Emilie Meng-sagen

Drabet, der rystede Danmark: Det ved vi om Emilie Meng-sagen

Liget af 17-årige Emilie Meng blev fundet i december 2016, men politiet står stadig uden motiv og gerningsmand i drabssagen. Her er, hvad vi ved.

Det er søndag formiddag.

Kalenderen viser 10. juli 2016, og en gruppe piger er stimlet sammen i Sankt Povls Kirke i Korsør. De skal synge i koret, og de er i fuld gang med at varme stemmerne op til dagens gudstjeneste.

Men der mangler én. 17-årige Emilie Meng er ikke dukket op.

Det undrer Anna Helleberg Kluge, som er præst i kirken. Det ligner slet ikke Emilie at komme for sent. 

Pludselig går døren op. Emilie Mengs mor kommer løbende ind. Hun er forpustet. 

- Er Emilie kommet?, spørger hun og kigger forgæves rundt i lokalet. 

- Jeg er bange for, at den er helt gal, siger hun så.

"Skriv, når du er hjemme"

Blot få timer forinden står Emilie Meng på Korsør station.

Klokken nærmer sig fire om morgenen, og hun vinker farvel til sine to veninder. De har alle tre været på en bytur i Slagelse, og mens veninderne prajer en taxa, beslutter Emilie sig for at gå de knap tre kilometer fra stationen til sit hjem i centrum af Korsør. 

Det er meget udsædvanligt, at en person kan forsvinde klokken fire om morgenen uden at efterlade sig spor

Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder

Hun har gået turen mange gange før, og solen er så småt begyndt at stå op.

- Vi ses, skriv når du er hjemme, lyder det fra Emilies ene veninde, inden hun sætter sig ind i taxaen.

- Det skal jeg nok. Vi ses, svarer Emilie.

I toget fra Slagelse til Korsør har hun forsøgt at lade sin mobil op. Togturen tager omkring ni minutter, så hun når ikke at fylde meget strøm på telefonen.

Få minutter efter, at hun forlader sine veninder på stationen, går mobiltelefonen enten ud eller bliver slukket fysisk. Det er det sidste livstegn fra Emilie. 

Den hvide varevogn

Der er ingen spor. Ingen vidner, der med sikkerhed har set hende gå på strækningen fra stationen til hendes hjem. Intet motiv for hendes forsvinden.

- Det er meget usædvanligt, at en person kan forsvinde klokken fire om morgenen uden at efterlade sig spor. Ingen har set noget, og man finder ikke noget, der kan relatere sig til den pågældende, lyder det fra efterforskningsleder i sagen, Søren Ravn-Nielsen. 

Han kørte sindssygt stærkt, og jeg forstod ikke, hvorfor det var nødvendigt så tidligt om morgenen

Erling Jensen, vidne i sagen

Et vidne, som kan vise sig at være central i efterforskningen, har dog set en mistænkelig hvid varevogn ved Lystskov i Korsør klokken fire om morgenen.

Det er omkring seks kilometer fra stationen. Her er varevognen, en Mercedes Sprinter, kommet kørende i meget høj fart, og den er kørt frem og tilbage flere gange. 

- Jeg rystede på hovedet. Han kørte sindssygt stærkt, og jeg forstod ikke, hvorfor det var nødvendigt så tidligt om morgenen, fortæller vidnet, Erling Jensen, som selv var ude for at gå en morgentur på det pågældende tidspunkt.

Det er endnu ikke lykkedes politiet at finde frem til bilens fører, og derfor er det uvist, om bilen har noget med Emilies forsvinden at gøre. 

Emilie set flere steder

Der skal gå næsten et halvt år, før mysteriet om Emilie Meng på tragisk vis fører til fundet af den 17-årige piges lig. 

De siger til mig, at klokken er 19.52, og at jeg er anholdt og sigtet for drabet på Emilie Meng

33-årig mand, tidligere mistænkt for mordet på Emilie Meng

I de mellemliggende måneder gennemgår politiet flere mulige scenarier.

Emilie kan selv være stukket af hjemmefra. Hun kan være kommet til skade og ligge et sted på strækningen mellem stationen og hjemmet. Eller hun kan være udsat for en forbrydelse. 

Hundredvis af frivillige gennemsøger i dagene efter hendes forsvinden flere områder i Korsør i håbet om at finde Emilie i live. Og der bliver produceret titusinder af plakater med efterlysning af Emilie, som bliver hængt op i byer over hele landet.

I takt med at sagen får stadig større mediebevågenhed, henvender flere danskere sig med oplysninger, og flere er endda sikre på, at de har set Emilie i live. Heriblandt et nordjysk par fra Skelund, som påstår, at de har talt med den 17-årige pige. 

Anholdt og sigtet for drab

Politiet får samtidig en hel del henvendelser om mulige gerningsmænd.

Især to mænd fanger politiets interesse. Den ene er 67-årige Finn Petersen, som fem gange får ransaget sit hjem i Korsør, da naboerne mener, at de har hørt råb fra en muligt indespærret person komme fra hans hus. I midten af oktober bliver han dog endeligt renset for mistanke.

Og allerede i slutningen af august bliver en 33-årig mand anholdt og sigtet i sagen efter en meget konkret henvendelse fra en borger. Den 33-årige er tidligere blevet dømt for voldtægt af en ung pige.

- De siger til mig, at klokken er 19.52, og at jeg er anholdt og sigtet for drabet på Emilie Meng, fortæller den 33-årige, som ønsker at være anonym. 

- Jeg tænkte, at det var løgn. Det er rigtigt, at jeg tidligere er blevet dømt for en sædelighedsforbrydelse, men jeg har aldrig slået nogen ihjel, og jeg har ikke tænkt mig at gøre det, siger han.

Hun har ligget på stedet i nogen tid. Nogen tid er formentlig måneder - og måske helt fra starten

Søren Ravn-Nielsen, efterforskningsleder

Manden viser sig at have et tæt alibi. Han har ikke været på Sjælland i over et år, og han var på arbejde, da forbrydelsen fandt sted. Politiet må derfor løslade ham igen.

Fundet i Borup

I et stort naturområde nær Borup på Midtsjælland, mere end 60 kilometer fra det sted hvor Emilie Meng sidst blev set, gør en hundelufter en grofuld opdagelse, da han juleaftensdag er ude og gå en tur i Regnemarks Bakker.

Området består af flere vandhuller og bække, og det er i et af disse vandhuller, at liget af Emilie Meng bliver fundet.

Hun har ligget der længe. Formentlig siden hun forsvandt, og der går næsten et døgn fra fundet, til politiet offentliggør, at der er tale om den 17-årige pige. 

- Hun har ligget på stedet i nogen tid. Vi er stadig i gang med de retsmedicinske undersøgelser, og der er ikke konkluderet på det endnu. Nogen tid er formentlig måneder - og måske helt fra starten. Det kan vi ikke sige med sikkerhed, siger Søren Ravn-Nielsen.

Vreden, uretfærdigheden og angsten for en ukendt ondskab, den er bestemt ikke afsluttet. Den lever mellem os

Anna Helleberg Kluge, sognepræst

Emilie Meng har været udsat for en forbrydelse, men af hensyn til efterforskningen ønsker politiet ikke at oplyse de nærmere omstændigheder omkring hendes forsvinden og død. Ifølge politiet er der stadig mange spor, der skal undersøges.

Og trods rygter om et fund af en kniv i Regnemarks Bakker, er der ikke tale om et gerningsvåben. Det har politiet endnu ikke fundet. 

Gerningsmand på fri fod

En ting står dog klart: Gerningsmanden er stadig på fri fod. 

Siden fundet af Emilie Meng juleaftensdag har politiet fået over 1000 henvendelser. Ingen af disse har endnu ført til et større gennembrud i sagen. 

Politiet forsøger blandt andet at komme nærmere en gerningsmand ved at identificere, hvilke mobiltelefoner der har været aktive på telemasterne - både i området i Korsør, hvor Emilie forvandt, og i området ved Borup, hvor liget af den 17-årige blev fundet.

Der er tale om omkring 200 mobiltelefoner i Korsør, men politiet vil ikke oplyse, hvor mange telefoner det drejer sig om i området ved Borup. 

- Vi håber meget på, at den her sag kan opklares. Den fortjener om nogen at blive opklaret, lyder det fra Søren Ravn-Nielsen, som derudover ikke har nye oplysninger i sagen.

Få dage efter, det står klart, at Emilie er fundet død, finder et fakkeloptog sted i Korsør, hvor de chokerede borgere mindes den afdøde pige. Og tre uger senere, den 19. januar 2017 bliver Emilie Meng begravet i Sankt Povls Kirke i Korsør, hvor nære venner og familie er samlet.

Det er præsten Anna Helleberg Kluge, som begraver hende.

Hun har konfirmeret Emilie og har kendt hende i mange år. Og lige netop det tætte forhold til Emilie gør, at hun har svært ved at lægge sagen bag sig. Det samme gør sig gældende for borgerne i Korsør, mener hun: 

- Sorgen over, at hun var forsvundet, er afsluttet. Men den er afløst af sorgen over hendes død. Men vreden, uretfærdigheden og angsten for en ukendt ondskab, den er bestemt ikke afsluttet. Den lever mellem os, siger hun.

Politiet har fået et nyt og måske afgørende spor i sagen om 17-årige Emilie Meng, der forsvandt ved Korsør Station i de tidlige morgentimer 10. juli sidste år. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen

I slutningen af juni - et halvt år efter fundet af Emilie Mengs lig - mener politiet at have nyt i sagen.

En lys personbil - muligvis en Hyundai i30 - er blevet fanget på en overvågningsvideo. Den er kørt fra parkeringspladsen ved Korsør Station omkring det tidsrum, hvor Emilie sidst blev set.

I første omgang var kvaliteten af billederne så dårlige, at videoen ikke kunne bruges, men en førende ekspert har formået at restaurere billederne i sådan en grad, at efterforskningsleder Søren Ravn-Nielsen går ud i medierne og beder om hjælp.

250 personer har henvendt sig, og politiet gennemgår nu alle nye oplysninger og sammenholder dem med deres omfattende informationsdatabaser.

Imens virker én ting - og én ting alene - til at være sikker. Den danske befolkning er stadig lige opslugt af mysteriet om Emilie Mengs død.

Også nu, et år senere.

Mysteriet om Emilie Meng

  1. 2016

    1. Emilie Meng forsvinder

      Den 17-årige pige blev sidst set klokken 04 søndag morgen, da hun tog afsked med to veninder ved Korsør Station efter en bytur i Slagelse lørdag aften. Fra Korsør Station skulle hun gå cirka fire kilometer alene gennem byen for at nå hjem til sin bopæl i midten af Korsør.

    2. Massiv eftersøgning går i gang

      Dagen igennem leder politi, 200 frivillige, hunde, dykkere og en helikopter efter den 17-årige pige. På et tidspunkt bliver helikopteren indstillet på grund af kraftig regn. Politiet oplyser, at Emilie Meng var "tynget af kærestesorger", efter en kæreste slog op med hende lørdag. I løbet af dagen indstiller politiet eftersøgningen.

    3. Livstegn på Facebook

      Emilie giver livstegn fra sig på Facebook. 

      - Det lader til, at hun ser sine beskeder. Hendes profilbillede viser sig ved de beskeder, som folk sender hende, og det må betyde, at hun er aktiv på en eller anden måde, siger indsatsleder Flemming Jensen til Sjællandske.

      Efterfølgende afviser efterforskningen, at man har fundet livstegn.

      Samme dag leder beredskabet efter Emilie i Noret, en indsø i Korsør.

    4. Familie udlover dusør

      Efter endnu en dag uden resultater indstiller politiet igen eftersøgningen af Emilie. Samme dag opretter familien en pengeindsamling til en dusør, som skal gives til den person, som leder dem på sporet af Emilie.

      Samme dag efterlyser politiet en ung mand med studenterhue i en bil, som blev set i nærheden af det sted, hvor pigen forsvandt. Politiet efterlyser også en cyklist.

    5. Efterforskning ændrer karakter

      Vidner fortæller, at de muligvis har set Emilie Meng gå i et område af Korsør. Samtidig skifter efterforskningen karakter, således at det er personfarlig kriminalitet, der overtager sagen.

      De to vidner, som politiet tidligere efterlyste, melder sig, men har intet nyt i sagen.

    6. Dykkere leder i havn

      Politiet sender to dykkere ned i Korsør Havn for endnu engang at undersøge området for den forsvundne Emilie Meng. Uden resultat.

    7. Politiet: Håbet svinder

      Politiet udtaler, at håbet svinder for at finde Emilie Meng i live.

    8. Politiet går dør til dør

      En uge efter Emilie Mengs forsvinden går politiet fra dør til dør i nabolaget i håb om at finde nye spor. Samtidig fortsætter over 400 frivillige med at lede.

    9. Emilie muligvis set i Horsens

      En mand fra Horsens mener at have set Emilie Meng i byen. Det viser sig dog ikke at have været hende.

    10. Efterlyser sort dametaske

      Politiet genoptager eftersøgningen med helikopter og efterlyser en lille sort dametaske, der kan have tilhørt Emilie Meng. Familien udlover en dusør på 40.000 kroner.

    11. Blod på snuden: Hundelufter slår alarm

      Politiet efterforsker togskinnerne mellem Korsør og Svenstrup, efter en hund kommer tilbage til sin egen med noget, der ligner blod på snude og poter. Det giver dog ikke noget resultat. 

    12. Sort trøjet fundet

      Sjællandske skriver, at politiet har fået indleveret en iturevet trøje magen til den, som Emilie Meng havde på, da hun sidst blev set 10. juli i Korsør. Det er dog ikke korrekt, oplyser politiet til Ritzau.

    13. Frivillige finder sort trøje

      En gruppe frivillige fra Forsvundne Personer finder ifølge TV Øst en sort trøje, der ligner den, som Emilie havde på, da hun forsvandt. Politiet vil af hensyn til den videre efterforskning ikke kommentere på de effekter, der indleveres i sagen.

    14. 'Genstande' bjerges ved Korsør

      Politiet bjerger flere 'genstande' fra vandet ud for Møllevangen i Korsør, efter en borger henvender sig til politiet, da 'noget' flyder rundt i vandoverfladen. Politiet konstaterer ved nærmere analyse, at der er tale om indvolde fra dyr.

    15. Politiet leder efter Emilie ved Skive

      En borger mener at have set Emilie ved Havnevej i Skive og har derfor taget et billede af pigen. Billedet ligner Emilie så meget, at Midt- og Vestjylland gennemfører en eftersøgning med hundepatruljer i området, som dog ikke giver noget resultat.

    16. Politiet gennemgår video fra Skive

      Efter flere henvendelser fra offentligheden, som mener at have set Emilie Meng ved Skive, ser Midt- og Vestjyllands Politi nærmere på overvågningsvideo fra Skive og omegn. Blandt andet undersøges materiale fra banegården i Skive, skriver TV Midtvest.

    17. Politiet afviser: Emilie er ikke fotograferet i Skive

      Efterforskningslederen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Marianne Roed, siger til TV 2, at det ikke er Emilie, som er på det foto, en borger i Skive sendte til Midt- og Vestjyllands Politi søndag. Den jyske politikreds drosler derfor ned i efterforskningen.

    18. Missing People finder 'nogle genstande'

      Den frivillige organisation Missing People laver en eftersøgning ved parkeringspladsen ved Korsør Station. Her finder de 'nogle genstande', der overleveres til politiet. Hvilke, vil de ikke fortælle.

    19. Eftersøgning i kolonihaver

      Politiet gennemsøger fire kolonihaveforeninger syd for togstationen i Korsør i forsøg på at finde spor i eftersøgningen.

    20. Politiet stopper efterforskning i haveforeninger

      Politiet konkluderer efter at have finkæmmet fire haveforeninger med hunde, at der ikke er nogen nye spor i sagen. Haveforeningerne lå alle i nærheden af Korsør Station, hvor Emilie Meng sidst blev set. 

    21. Dykkere leder i Korsør Nor

      Missing People står bag en omfattende eftersøgning, hvor mere end 60 frivillige dykkere leder efter Emilie Meng i det 10 kvadratkilometer store Korsør Nor. Eftersøgningen omfatter også marinehjemmeværnet, over ti både, dykkere fra Københavns Brandvæsen, frivillige med droner, frivillige til fods og i waders samt ryttere med heste.

    22. Politiet søger lys kassevogn

      Politiet efterlyser en hvid eller lys kassevogn, som vidner har set køre stærkt ved Korsør Lystskov i weekenden, hvor Emilie Meng forsvandt. Politiet kalder dog sporet for ' meget perifert'.

    23. 67-årigs hus ransaget flere gange

      Det kommer frem, at en 67-årig mands hjem på Tårnborgvej i Korsør er blevet ransaget flere gange i løbet af efterforskningen. 

      Personer i lokalmiljøet mistænker pensionisten for at holde pigen skjult i sit hjem. Og politiet undersøger, om der skulle være hold i rygterne. Ransagninger giver dog ikke noget, der får politiet til at opretholde mistanken mod manden. 

      Selv siger han, at han har "intet at skjule". 

    24. 33-årig var sigtet for drab på Emilie Meng

      En efterforskningsleder bekræfter, at en 33-årig lastbilchauffør fra Sønderjylland var anholdt og sigtet i sagen i august. 

      Det viste sig dog, at han ikke havde noget at gøre med Emilie Mengs forsvinden. 

      Politiet sigtede ham på baggrund af en henvendelse fra en borger.

    25. Ransagninger i Korsør igen

      Politiet ransager endnu engang på Tårnborgvej i Korsør. 

      En 67-årig mand bekræfter, at det endnu engang er hans adresse, der er i politiets søgelys. 

    26. Politianmeldelse mod nabo

      Den 67-årige anmelder gennem en advokat sin nabo for at ulovlig aflytning og overvågning. Politiet gentager, at Emilie Meng ikke er og ikke har været gemt på den 67-åriges bopæl.

    27. Nye lydfiler undersøgt

      Politiet afslutter undersøgelser af nye lydfiler, der har fået dem til at opsøge vejen i Korsør igen. Politiet vil ikke sige yderligere om de nye optagelser, men fastslår igen, at der ikke er tegn på, at Emilie Meng har opholdt sig på adressen, der er ransaget flere gange.

    28. Beboere kræver erstatning

      De to beboere i Korsør kræver en erstatning på 75.000 kroner hver for de i alt fem ransagninger, som politiet har foretaget i oktober i forbindelse med sagen om Emilie Meng. Det oplyser beboernes advokat i en pressemeddelelse.

    29. Mystisk lig findes i sø

      En forbipasserende finder ved 15-tiden lørdag et lig i et vandhul ved i området omkring Regnemarks Bakker tæt på byen Borup på Sjælland. Midt- og Vestsjællands Politi er massivt til stede i løbet af eftermiddagen og aftenen.

    30. Liget identificeres som Emilie Meng

      Midt- og Vestsjællands Politi oplyser på Twitter, at liget er Emilie Meng, som forsvandt 17 år gammel 10. juli.

    31. Fakkeltog i Korsør

      Tusindvis af mennesker går med fakler gennem Korsørs gader til minde om den dræbte Emilie Meng.

  2. 2017

    1. Emilie Meng begraves

      Emilie Meng bliver begravet i Sankt Povls Kirke i Korsør, hvor tætte venner og familie deltager. Hun begraves af  sognepræst Anna Kluge, som også har konfirmeret hende. 

    2. Politiet efterlyser lys personbil

      Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi efterlyser en personbil, der kørte fra parkeringspladsen og rundt om Korsør Station omkring det tidspunkt, hvor Emilie Meng sidst blev set. Der er tale om en lys personbil, som med stor sandsynlighed er af mærket Hyundai I30, model 2011-2016, hatchback – eller en bil, der ligner den meget.

Kilde: Ritzau og TV 2