Krimi

PET opjusterer antallet af dansk IS-støtter

Hver tredje dansker, der befinder sig i Irak eller Syrien for at støtte IS, er kvinde. Det fremgår af den årlige vurdering af terrortruslen i Danmark.

Siden sommeren 2012 er mindst 145 personer udrejst fra Danmark til Syrien og Irak for at støtte terrororganisationen Islamisk Stat, IS. Ifølge PET befinder lidt under halvdelen af dem, der har været udrejst, sig igen i Danmark. Knap en fjerdedel er stadig i konfliktzonen – en tilsvarende andel har mistet livet.

Dermed har PET opjusteret antallet af udrejste i perioden fra sommeren 2012 og til nu med 10 personer. Få er dermed udrejst det seneste år og langt hovedparten af disse er yngre kvinder. Kvinder udgør cirka en tredjedel af de personer fra Danmark, der lige nu befinder sig konfliktzonen, og knap hver ottende af det samlede antal, der er udrejst. De øvrige er fortrinsvis yngre mænd.

TV 2 beskrev i juli sidste år, hvordan otte kvinder fra den københavnske vestegn var rejst ud – angiveligt for at tilslutte sig terrororganisationen IS. Flere forældre stod frem og fortalte om deres magtesløshed. Forældre, der stadig leder efter deres døtre, som altså formodes at opholde sig hos IS i Syrien.

Fald i antallet af udrejste

Antallet af IS-krigere, der siden midten af 2014 er vendt tilbage til Danmark, er faldende, men PET har fokus på de hjemvendte krigere, der i følge trusselsvurderingen ”kan være radikaliserede, brutaliserede og voldsparate ved deres hjemkomst".

Lige nu sidder seks mænd i alderen 20-29 år varetægtsfængslet sigtet for netop at have kæmpet for IS i Syrien. De har været anholdt siden foråret sidste år.

Den 20. februar går ankesagen mod den første dømte Syrien-kriger i gang i Østre Landsret. Det er sagen mod pizzeria-ejeren Enes Ciftis, der i juni sidste år fik syv års fængsel for at have kæmpet for IS i Syrien. Han erkendte, at han havde befundet sig hos IS, men nægtede at han var en del af kamphandlinger. Han havde blot fungeret som bager for krigerne i Syrien, lød det.

Og PET har fokus på de hjemvendte krigere, der ifølge Center for Terroranalyse kan udgøre en øget terrortrussel mod Danmark eller danske interesser i udlandet. Det gælder både hjemvendte kvinder og mænd.

Stadig alvorlig terrortrussel mod Danmark

Konkret vurderer Center for Terroranalyse, at der er kræfter i Danmark, der har kapacitet til at gennemføre terrorangreb med lettilgængelige våben som for eksempel stikvåben, skydevåben, brandstiftende bomber eller for eksempel hjemmelavede bomber. Angreb, der kan gennemføres med kort eller slet ingen planlægning som for eksempel angrebet i Nice den 14. juli sidste og i Berlin den 19. december, hvor lastbiler blev anvendt mod store menneskemængder.

Overordnet er konklusionen, at terrortruslen mod Danmark stadig er alvorlig. Og IS er den største trussel. Der er en risiko for, at militante islamister kan ramme Danmark gennem simple angreb med kort planlægning mod steder, hvor mange personer er samlet, samt transportinfrastruktur.

Det på trods af, at opbakningen til IS er blevet mindre synlig i de islamistiske miljøer i Danmark, hvor der dog stadig bliver udbredt propaganda, rekruttering og radikalisering. Der er en terrortrussel fra militante personer i disse miljøer, og disse kan udgøre en fare, da de kan indgå som planlæggere af angreb mod Danmark. Kvinder spiller også en større rolle i de islamistiske miljøer i Danmark, er vurdering fra PET's Center for Terroranalyse.