Krimi

Tog billede af udlejerens pas: Blev alligevel svindlet for 23.000 kroner

En boligsvindler lod sig fotografere med sit pas. Politiet har seks måneder senere ikke afhørt manden.

Xenia Lund og hendes kæreste havde fundet deres drømmelejlighed i Søborg.

Her skulle de bo sammen - tæt på deres studier og i et hyggeligt kvarter. Men lejligheden endte med at koste dem dyrt.

En boligsvindler havde nemlig udset sig de unge studerende som et par, han måske kunne snyde.

En to-værelses til 7.000 kroner

De havde søgt på nettet længe, men det havde været op ad bakke.

Der var meget få lejligheder i den prisklasse, de havde råd til. Derfor reagerede Xenia Lund straks, da hun så en annonce med en lejlighed til 7.000 kroner om måneden i Søborg.

Xenia Lund skrev til den 25-årige M.N., som havde lagt annoncen på Facebook, at de var meget interesserede i at leje lejligheden.

M.N.: 'Hej. Har en to-værelses til leje i Søborg lige ved Søborg Torv og 6A ,10 min fra Nørreport - huslejen er 7000.'

Xenia Lund: 'Ja!!!! Må jeg leje ASAP (så hurtigt som muligt, red.)?'

M.N.: 'Hej. Det var hurtigt. Du vil ikke lige høre historien?'

Xenia Lund: 'Hvis det er en to-værelses til 7000, som vi må flytte ind i snarest, så er vi klar!'

Billede af svindlerens pas

Xenia Lund var fra starten på mærkerne.

Hun vidste, der var risiko for at blive snydt af boligsvindlere. Hun havde læst alle historierne om desperate boligsøgende studerende, som blev snydt for tusindvis af kroner.

Derfor insisterede hun på at blive vist rundt i lejligheden, inden hun overførte pengene.

Hun tjekkede med boligselskabet, om det nu var rigtigt, at det var M.N.'s kæreste S., som boede i lejligheden, ligesom han havde fortalt. Hun googlede M.N.'s navn og tjekkede hans profil på Facebook for at sikre, at han var den, han udgav sig for at være.

Alt så ud til at være i den skønneste orden. 

Kort inden hun skulle overføre depositummet på 23.000 kroner, mødtes hun igen med M.N.

Her tilbød han, at hun kunne tage et billede af M.N.'s pas som en ekstra sikkerhed, hvis noget gik galt. Xenia Lund tog et billede af passet på sin mobiltelefon og overførte 4.000 kroner til en MobilePay-konto. Derefter overførte hun de resterende 19.000 kroner på en konto i M.N.'s navn i Nordea.

Xenia Lund troede, at alt nu var godt.

En svindler ville vel aldrig lade sig fotografere med sit pas, og bagefter få overført stjålne penge på en konto i sit eget navn, tænkte Xenia Lund.

Rygsækken fyldt med tøj og flyttebilen på vej

På en sommerdag i august dukkede Xenia Lund og kæresten så op på adressen i Søborg med deres rygsække fyldt med tøj.

I hånden havde kæresten nøglen til lejligheden.

Men noget var galt.

Det var som om, at nøglen ikke rigtigt passede ind i nøglehullet.

- Der tænker man jo bare: Fuck mit liv. Det er jo helt forfærdeligt at stå og have brugt alle sine penge på et depositum, som en eller anden idiot er rendt med, siger Xenia Lund.

Flyttebilen, som var på vej med alle deres møbler, måtte vende om. Låsen var blevet skiftet ud.

Xenia Lund og kæresten stod på gaden, uden lejlighed og 23.000 kroner fattigere.

Boligsvindler snød også andre

TV 2 har været i kontakt med et andet par, som kan fortælle en lignende historie. Også her havde M.N. lovet dem, at de kunne flytte ind i den samme lejlighed i Søborg.

Men også de blev snydt.

Boligsvindleren fik lokket 21.000 kroner ud af parret, som har ønsket at være anonyme.

Lige til højrebenet

Xenia Lund anmeldte straks sagen til Københavns Vestegns Politi. Hun glædede sig over, at det trods alt var lykkedes hende at få så mange oplysninger om svindleren.

Hun mente, at det burde være en smal sag for politiet at fange ham. Den burde ligge lige til højrebenet.

Efter at have talt med en efterforsker, sendte hun straks alle oplysninger om svindleren til politiet: Billedet af passet. Dokumentationen for pengeoverførslerne på Mobilepay. Kontooplysningerne fra Nordea. Korrespondancen fra Facebook. Den forfalskede lejekontrakt.

Hun regnede ikke med at se pengene lige foreløbigt. Men hun beroligede sig selv med, at M.N. snart ville blive stillet til ansvar for sine svindelnumre.

Men Xenia Lund skulle komme til at vente.

Faktisk venter hun stadig - nu et halvt år efter.

Sigtet på e-boks

TV 2 har undersøgt hvad Københavns Vestegns Politi har foretaget sig i det halve år, som nu er gået. I en mail til TV 2 skriver politikredsens kommunikationsansvarlige, at M.N. først blev sigtet mere end to måneder efter Xenia Lund anmeldte sagen.

M.N. er dog aldrig blevet afhørt.

Københavns Vestegns Politi har sendt ham en mail med sigtelsen for bedrageri. Mailen er sendt til M.N.’s e-boks den 31. oktober 2016.

Xenia Lund synes hendes sag går trægt. Derfor ringer hun cirka en gang om måneden til politiet, for at høre om der er sket fremdrift i sagen.

- Jeg synes, det er lidt sløvt, at der ikke bliver gjort noget ved det. Jeg tænker, hvor svært kan det være, når vi har et billede af hans pas, og de kender ham i forvejen, siger Xenia Lund.

Hun har fået oplyst, at sagen nu er oversendt til Københavns Politi, som har flere andre sager på M.N. Nu samles der til bunke, lyder det. M.N. bliver formentlig tiltalt på et tidspunkt, hvorefter han så skal møde i retten.

Hvornår det sker, kan Xenia Lund ikke få oplyst.

Antallet af bedragerianmeldelser stiger

Noget tyder på, at politiet har nok at gøre med bedragerisager, som den Xenia Lund har været udsat for. I hvert fald er antallet af anmeldelser steget betydeligt.

Sammenligner vi de tre første kvartaler af 2015 med de tre første kvartaler af 2016, er antallet af anmeldelser på landsplan steget fra 17.132 til 20.963.

Men kigger vi på antallet af sigtelser, som politiet har foretaget i samme periode, er tallet faldet fra 17.034 i 2015 til 15.743 i 2016.

Altså, der er flere anmeldelser, men færre der bliver sigtet for bedrageri.

Københavns Vestegns Politi har kun sigtet knap halvt så mange i de første tre kvartaler af 2016, sammenlignet med de første tre kvartaler af 2015. Politikredsen oplyser, at faldet i sigtelser i 2016 primært skyldtes de mange sigtelser for bedrageri, som de foretog i september 2015 i den såkaldte Hvepsebo-sag. 

TV 2 kontakter kvinde, der har hjulpet boligsvindleren

Xenia Lund har overdraget alle oplysninger om sagen til TV 2. Vi vil hjælpe hende med at undersøge, hvad der er sket i sagen.

I korrespondancen fra Facebook med Xenia Lund har M.N. skrevet et telefonnummer, som de 4.000 kroner skal overføres til via Mobilepay. Men nummeret er ikke M.N.'s telefonnummer.

Nummeret tilhører en ung kvinde, som bor i Tingbjerg i det nordlige København.

Vi ringede til nummeret og fik fat i den unge kvinde. Kvinden fortalte, at hun rigtigt nok havde modtaget 4.000 kroner fra Xenia Lund på Mobilepay. Hun ville dog ikke føre pengene tilbage, da hun allerede havde hævet pengene og givet dem til M.N.

Kvinden forklarede, at hun var venner med M.N. Hun sagde, at M.N. ringede til hende i august, fordi han havde mistet sit dankort. Han ville overføre nogle penge til hende via mobilepay, som hun så skulle hæve og give til M.N.

Kvinden mente ikke, at der var noget underligt ved den henvendelse, og gjorde som han sagde. 

TV 2 ville gerne have interviewet kvinden om sagen til tv, men hun har ikke ønsket at stille sig frem med navn og ansigt.

Politiet har ikke kontaktet kvinden

Pengene fra Xenia Lund var altså havnet på kvindens konto og ikke boligsvindlerens. 

Overførslen var sket ad to omgange 11. august og 15. august.

Vi spurgte kvinden, om hun var blevet afhørt af politiet i sagen, nu da hun havde modtaget 4.000 kroner af de penge, som var blevet stjålet fra Xenia Lund.

Kvinden svarede nej. Hun var ikke blevet kontaktet af politiet i løbet af de seks måneder, der var gået.

Politi: Det skal vi have rettet op på

Politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Vestegns Politi har sat sig ind i sagen om Xenia Lund og beklager, at der tilsyneladende er sket en fejl.

Er det ikke relevant, at kontakte den kvinde, som har modtaget en del af de her penge?

Det vil altid være korrekt at kontakte personer, som har fået penge i den her forbindelse. Jeg kender ikke denne oplysning fra sagen, som jeg har læst igennem. Jeg tror ikke, den er i sagen. Det vil jeg forsøge at få rettet op på, så vi kan få taget kontakt, siger politiinspektør Svend Foldager.

Svend Foldager bekræfter at efterforskningen er afsluttet.

Kan du forstå at den unge studerende er ængstelig, og ser frem til den dag, hvor hun kan få pengene tilbage?

- Ja, det forstår jeg udmærket godt. Selvfølgelig er 23.000 kroner rigtig mange penge. Problemet er mange gange, at når der er personer, som har lavet rigtig mange forhold af bedrageri, er det yderst sjældent, at man får sine penge igen, siger Svend Foldager.

Tid til den enkelte borger

Xenia Lund ved godt, at politiet er nødsaget til at prioritere, men hun håber, at sagen mod M.N. snart finder sin afslutning.

- Jeg kan godt forstå, at de skal prioritere terror og kontrol af Pusherstreet og alt det dér over os. Men en gang imellem ville det bare være rart, hvis der var tid til den enkelte borger, afslutter Xenia Lund.