan påvirke vidner

Senioranklageren understreger samtidig, at påvirkningsrisikoen ikke kun skal forstås som påvirkning af selve efterforskningen, der var afsluttet på tidspunktet for retsmødet i begyndelsen af januar.

- Det handler også om risikoen for påvirkning af vidner, tilføjer han overfor Nordvestnyt. Om det også kan være eventuelt andre personer på fri fod, der ikke umiddelbart er omfattet af sagen, der kan have en interesse i at forsøge at påvirke pigens forklaring, vil Peter Ahleson ikke forholde sig til.

Heller ikke forsvarsadvokat Mette Grith Stage ønsker at gå ind i den diskussion på nuværende tidspunkt. Generelt mener hun dog ikke, at det er usædvanligt, at en varetægtsfængsling er begrundet i risikoen for påvirkning.

- Det er vel gældende i 90 procent af sagerne med varetægtsfængslede. Det er min oplevelse, at der skal utrolig lidt til for at fængsle folk på det grundlag, siger Mette Grith Stage til dagbladet Nordvestnyt.

Anklageskriftet mod den 16-årige pige bliver offentliggjort fredag.

TIDSLINJE: Terrorsagen fra Kundby

  1. 15-årig pige anholdes

   Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion sprængstoffer på en adresse på Trønningevej i Kundby tæt ved Holbæk. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

    

   Politiet afviser at kommentere sagen, men en 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

    

   Den pige er Natascha Colding-Olsen.

  2. 24-årig mand anholdes i Østjylland

   Dagen efter bliver pigen fremstillet i et grundlovsforhør. Det sker for dobbeltlukkede døre, så offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

    

   Ifølge Ritzaus oplysninger er pigen sigtet for besiddelse af sprængstoffer. TV2 erfarer, at hun også er sigtet for billigelse af terror.

    

   Pigen bliver isolationsfængslet til den 26. januar og varetægtsfængslet til 9. februar.

    

   Samme dag anholdes en 24-årig mand i Østjylland, da han melder sig selv til politiet, og ifølge DR's oplysninger er der tale om en dansk mand, der har været i Syrien for at lære at håndtere våben.

    

   På de sociale medier har den 15-årige pige tidligere kaldt manden "sin bedste ven".

  3. Forsvarer kærer isolationskendelsen

   Pigens nye forsvarer, advokat Nima Nabipour, kærer isolationskendelsen til landsretten. Han mener, at det er uhensigtsmæssigt, at hans unge klient sidder isolationsfængslet.

    

   Den 24-årige mand fremstilles i grundlovshør, der, ligesom pigens, foregår for dobbeltlukkede døre. Han isolationsfængsles til den 26. januar og varetægtsfængsles til den 9. februar.

  4. 24-årigs forsvarer kærer fængsling

   Den 24-åriges forsvarer, Michael Alstrup Kristensen, oplyser til Ritzau, at man kærer kendelserne om varetægtsfængsling og isolation til Østre Landsret.

  5. Landsret stadfæster kendelser

   Manden får ikke held med at kære kendelserne til landsretten. Østre Landsret stadfæster kendelserne fra grundlovsforhøret.

  6. Landsret: Pige skal blive i isolation

   Heller ikke pigen får noget ud af at kære til landsretten, der vælger at stadfæste kendelsen fra grundlovsforhøret om, at pigen skal sidde i isolation.

  7. Isolationsfængslinger forlænges

   Ved et retsmøde i Retten i Holbæk forlænges isolationsfængslingen for begge frem til den 9. februar. Det er samme dato, hvor deres varetægtsfængsling udløber.

  8. Isolation af pigen ophæves

   Anklagemyndigheden har besluttet at ophæve isolationen af pigen, selv om fristen først udløber den 9. februar. Hun sidder dog stadig varetægtsfængslet.

  9. 24-årigs fængsling forlænges

   Dommer Anette Codam beslutter ved et retsmøde, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet i fire uger frem til den 8. marts. De to af ugerne skal tilbringes i isolation.

    

   Hans nye forsvarer, Henrik Garlik, vælger at få prøvet afgørelsen ved landsretten. Også anklager Peter Ahleson kærer afgørelsen, da han vil have den 24-årige isoleret i alle fire uger.

    

   Den 15-årige pige besluttede samme dag frivilligt at få sin varetægtsfængsling forlænget i fire uger.

  10. De to sigtes for planer om skoleangreb

   Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver i Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København. Begge er varetægtsfængslet frem til den 30. marts.

    

   Ifølge anklageren har pigen anskaffet kemikalier og forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP. Den 24-årige tidligere syrienkriger skal blandt andet have hjulpet hende med at skaffe bombemanualer.

  11. Den 16-årige stikker en medarbejder ned under fængslingen

   Den 16-årige pige overfalder under sin varetægtsfængsling på en lukket institution en medarbejder og stikker ham flere gange med et glasskår fra et knust spejl.

   Episoden finder sted i sommeren 2016, da pigen har en form for opgør med en mandlig ansat på institutionen. Hun er blevet sur på ham efter en diskussion om opfattelse af religion. 

   Pigen er derfor - foruden terrortiltalen - også tiltalt efter straffelovens paragraf 245, der omhandler kvalificeret vold med våben.

  12. Den 16-årige pige tiltales

   Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand, der løslades. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

   Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. 

  13. Anklager kræver forvaring

   Anklagemyndigheden oplyser, at man vil kræve pigen idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker efter anbefaling fra Retslægerådet.

  14. Straffesagen mod den 16-årige pige begynder

   Retssagen mod den tiltalte nu 17-årige pige begynder ved Retten i Holbæk. På første retsdag kom det blandt andet frem, at det var pigens egen familie, der tilkaldte politiet.

    

   TV 2 livebloggede alle dage fra Retten i Holbæk:

  15. Nye beviser dukker op

   Sagen tager en uventet drejning, da skyldskendelsen udskydes, fordi anklagemyndigheden anmoder om og får tilladelse til at "føre nye beviser" i sagen, selvom bevisførelsen er afsluttet, og både anklager og forsvarer har procederet.

    

   Der er tale om noter og breve, der er fundet i pigens celle, mens retssagen har kørt.

  16. Landsretten tillader nye beviser

   Østre Landsret imødekommer anklagemyndighedens ønske om at fremlægge nye beviser i Kundbysagen, selv om bevisførelsen egentlig er afsluttet. Pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, havde ellers bedt landsretten afvise de nye beviser.

  17. Nye beviser fremlagt i retten

   Anklager Kristian Kirk fremlægger nye beviser i retten. Der er tale om noter og breve, der er produceret og fundet i pigens celle under retssagen.

    

   Pigen har skrevet breve til den terrordømte Enes Ciftci, hvor pigen forklarer, at hun stak en pædagog ned på en lukket institution, hvor hun sad varetægtsfængslet, fordi han var tidligere soldat i Irak og Afghanistan.

    

   Derudover skriver hun i en note dateret 30. april 22.27 med overskriften "Sandheden", at hun ikke går med tørklæde for at narre, og at hun vil lokke alle i en fælde.

    

   Forsvareren argumenterer for, at det beviser, at hun har spillet skuespil under hele retssagen, mens forsvareren afviser, at de nye beviser ændrer noget.

  18. 17-årig idømt seks år fængsel

   Den 17-årige Natascha Colding-Olsen er efter byretten i Holbæks mening ikke så farlig, at hun skal idømmes forvaring. I stedet får hun seks års fængsel.

  19. Stadsadvokaten anker dommen

   Statsadvokaten anker dommen til Østre Landsret.

    

   Statsadvokaten går i stedet efter forvaring, fordi Natascha Colding-Olsen ifølge Retslægerådets vurdering er til fare for andres liv eller levned.

    

   Forsvarer Mette Grith Stage overvejer sammen med den 17-årige pige, om de skal anke for frifindelse.

  20. Kendes skyldig i planlægning af terror

   Ved Østre Landsret bliver Natascha Colding-Olsen kendt skyldig for at have planlagt terrorangreb mod to skoler. 

   Pigen er samtidig fundet skyldig i legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter, fordi hun stak en pædagog ned på den sikrede institution Grenen med et glasskår fra et knust spejl.

   Senest den 27. november 2017 kommer rettens strafudmåling.

  21. Bliver idømt otte års fængsel

   Natascha Colding-Olsen idømmes en fængselsstraf på otte år for planlægning af terror og legemesangreb på en pædagog, som hun stak ned.